maanantai 27. marraskuuta 2017

"En koe olevani juuri nyt valmis harjoittamaan islamia"

Muslimahdiaries.comista

"Se ei tunnu minulle oikealta", "en tunne itseäni tarpeeksi vahvaksi", "minun iman ei ole juuri nyt korkealla" - kaikki tyypillisiä selityksiä sille, miksi ihmiset laiminlyövät velvollisuutensa Allahia kohtaan tai katsovat olevansa niistä vapautettuja. Olen käynyt monia keskusteluja ja nähnyt lukemattomien netissä hyvin tunnettujen henkilöiden jakavan henkilökohtaiset hengelliset matkansa ja aina kun he oikeuttavat tai tiedostavat puutteensa, he puhuvat siitä, miltä heistä "tuntuu". 
Näyttää siltä, että olemme tehneet omista tunteistamme diktaattoreita kaikille teoille, joita teemme. Ja en nosta tätä kissaa pöydälle nuhdellakseni, vaan äärimmäisellä empatialla kyseenalaistaakseni ja kritisoidakseni sitä, pitäisikö näin olla. 
Mielestäni nyt on aika kumota tämä myytti - onko se miltä sinusta "tuntuu" oikeasti perusteltu, riittävä syy? 
Sellainen asenne epäilemättä heijastelee yhteiskuntaa, jossa elämme; yhteiskuntaa, joka jatkuvasti tuputtaa ajatusta, että uskontosi on jotain henkilökohtaista. Sen säännöt ja säädökset ovat kaikki avoimia tulkinnoille ja niiden seuraamisen tärkeys riippuu siitä, miten "uskonnolliseksi" koet itsesi tänään. Yhteiskuntaa, joka sanoo, että SINÄ tulet ensin ja kaikki muut seuraavaksi.
Meidän täytyy kuitenkin tiedostaa, että sellaiset ajattelutavat ovat ristiriidassa sen kanssa, mitä uskomme meille opettaa. 
Tämä uskonto tuli alas ja antoi säädökset sille, kuinka meidän täytyy käyttäytyä ollessamme yksin, ollessamme muiden seurassa sekä yhteiskuntana. Kun ymmärrät, mihin Allah on meitä velvoittanut ja kuinka kaikenkattava tämä usko on, on mahdotonta pitää islamia henkilökohtaisena. Allahin todellisena orjana olo edellyttää tahtonsa alistamista kaikelle, mitä Hän vaatii meiltä. Sen sanomista, että "me tottelemme ja me kuuntelemme" riippumatta siitä, miten heikoiksi ja alhaisiksi tunnemme itsemme, koska tiedämme, että merkki imanistamme on halukkuutemme totella Allahia, ei se, kuinka lämpimältä ja pehmeältä sydämessämme tuntuu. 
"Hengellistä hurmaa" ei voi saavuttaa napsimalla ja valitsemalla uskontoa silloin, kun se itselle sopii, eikä liioin jättämällä palvontaa oman kodin seinien sisään. Itseasiassa sellainen uskonto saa ihmisen näyttämään siltä, että häpeää uskontoaan, on epävarma siitä ja nöyryyttää omaa älykkyyttään.
Yhteiskunta jatkuvasti painottaa omien tunteiden palvontaa ja oman itsensä nostamista Jumalan asemaan, ja Allah kertoo meille tämän Suura Furqanissa: 

Mikä on ajatuksesi sellaisesta, joka on ottanut oman himonsa jumalakseen? Sinäkö sellaisen suojelijaksi pyrkisit? 25:43


Ei ole yllätys, että tämä ajatus omien tunteiden tekemistä elämänsä kriteereiksi on luikerrellut nuorten muslimien mieleen uskonnonkin suhteen. Kun tunteista ja imanista puhutaan, moni yhdistää nämä kaksi, eikä siksi pääse pitkälle Allahin palvonnassa.

Meidän täytyy tietää, että iman on uskosi Allahiin ja Hänen lähettilääseensä (rauha hänelle) ja toimia sen mukaan.



Sheikki Uthaymeen ilmaisee asian selkeästi:
"Ahl al-Sunnah wa’l-Jamaa’an mukaan, iman on 'uskoa sydämessä, sanoja kielellä ja kehon tekoja.'" Tähän lukeutuu kolme asiaa:
  1. Usko sydämessä
  2. Sanat kielellä
  3. Kehon teot
On myös hyvin tärkeää tietää, että imanisi aina nousee ja laskee ja tämä on kerrottu Koraanissa ja sunnassa. Imanimme aina heilahtelee, mutta Allahin meille määräämät velvollisuudet eivät. Joten emme voi pitää palvonnan tekojen kriteerinä sitä, miten korkeaksi tai matalaksi tunnemme oman imanimme, vaan meidän tulee kiirehtiä kohti tottelevaisuutta riippumatta siitä, miltä meistä tuntuu, koska tämä tottelevaisuus heijastuu myös imaniisi.

"Ihmiset valittavat, että heillä ei ole tunnetta imanista. Kuka sanoi, että siihen tarvitsee tunteen? Etsit väärää asiaa. Tämä uskonto ei tullut antamaan sinulle tunteita. Iman on tottelevaisuutta Allahille. Hän lupasi sinulle Paratiisin tottelevaisuuden kautta."
- Sheikki Akram Nadwi

Joten sisko, josta tuntuu, ettei hän ole valmis pukemaan hijabia tai veli, joka suunnittelee alkavansa rukoilla, kun hänestä tulee hurskas - sinun iman heijastaa kiirehtimistäsi tottelemaan Allahia. Älä viivyttele sitä. Sen sijaan, toivo, että Allah auttaa sinua menestymään, kun tartut toimeen. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti