lauantai 6. lokakuuta 2012

Avioero eri uskonnoissa

Islam:

Tähän en valitettavasti ole perehtynyt kuin sen verran avioero ja uudelleen avioituminen on sallittua sekä miehelle että naiselle.

Ja kun olette erottaneet vaimon ja tämä on odottanut määrätyn aikansa, niin joko pitäkää hänet luonanne kunniallisesti tai antakaa hänen mennä sovinnossa. Älkää pidättäkö häntä väkivalloin eikä tehden vääryyttä, sillä niin menettelevä tekee väärin omaa sieluaan kohtaan. (2:231)

...Tällainen koe-ero on sallittu kaksi kertaa; sitten joko pitäkää vaimo luonanne kunniallisesti tai antakaa hänen mennä runsain lahjoin. Teidän ei ole sallittu pidättää mitään siitä, mitä olette heille antaneet, paitsi jos molemmat pelkäävät, etteivät he (jatkuvassa yhdyselämässä) voi noudattaa Jumalan säädöksiä (vastenmielisyyden ja riitojen tähden). (2:229)


Uskovaiset, kun otatte itsellenne uskovaisia vaimoja ja sitten eroatte heistä ryhtymättä heihin, niin teidän ei heidän suhteensa tarvitse noudattaa määräaikaa, vaan luovuttakaa heille elatusvaroja ja erotkaa heistä kuten tapa vaatii. (33:49)

Kristinusko / juutalaisuus:

Raamattu opettaa, että avioliitossa mies ja vaimo yhdistyvät yhdeksi lihaksi ja nainen luotiin miestä varten. Erityisesti katolisuus ja lestadiolaisuus pitävät tuomitsevat avioeron. Ortodoksinen kirkko sensijaan hyväksyy avioeron, koska ihminen on erehtyväinen. Sekä Vanha että Uusi Testamentti suhtautuvat avioeroon nihkeästi.

Paavali sanoo:
Mutta naimisissa oleville minä julistan, en kuitenkaan minä, vaan Herra, ettei vaimo saa erota miehestään; mutta jos hän eroaa, niin pysyköön naimatonna tai sopikoon miehensä kanssa; eikä mies saa hyljätä vaimoansa.
1. Kor. 7:10-11

Mooses kirjoitti joillekin erokirjoja, minkä Jeesus tuomitsi:
Teidän sydämenne kovuuden tähden Mooses salli teidän hyljätä vaimonne, mutta alusta ei niin ollut. Mutta minä sanon teille: joka hylkää vaimonsa muun kuin huoruuden tähden ja nai toisen, se tekee huorin; ja joka nai hyljätyn, se tekee huorin.
Matt. 19:8-9

Jos isäntä ottaa toisen vaimon, hän ei saa vähentää ensimmäisen ruokaa, vaatetusta eikä aviollisia oikeuksia. Mutta ellei mies täytä velvollisuuttaan näissä kolmessa asiassa, vaimo pääsköön lähtemään ilman korvausta. 
2. Moos.21:10-11 

Mormonismin ja Jehovan todistajat-liikkeen mukaan aviorikos on hyväksyttävä syy erota, muuten parin pitää pysyä yhdessä.

Hindulaisuus:

Ainakin joidenkin tulkintojen mukaan avioero ei hyväksyttävää, koska avioliitto on pyhä. Monille hinduille koko avioeron käsite on vieras. Jotkut pitävät hindulaisuutta enemmän kulttuurina kuin uskontona.

Buddhalaisuus: 


Avioero ei ole kielletty.

Bahai'i:

Bahai'i-usko vastustaa avioeroa, mutta ei kiellä sitä.

Batmanismi: 


Käsittääkseni avioeroa ei ole kielletty.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti