sunnuntai 14. lokakuuta 2012

Buddhalaisia sanoja


Sinua ei rangaista vihastasi, sinua rangaistaan vihallasi.
- Buddha

Ajatuksemme ovat kaikkein tärkeintä. Meistä tulee sitä mitä me ajattelemme.
- Buddha

Elämäänsä viisaasti elävän ei tarvitse pelätä edes kuolemaa.
- Buddha

Parempi kuin tuhat tyhjää sanaa, on yksi sana, joka tuo rauhan.
- Buddha

Älä yliarvosta sitä, mitä olet saanut, äläkä liioin kadehdi muita. Se, joka kadehtii muita, ei saavuta mielenrauhaa.
- Buddha 

 Tuhannet kynttilät voidaan sytyttää yhdestä kynttilästä ja elämän kynttilä ei koskaan lyhene. Onnellisuus ei koskaan vähene jakamisesta.
- Buddha
Aivan kuin kynttilä ei voi palaa ilman liekkiä, ihminen ei voi elää ilman hengellistä elämää.
- Buddha
Kolme asiaa eivät voi olla kauan piilossa: aurinko, kuu ja totuus.
- Buddha

On parempi matkustaa hyvin kuin saapua.
- Buddha
Kaikki sanat, jotka sanomme, meidän tulisi valita huolella, koska ihmiset kuulevat ne ja vaikuttuvat niistä hyvällä tai sairaudella.
- Buddha
Ihmistä ei kutsuta viisaaksi, koska hän puhuu ja puhuu; mutta jos hän on rauhanomainen, rakastava ja peloton, silloin häntä todella voidaan kutsua viisaaksi.
- Buddha
Puhtaus ja epäpuhtaus on kiinni jokaisesta itsestään. Kukaan ei voi puhdistaa ketään toista. 
- Buddha
 
Minusta todella tuntuu, että jotkut ihmiset laiminlyövät ja ylenkatsovat myötätuntoa, koska liittävät sen uskontoon. Tietenkin jokainen on vapaa valitsemaan, antaako uskonnolle mitään arvoa, mutta myötätunnon laiminlyöminen on virhe, koska se on oman hyvinvointimme lähde.
- Dalai Lama


2 kommenttia:

 1. Moi, on pakko kyllä kommentoida tähän, kun itseäni kiinnostaa islam juurikin verrattuna buddhalaiseen filosofiaan(ajattelen buddhalaisuutta tietynlaisena elämäntaidon filosofiana ennemmin kuin uskontona-siinähän ei puhuta uskomisesta mihinkään Jumalaan eikä Buddhaa pidetä Jumalana) niin noista lainauksista vain mitä esitit yllä, niin eikö islamissa myöskin puhuta nimenomaan samoista asioista ja miten buddhalaisuuteen suhtaudutaan islamissa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iltaa vaan, mukava saada kommenttia. Kyllä, valitsin tähän sellaisia lainauksia, jotka ovat samoja asioita, kuin mitä islamin pyhissä kirjoituksissa puhutaan. En ole kovin hyvin perillä buddhalaisuudesta, mutta kuten tästä huomaa, siihen kuuluu tällaisia samoja periaatteita kuin islamiin.
   Kysymys, miten buddhalaisuuteen suhtaudutaan islamissa, on mielenkiintoinen ja ei aivan helppo. Islam tietysti arvostaa sitä, ettei buddhalaisuus kumoa islamin Jumala-käsitystä. (Tosin tällä sivustolla http://www.iloveulove.com/spirituality/buddhist/buddhistdeities.htm puhutaan jotain jumalolennoista... ja olen kuullut joidenkin buddhalaisten rukoilevan apua joiltain jumalolennoilta/patsailta. Siitä en tiedä mihin se perustuu. Islamissa on ehdottomasti kiellettyä rukoilla mitään muuta kuin Allahia.) Buddhalaisten käsitys siitä, mitä kuoleman jälkeen tapahtuu, on täysin virheellinen islamin näkökulmasta.

   Jotkut muslimit uskovat tai arvelevat, että Sidharta Gautama oli yksi Allahin profeetoista, Muhammadin, Jeesuksen, Nooan (rauha heille) joukossa. Myös buddhalaisissa kirjoituksissa puhutaan salaperäisestä henkilöstä, jota jotkut pitävät Muhammadina (rauha hänelle). Olenkin suomentamassa tänne artikkelia juuri niistä maininnoista buddhalaisten kirjoituksissa, kohta saan valmiiksikin.

   Poista