torstai 18. lokakuuta 2012

Miksi islam on looginen

Islam on looginen, monestakin syystä:

- Jumala-käsitys. Yksi Jumala, jonka palvominen on muslimin (ensisijainen) elämäntehtävä. Suora yhteys Jumalaan, ei välikäsiä. Muslimi ei palvo Muhammadia (rauha hänelle), imaameja, eikä sheikkejä, vaan ainoastaan Jumalaa.
Jotkut lestadiolaiset ja katoliset uskovat, että jos puhkot Jussi Halla-ahon auton renkaat, toinen lestadiolainen taikka paavi voi antaa sen sinulle anteeksi. Muslimi uskoo, että vain Halla-aho ja Jumala voivat antaa sen anteeksi.
Rukoukset esitetään suoraan Jumalalle ja niitä tehtäessä jokainen kumartaa ja polvistuu yhtä alas, painaa kasvonsa lattiaan samalla tavalla.

- Islamin Jumala on Anteeksiannon Jumala, Armahduksen Jumala, Lahjojen antamisen Jumala, Rakastava Jumala, jne. Muista tällaisista jumalista en ole kuullut.

- Taivaspaikka ei ole itsestäänselvyys, eikä ostettavissa apteekin hyllyltä. Rakkaus Jumalaan on osoitettava myös teoilla. Jos pitää jotain jumalana, oli se sitten Allah, Jeesus tai Paavo Väyrynen, niin silloinhan haluaa totella tätä, vai mitä? Kristityt uskovat, että "taivaaseen pääsee vain armosta, kunhan ottaa Jeesuksen sydämeensä". Minun korvaani tämä kuulostaa siltä, että "mennään myymään ajahuaskaa lapsille ja viemään pommeja eduskuntatalon portaille, päästään joka tapauksessa Jumalan valtakuntaan".

- Samoin kuin on vain yksi Jumala, on yksi islam. Ei ole useita eri tapoja olla muslimi. Jos joku rukoilee 5 kertaa päivässä, viettää Ramadania, säästää pyhiinvaellusta varten ja kunnioittaa vanhempiaan, ja toinen rukoilee kerran perjantaina, viettää Ramadania miten kuten, käyttää kaikki rahansa leegoihin ja kiroilee vanhemmilleen - niin jälkimmäinen ei kuulu johonkin toiseen uskonsuuntaukseen tai lahkoon tai seurakuntaan, hän vain ei noudata islamia niin hyvin kuin ensimmäiseksi mainittu (okei, mistäs sitä tietää, jos ensimmäiseksi mainittu onkin muutoin täysi kusipää ja jälkimmäiseksi mainittu hyvin lämminsydäminen tyyppi, mutta pointti varmaan tuli esiin).

On yksi Koraani ja yksi kappale hadith-kirjoja, ne ovat kaikki samanlaisia, ovat "aina" olleet ja pysyvät sellaisina. Niistä ei ole eri versioita. Islamilainen neuvosto ei kokoonnu neuvottelemaan, että "mitkäs suurat tämän vuoden Koraanin painokseen otetaan ja mitkä jätetään pois, mitä sanamuotoja muutetaan länsimaalaisten näkökulmasta poliittisesti korrektimmaksi". (Minulle ei tosin tule mieleen, mitä poliittisesti epäkorrektia siellä on... paitsi, että hadithissa kerrotaan, että Jeesus tulee tappamaan possut, mistä eläinsuojelujärjestöt saattaisivat nousta barrikaadeille.)

- Islamissa ei ole niin, että "tee mitä haluat, ihan sama", eikä "maailma on litteä, mutta voi se silti olla samaan aikaan pallo" - sellainen ei ole minusta tie Jumalan luo tai mielenrauhaan. Koraania ja perimätietoa tuntevalle on selvää, että islam kieltää avioliiton ulkopuolisen seksin sekä horoskoopit.
Säännöt jättävät silti tulkinnanvaraa, mikä on minusta loogista. Lestadiolainen voi ajatella, että meikkaaminen on kiellettyä ja jokainen, joka muuta väittää, on väärässä ja jopa joutuu Helvettiin, tai katolinen ajatella, että Helvettiin joutuu ellei ole saanut lapsikastetta. Muslimi voi pitää meikkaamista sallittuna tai olla pitämättä ja sen perusteella ei ketään voi tuomita kadotukseen. (Koraani ei kiellä meikkaamista, kieltää kuitenkin "näyttämästä suloutta" muille miehille kuin puolisolle ja sukulaisille, ja jos muslimi meikkaisi ollaakseen seksikäs muulle kuin omalle puolisolle, se olisi väärin.)
Juurikin näissä herätysliikkeissä on ajatus, että jos ei sovi johonkin tiettyyn muottiin, silloin ei kelpaa, silloin ei kuulu "meihin". Ihmiset, jotka eivät ole koskaan kuulleetkaan liikkeestä tai ovat eläneet ennen kuin se keksittiin, eivät voi päästä Taivaaseen. Islamissa on säännöt, joita tulee noudattaa, mutta ei se ole niin, että Taivaaseen ei olisi mitään mahdollisuuksia, jos on tehnyt synnit x ja y, ja ei ole tehnyt asioita z ja q.- Ei ole hölmöjä sääntöjä, kuten ettei saisi syödä hedelmää puusta, joka on alle x vuotta vanha tai ettei saisi käyttää sekakuituvaatteita. (Mitä sitten, vaikka Jeesus olisi kumonnut ne, mikä argumentti se on? Eikä hän minun tietääkseni mitään kumonnut.)

Islamin säännöt ovat järkeviä, osaa niistä voidaan perustella myös tieteellä, ainakin paastoamisen ja puhtaudesta huolehtimisen hyödyt voidaan todistaa tieteellä, eikä millään horjuvalla, muuttuvalla tieteellä. Meillehän on itsestäänselvää, että suihkussa käydään ja räpylöitä huuhdellaan, mutta ei se entisaikana ollut. Muhammad (rauha hänelle) käski seuralaisiaan pesemään kädet, kasvot ja jalat 5 krt päivässä 1400 vuotta sitten ja koko vartalon seksin jälkeen ("puhtaus on puoli uskoa"). Keskiajan Euroopassa haisi varmasti erittäin pahalle ja kun kristinusko levisi tänne, siihen liittyvä kaste oli ihmisille traumaattinen kokemus. Islam kieltää myös nukkumasta liikaa; nyttemmin on selvinnyt, että liikaa nukkuminen kasvattaa syöpäriskiä.
Islamissa kuukautisetkaan eivät ole asia, jonka takia tarvitsisi tehdä jotain tolkuttomia erikoisjärjestelyjä. Musliminainen ei ole saastainen, kun hänellä on kuukautiset, hänen laittamaansa ruokaakin voi aivan hyvin syödä. (Muslimi on kuukautisten aikana ainoastaan rituaalisesti epäpuhdas, mitä ihminen on myös mm. nukuttuaan ja käytyään vessassa.)

- Islamiin ei kuulu käännyttämisen käsitettä, koska kukaan ei voi käännyttää ketään; ihminen voi tulla muslimiksi vain, jos Jumala on päättänyt antaa hänelle johdatuksensa. Islamiin ei liity ajatusta, että kaikista ihmisistä pitäisi tulla muslimeja. Kun joku kääntyy muslimiksi, niin se on vain hänen parhaakseen; eivät muut muslimit saa sitä krediitiä, ei Jumalan power siitä suurene. (Sitä kyllä saa krediittiä, että auttaa muita islamin tiellä.)
Muslimeista olisi aivan järjetön ajatus, että joku saisi tai haluaisi ilmaisen An Nur-lehden vuosikerran ja kilon taateleita siksi että kutsui kaverinsa moskeijalle ja tästä tuli myöhemmin muslimi - eräissä lahkoissa tämä on normaalikäytäntö.

- Jos ihmiset olisivat riittävän jaloja ja riittävän hurskaita, islam olisi aukoton yhteiskuntajärjestelmä, jossa kaikille olisi tilaa. Ei olisi mitään väkivaltaa; yhtäkään naista, lasta, miestä tai eläintä ei lyödä, haukuta, surmata, ei ole seksuaaliväkivaltaa, ei varkauksia, yksinäisiä vanhuksia, nälänhätää tai varmaan köyhyyttä ylipäätään, prostituutiota, eikä Big Brotheria.
Islamissa kaikki toimii.

- Tieteelliset ilmiöt, jotka Koraanissa ja hadithissa on mainittu, ovat kaikki paikkansapitäviä, kuten lehmän ruoansulatusjärjestelmä, sikiön kehitys, myrkkyä ja vastamyrkkyä omaava kärpänen, maapallon muoto, kuun valo, ihmisen aivokuori, vuorien "juuret" maan alla, pilvien "rakenne" ja "toiminta", raudan laskeutuminen Maahan, maailmankaikkeuden luominen, jne., jne...

- Islam arvostaa tiedettä. Lukutaidottomana Muhammad (rauha hänelle) ei itse voinut omistautua sille täydellisellä antaumuksella, mutta käski ihmisiä etsimään tietoa kehdosta hautaan ja piti opiskelua jokaisen muslimin velvollisuutena. Hänen lempivaimonsa Aisha oli kömpelö ruoanlaittaja, eikä hankkinut koskaan lapsia, vaan laittoi potentiaalinsa lääketieteen opiskeluun.

lähde: amaana.org

6 kommenttia:

 1. Hei. Liittyyko Islamiin jotenkin henget.. erityisesti pahat henget? LUin juuri Englantilaisen Daily Mail -sivustolta etta joku kuvan perusteella Islam-valtaisesta maasta kotoisin oleva mies halusi vaimonsa pahoinpideltavan, koska han ajatteli etta vaimon on vallannut pahat henget. Vaimo pukeutui huiviin, joka paljasti vain kasvot, joten ajattelit jos he olivat muslimeita. Mita sanot vakivallasta ja naisten alistamisesta ylinpaataan mita tulee Islamiin? Kiitos jo etukateen jos vastaat :)

  Tykkasin muuten tasta postauksesta.. siina tuli esille monia juttuja, joita en tiennyt ennestaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi kiva kuulla, että tykkäsit ja opit jotain uutta. Toivottavasti opit jotain myös tästä vastauksesta ja Nooran vastauksesta liittyen naisiin...

   Puhut melko varmasti djinneistä, henkiolennoista, jotka Jumala on luonut tulesta. Niitä on sekä häijympiä että lempeämpiä luonnoltaan, onpa osa niistä jopa hurskaita muslimeja. Minusta on hyvä olla myös niistä tietoinen, vaikkei niitä näy. Kolmasosa niistä lentää ilmassa kahdella siivellä, kolmasosa on koiria ja käärmeitä, loput kolmasosa tulee esiin ja häviää taas. Voisin niistäkin kirjoittaa enemmänkin, vaikken tiedä niistä vielä paljoakaan.
   Joskus djinnit voivat tuolla lailla vallata ihmisiä. Sellaista tapahtuu niin Suomessa kuin muuallakin. Mutta mies on pahasti erehtynyt: djinnejä ei karkoteta pahoinpitelemällä uhria, vaan esim. lukemalla hänelle Koraania, niin että hän lukee Koraania, erityisesti Lehmän suuraa, lausumalla tai soittamalla Adhaania eli rukouskutsua tälle uhrille, paastoamalla (ei tietenkään paastoamalla itseään kuoliaaksi, kuten joissain intialaisissa uskonnoissa tehdään, vaan samalla tavalla kuin Ramadanina, syömällä pimeään aikaan normaalisti...)

   Mitä tulee väkivaltaan ja naisten alistamiseen, islam ei jätä niille mitään tilaa. Olen kirjoittanut täällä blogissa jotain naisista islamissa ja aion kirjoittaa jatkossakin.
   Koraanissa sanotaan, että nainen ja mies on luotu samasta sielusta. Ja siellä toistetaan sanapartta "miehet ja naiset", sen todistamiseksi, että miehiä ja naisia koskevat samat säännöt ja he lähtevät ihan samalta viivalta (paljon, kun puhutaan, mitä rangaistukset ja palkinnot odottavat "miehiä ja naisia").

   Joissain yhteisöissä ja ajattelutavoissa naista arvostetaan vain sitä kautta, että hän on vaimo tai elämän synnyttäjä tai kotitaloudesta huolehtija. Islamissa ei ole näin. Nainen on arvokas olento samalla tavalla ja samoista syistä kuin mies, hän on Jumalan luoma olento, joka ansaitsee hyvää kohtelua, kuten miehetkin. (Eikä muuten kodinhoito islamissa millään tavalla ole vain naisten asia!)

   Islamin oppien mukaan tyttövauvan syntymä on siunaus ja lahja Jumalalta. Nainen on siis elämänsä alusta saakka tasa-arvoinen miehen kanssa ja on sitä yhtä lailla kaikissa myöhemmissä elämänvaiheissaan. Nainen saa käydä ulkona, tavata ystäviä ja harrastella, hän saa päättää, kenen kanssa menee naimisiin, hankkiiko lapsia, ottaa avioeron, opiskelu on hänelle pakollista, ja hän saa ylipäänsä tehdä elämällään suunilleen mitä haluaa, kunhan palvoo Jumalaa (Jumalan palvonta onkin se muslimin elämän tarkoitus).
   Profeetta Muhammad (rauha hänelle) sanoi, että "parhaat miehet ovat niitä, jotka huolehtivat parhaiten vaimojensa oikeuksista", "älkää lyökö Allahin naispuolisia palvelijoita" ja sanoipa vielä kuolinvuoteellaankin, "kohdelkaa hyvin naisianne".

   Mitä tulee väkivaltaan, islam suhtautuu aika kriittisesti jo pelkkään vihan ja suuttumuksen tunteeseen. Kun eräskin mies pyysi Profeettaa (rauha hänelle) neuvomaan häntä, ja Profeetta (rauha hänelle) vastasi kolme kertaa simppelisti "älä suutu".

   Itsepuolustuksena väkivallan käyttö on sallittu. Se onkin mielestäni hyvä asia, koska jos vaikka aikuinen mies hyökkäisi jossain pimeällä kujalla minun, 150 cm naisen kimppuun, enhän minä voisi tilanteelle paljoakaan.
   Suomen lain mukaan en saisi lyödä häntä, jos hän olisi jo maassa. Eli käytännössä minulla ei olisi mitään mahdollisuutta päästä pakoon - hän tietysti nousisi heti taas, enkä minä ehtisi mihinkään juosta, kun en ole mikään pikajuoksija.

   Islamin mukaan taas saan lyödä häntä, vaikka hän olisi jo maassa.

   Jos näin kävisi, islamin näkökulmasta kaikki olisi sen miehen vika, ei minun.

   Muslimin pitää aina kunnioittaa toisen rajoja sille, miten häntä saa koskea, ja oikeutta fyysiseen koskemattomuuteen.

   Poista
 2. Hei Mymind!

  Olen jo etukäteen pahoillani, mikäli tiedoissani on aukkoja tai puutteita, mutta pyrin vastaamaan parhaan tietämykseni mukaan, jotta voisin auttaa sinua :)

  Islam kertoo kyllä näistä Jzinni-olennoista, ja osa on hyviä ja osa pahoja (ihan niinkuin ihmisetkin). Mutta omasta mielestäni on tässä maailmassa muutakin ajateltavaa, kuin nämä henkiolennot, sillä me emme pysty näkemään heitä. (En tiedä asiasta kauheasti, mutta varmasti aiheesta löytyy enemmän tietoa ja ehkä blogin kirjoittaja osaa vastata tyhjentävämmin tähän)

  Huh, kuulostaa aika rajulta tuo, että mies hakkasi vaimonsa pahojen henkien riivaamaana. Ja ei todellakaan islamin mukaista. Mikä mies on päättämään ja ylipäätänsä HAKKAAMAAN vaimonsa tuossa uskossa? Ihan hullunhommaa.

  Väkivalta ja naisten alistaminen ei kuulu islamiin. Varsinkaan väkivalta. Asiat ratkaistaan puhumalla, ja etsimällä niihin rauhanomainen ratkaisu. Mikäli asia ei raukea, niin asia tulee jättää Jumalan käsiin. Sitten on tietysti näitä sekoboltseja, jotka tulee aina mediassa esille....:(

  Peittävä pukeutuminen alistamista? Ei suinkaan. Ihmisellä on yhtä lailla vapaus valita, hilluako ilkosillaan kuin peittääkö itsensä päästä varpaisiin. Ideana on säästää sulot itsellään ja näyttää ne vain mahdolliselle aviomiehelle. Uskomme, että naisella on eräänlainen aura, joka tulee peittää muilta. Muiden tulee arvostaa meitä ajatustemme ja luonteemme perusteella, ei ulkonäkömme. Mutta mielestäni siveliäs käyttäytyminen on kaiken a ja o.

  Kuten jo aikaisemmin sanoin, väkivalta ei ole sallittua, varsinkaan avioliitossa, ylipäätänsä missään tilanteessa. Ei kenelläkään ole oikeutta kajota toiseen. Naisen ei tule myöskään hillua vaan keittiössä "koska mies käski niin" vaan naisella on vapaus opiskella, käydä urheilemassa, harrastella omiaan yms.

  Itse olen muslimi, ja en koe millään tavalla olevani alistettu. Jokainen muslimi tekee päätöksen omasta elämästään, sillä islamissa jokaisella sielulla on vapaa tahto. Vain Jumala tuomitsee meidät Tuomiopäivänä.

  Toivottavasti pystyin auttamaan sinua, mutta en ole oppinut, joten minullakin voi olla virheitä :s Rauhaa sinulle, ja onnea vastausten etsintään!

  Islam on todellinen rauhan uskonto, ihan oikeasti. Mutta uskokoon ken haluaa, sillä uskon asiahan tämä on :)

  Ystävällisin terveisin,
  Noora

  VastaaPoista
 3. Salam aleikum Kattila-Mauri!

  Kiitos tyhjentävästi vastauksestasi, siinä tulikin asiat paljon selvemmin ja loogisemmin esille x)

  Rauhaa sinulle sisko <3 !=)

  InchAllah jatkat vielä blogisi kirjoittamista, itse pidän tyylisiä järkevänä ja asiallisena! MashAllah, jatka samaan malliin =)

  VastaaPoista
 4. Salaam Aleikum! Saanko linkittää tämän facebook-profiiliini? MashAllah kuinka hyvin olet asiasta kirjoittanut! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wa aleikum assalaam. Kaikin mokomin! Mukava kuulla.

   Poista