lauantai 14. heinäkuuta 2012

Muiden arvostelu ja muut pahat puheet

Tämä ei ole sopivaa puhetta muslimilta
Te, jotka uskotte, älkää antako ihmisten nauraa toisilleen, olkoonpa, että he ovat näitä parempia; älkööt naiset naurako toisille naisille, vaikka olisivatkin parempia kuin nämä. Älkää etsikö vikoja toisistanne älkääkä kutsuko toisianne pilkkanimillä. Kurjaa on joutua huonoon huutoon, uskon omaksumisen jälkeen, ja ne, jotka eivät käänny, ovat jumalattomia.
(49:11)  

Te, jotka uskotte, karttakaa pahoja luuloja, sillä epäileminen on totisesti joissakin tapauksissa synti. Älkää vakoilko älkääkä panetelko toisianne! Haluaako joku teistä syödä kuolleen veljensä lihaa? Sitä kyllä inhoatte. Huolehtikaa velvollisuuksistanne Jumalaa kohtaan! Jumala on armahtavainen ja laupias.
(49:12)

Jumala tietää, mitä te salaatte ja mitä te ilmaisette.(16:19)

Allahin Lähettiläs (Rauha ja Siunaukset olkoon hänen yllään) on maininnut: ”Takanapäin puhuminen tarkoittaa, että sanot jotain veljestäsi tämän poissaollessa, mistä hän ei pitäisi.” Joku kysyi, ”Entä jos se asia joka hänestä mainitaan on oikeasti totta?” Allahin lähettiläs vastasi: ” Silloin se on juuri takanapäin puhumista. Mikäli mainittu asia ei ole totta, on se solvaamista, mikä on vielä pahempaa.”

Kerran eräs lyhyt nainen tuli Allahin Lähettilään (Rauha ja Siunaukset olkoon hänen yllään) luokse. Tämän lähdettyä, Aisha (Olkoon Allah häneen tyytyväinen) kommentoi tämän pituutta. Allahin Lähettiläs sanoi siihen, ”Oi Aisha! Tämä on pahanpuhumista, sillä arvostelit häntä.”

Joku kertoi Hasan Basrille (Allahin Armo olkoon hänen kanssaan), että joku toinen oli puhunut tästä pahaa. Kuultuaan tämän hän lähetti laatikon taateleita lahjaksi tuolle puhuneelle viestin kera, jossa luki: ”Kuulin, että olit antanut minulle kaikki palkkiot hyvistä teoistasi*. Tässä lahja kiitokseksi siitä. Anna anteeksi, etten maksa palvelusta takaisn täydesti (eli anteeksi kun en vuorostani puhu sinusta pahaa).”

(*suom. huom. Kun henkilö puhuu toisesta pahaa, menevät hänen kaikki hyvä teot sen tilille josta puhui pahaa)

Jahja ibn Muad (Allahin armo olkoon hänen kanssaan) sanoo, ”Mikäli omaat seuraavat kolme omainaisuutta, olet oikeamielisten joukossa:
  • Jos et kykene hyödyttämään ketään, älä tee heille pahaakaan.
  • Mikäli et voi tehdä toisia iloisiksi, älä tee heitä surullisiksikaan.
  • Mikäli sinulla ei ole mitään hyvää sanottavaa toisista, älä puhu heistä pahaa.”
Allahin Lähettiläs (Rauha ja Siunaukset olkoon hänen yllään)kerran kysyi yhdeltä seuralaiseltaan, ”Kuka on huonoin ihminen?” ”Allah ja hänen lähettiläänsä tietävät parhaiten” oli vastaus. Allahin Lähettiläs sanoi, ”Huonoin ihminen on se, joka kantelee toisista, kertoo kaikille samat tarinat ja puhuu pahaa toisista.”

Aisha (ra) kertoi että profeetta Muhammad sanoi, “Allah vihaa eniten riitaisia ihmisiä.”
(al-Bukhari)

Osa hyvänä muslimina olemista on jättää rauhaan se, mikä ei hänelle kuulu.
(muunmuassa Tirmidhi)

Ibn Mas`ud sanoi: "Mikään ei tarvitse vangitsemista niin paljon kuin kieleni."

Al-Mughira kertoi: Profeetta sanoi, "Allah on kieltänyt teitä olemasta tottelemattomia vanhemmillenne, pitämästä itsellänne sellaista, mikä teidän pitäisi antaa pois, vaatimasta sellaista, mitä ette ansaitse ja hautaamasta tyttäriänne elävältä. Ja Allah ei pidä siitä, että puhutte liian paljon muista tai tuhlaatte omaisuuttanne."
(Bukhari)

Abu Ad-Darda’ sanoi: "Ole korvillesi sitä mitä olet kielellesi. Sinulle on annettu kaksi korvaa ja vain yksi kieli, jotta kuulisit enemmän kuin puhuisit." [Al-Maqdisi, Ibn Qudamah, Mukhtasar Minhaj Al-Qasidin]

At-Tirmidhi kertoo hadithin Ibn 'Umarin auktoriteetilla: "Älä puhu liikaa muistelematta Allahia, sillä sellainen liika puhe koventaa sydäntä, ja kauimpana Allahista on se, jonka sydän on kova."

'Umar Ibn al-Khattab, olkoon Allah häneen tyytyväinen, sanoi: "Ihminen, joka puhuu liikaa, on ihminen, joka tekee usein virheitä, ja se, joka tekee usein virheitä, tekee usein vääriä tekoja. Tuli polttaa sellaista yleistä synnintekijää."


Myös muslimin tulee ensin katsoa hirttä omassa silmässään, eikä roskaa sisarensa silmässä


Ibn Qutaybah sanoi että hänen vastaväittelijänsä sanoi hänelle, “Mikä sinua vaivaa?” Hän vastasi hänelle, “En aio väitellä kanssasi” Vastaväittelijä sanoi, “Eli huomasit että olen oikeassa.” Ibn Qutaybah vastasi, “En mutta kunnioitan itseäni enemmän kuin sitä.” Silloin vastaväittelijä perääntyi ja sanoi “enkä väitä että se on minun oikeuteni.”

Profeetta (saws) sanoi.
”Rakkaimpia sanontoja Allaahille on neljä:
Subhaana Allaah (Kunnia olkoon Allaahille),
Al-Hamduli-Llaah (Ylistys olkoon Allaahille),
Laa ilaahailla-Llaah (Ei ole ketään palvomisen arvoista kuin Allaah)
ja Allaahu Akbar (Allaah on Suurin).
(Muslim)

“Miehet joiden tapana on kiroaminen eivät ole välittäjiä tai todistajia Tuomiopäivänä.”
(Muslim)

‘Ali ibn Zaid mainitsi, “Mies Quraysh heimosta puhui törkeästi Kaliffi Umar Ibn Abdul Aziz lle, joka pysytteli hiljaa pitkän aikaa ja sitten sanoi," sinä toivot että saatana nousee sisälläni puolustamaan kalifaatin kunniaa ja kohtelen sinua niin tylysti että saat kostaa minulle huomenna (Kuoleman jälkeisessä elämässä)."

“Uskova ei kiroa.”
(al-Tirmidhi joka julisiti sen hasan)

“Uskova ei puhu pahaa, pahoinpitele, halvenna eikä herjaa.”
(al-Tirmidhi, sahih)

Abu Hurayrah (ra) kertoi, että Allahin sanansaattaja (saws) sanoi: ”Joka uskoo Allahiin ja Viimeiseen Päivään: puhukoon hyvää tai olkoon hiljaa.”

Paimentolainen sanoi Allahin lähettiläälle (saws) “Neuvo minua” Ja Profeetta sanoi, “Jos joku loukkaa sinua sillä mitä tietää sinusta, älä loukkaa häntä sillä mitä sinä tiedät hänestä. Koska synti on häntä vastaan." Paimentolainen sanoi:" Sen jälkeen en koskaan pahoinpidellyt ketään."

Al-Hasan (ra)sanoi, “Hän joka ei vartioi kieltään ei ymmärrä uskontoaan."

Ali ibn Abi Talib (ra) sanoi: ”Joka sanoo jotakin epäsoveliasta ja joka tekee siitä julkisesti, ovat yhtä lailla rikkoneet."
(Eli jos vaikka uhoat vieväsi saunan taakse ilkeän naapurisi, olet tehnyt syntiä, vaikka et koskaan toteuttaisi tai olisi vakavissasi aikonut toteuttaa uhkausta)

Kerrottiin että Abu Hanifa sanoi Dawud al-Taa’ille, “Miksi suosit eristäytymistä?” Dawud vastasi, “Kamppailen itseni kanssa jättääkseni väittelyn” Abu Hanifah sanoi, “Osallistu kokoontumiseen, kuuntele mitä sanotaan ja ole hiljaa” Dawud sanoi, “Tein niin enkä löytänyt mitään niin raskasta”.
Profeetta Muhammad (rauha hänelle) sanoi: “ Hänelle joka luopuu riitelemisestä vaikka olisi oikeassa, hänelle rakennetaan palatsi Paratiisin korkeimmalle kohdalle. Hänelle joka luopuu riitelemisestä vaikka hän on valheiden keksijä, rakennetaan palatsi Paratiisiin keskelle."
(al-Tirmidhi joka julisti sen hasan)

“Johdatuksen saaneiden ihmisten joukossa ei ole muita harhaan astuneita kuin ne jotka osallisia väittelyissä.”
(al-Tirmidhi)

“Älä kinastele veljesi kanssa, älä pilkkaa häntä, äläkä lupaa ja sitten riko lupaustasi.”
(al-Tirmidhi)

Imam Abu Hatim bin Hibban kertoi Rawdatul-‘Uqalaassa: ”Älykkäiden täytyy päättäväisesti olla hiljaa kunnes heidän täytyy puhua. Usein puhuja katuu myöhemmin! Harvoin hiljaisella on kaduttavaa! Ihmiset, joilla on eniten kurjuutta ja eniten epäonnea, ovat ne, joilla on hillittömät kielet ja suljetut sydämet.”

"Älykkäiden täytyy kohdella korviaan ja suutaan oikeudenmukaisesti. Hänen tulisi tietää, että hänelle annettiin kaksi korvaa ja yksi suu, jotta hän voisi kuunnella enemmän kuin mitä hän puhuu, sillä voi olla, että kun hän puhuu, hän katuu myöhemmin ja jos hän ei puhua, hänellä ei ole syytä katua. On helpompaa palata siihen, mitä ei sanonut kuin ottaa takaisin mitä on itse asiassa sanonut. Kun sanoo sanan, se ottaa kontrollin, mutta kun sitä ei sanota, hän hallitsee sanaa."

"Älykkäiden kieli on sydämen takana: kun hän haluaa puhua, hän viitaa ensin sydämeen ja jos on sopivaa puhua, hän puhuu, mutta muussa tapauksessa hän ei puhu. Tomppelin sydän on hänen kielensä kärki: mikä suuhun juolahtaa, hän päästää ulos puhumalla. Se, joka ei suojele kieltään, ei ole ymmärtänyt uskontoaan."
Luqman `alayhi assalam (as) sanoi pojalleen, “Poikani! Älä kiistele tietävien kanssa jotta he eivät inhoaisi sinua.”

Abu Saeed Al-Khudri (ra) kertoi, että Allahin sanansaattaja (saws) sanoi: ”Kun Aatamin poika nousee aamulla, kaikki raajat nöyrtyvät kielen edessä ja sanovat: ’Ole tietoinen Allahista meidän puolestamme, sillä me olemme riippuvaisia sinusta. Jos olet suora/oikeamielinen, me olemme suoria. Jos olet käyrä, me olemme käyriä.’” (At-Tirmidhi, Ibn Khuzaymah ja Ibn Hibban)

Eräs viisas mies sanoi, “Älä ole kitsas sanoissa jotka eivät kiihdytä Luojasi raivoa mutta jotka miellyttävät veljeäsi. Voi olla että Allah antaa sinulle saman palkkion kuin hyväntekijöille.”

Jahja ibn Muad (Allahin armo olkoon hänen kanssaan) sanoo, ”Mikäli omaat seuraavat kolme omainaisuutta, olet oikeamielisten joukossa:
Jos et kykene hyödyttämään ketään, älä tee heille pahaakaan.
Mikäli et voi tehdä toisia iloisiksi, älä tee heitä surullisiksikaan.
Mikäli sinulla ei ole mitään hyvää sanottavaa toisista, älä puhu heistä pahaa.”

Allahin lähettiläs sanoi, “ Ystävällinen puhe ja nälkäisten ruokkiminen takaa sinulle Paratiisin.” (al-Tabarani)

“Kun teitä tervehditään (hyvällä) tervehdyksellä, niin tervehtikää takaisin vielä paremmalla tai vastatkaa samalla.” (Koraani, 4:86) Ibn Abbas kommentoi tätä ja sanoi "Hän joka tervehtii sinua, tervehdi häntä takaisin paremmilla sanoilla vaikka hän olisi magiikko." Hän myös sanoi "Jos faarao puhuisi minulle ystävällisesti, niin puhuisin myös minä hänelle"

Anas (ra) kertoi että Allahin lähettiläs sanoi, “Totisesti Paratiisissa on huoneita; niiden sisäpuoli ja ulkopuoli on niiden nähtävillä jotka puhuivat ystävällisesti ja ruokkivat nälkäisiä."
(al-Tirmidhi)

Profeetta sanoi "Hyvä sana on myös hyväntekeväisyyttä."
(Muslim)

"Torju Tuli antamalla vain puolikas taateli hyväntekeväisyyteen. Jos sinulla ei ole siihen vara, sitten anna ystävällinen sana."
(al-Bukhari ja Muslim)

`Umar (ra) sanoi, “Anteliaisuus on helppo asia. Se on hymyilevät kasvot ja ystävälliset sanat.”

Pyhä Profeetta (s.a.w.) sanoi: "Kuka tahansa nainen joka keskustelee aviomiehensä kanssa rumasti sillä tavalla hänen tunteitaan loukaten, yhtäkään hänen teoistaan pakollisia tai suositeltavia ei hyväksytä ennen kuin ja ellei hänen aviomiehensä osoita tyytyväisyyttään häneen. Vaikka vaimo paastoaisi päivät ja rukoilisi yöt, vapauttasi orjia tai lahjoittaisi parhaat hevoset Allahin tielle, hän on ensimmäinen astumaan Helvettiin. Samanlainen on miehen kohtalo, jos hän riistää vaimonsa oikeudet."

Ali ibn Abi Talib (ra) sanoi: ”Viisas mies ajattelee ensin ja puhuu sitten. Hölmö puhuu ensin ja ajattelee sitten.”

Ali ibn Abi Talib (ra) sanoi: ”Hölmön mieli on hänen kielensä armoilla ja viisaan kieli on hänen hänen mielensä hallinnassa.”

Ali ibn Abi Talib (ra) sanoi: ”Kieli on peto. Jos päästät sen vapaaksi, se ahmii.”

Sufyaan ibn ’Abdullaah Ath-Thaqafee kertoi, että hän sanoi: ”Oi Allahin sanansaattaja! Kerro minulle jotain, josta voin pitää kiinni.” Hän (saws) sanoi: ”Sano ’minun Herrani on Allah’ ja ole sen jälkeen oikeamielinen. Sanoin: ”Oi Allahin sanansaattaja, mitä pelkäät puolestani eniten?” Hän piti kiinni kielestään ja sanoi: ”Tätä!” (At-Tirmidhi, Ibn Majah, Imam Ahmad)

Sahl ibn Sa'd (RAA) kertoi Allahin lähettilään (SAAS) sanoneen:
"Jokainen, joka voi taata sen (siveyden), mikä on leukaluiden ja jalkojen välissä (eli kielensä ja yksityiset osansa), minä takaan hänelle Paratiisin."
(Al-Bukhari)

Profeetta (saws) sanoi: ”Al-muslim man salama al-muslimuun min lisaanihi wa yaddihi wal muhaajiru man hajara maa naha-Allahu ’anhu” eli ”Paras uskovaisista muslimeista on se, jonka kieleltä ja käsiltä muslimit ovat turvassa ja ’maastamuuttanut’ on se, joka jättää taakseen minkä Allah on kieltänyt.”
(Ahmad)

Profeetta sanoi: "Jokainen joka uskoo Allahiin ja Viimeiseen päivään, hänen pitäisi puhua hyvää tai pysytellä hiljaa."

Allah kaikkivaltias sanoo: "Todella, Me olemme luonut ihmisen ja Me tiedämme, mitä hänen sielunsa kuiskailee hänelle. Ja Me olemme häntä lähempänä kuin hänen kaulavaltimonsa verisuoni. Hänen molemmilla puolillaan istuu kirjoittavat enkelit, oikealla ja vasemmalla puolella, eikä hän sano sanaakaan ilman, että hänen vieressään häntä jo tarkkaillaan."

Profeetta Muhammed sanoi:
Neljä asiaa tekevät kehosi sairaaksi
1) Ylenmääräinen puhuminen
2) Ylenmääräinen nukkuminen
3) Ylenmääräinen syöminen
4) Ylenmääräinen seksi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti