sunnuntai 29. heinäkuuta 2012

Perhe - lapset ja vanhemmat

Allah on antanut useita ohjeita vanhempien kohteluun. On näitä enemmänkin, mutta en nyt jaksa näpytellä. 

“Me olemme käskeneet ihmisiä kohtelemaan hyvin vanhempiaan, mutta älä tottele heitä, jos he vaativat sinua asettamaan Minun rinnalleni muita jumalia, joista sinulla ei ole tietoa. Minun luokseni teidän täytyy palata, ja Minä kerron teille, mitä te olette tehneet.”
29:8 

Palvokaa Jumalaa älkääkä asettako ketään Hänen rinnalleen. Kohdelkaa hyvin vanhempianne, sukulaisia, orpoja, köyhiä ja naapureitanne - olivatpa he sukulaisianne tai eivät - lähimmäisiänne, matkamiehiä ja orjia. Jumala ei rakasta itserakkaita ja ylpeitä ihmisiä.
4:36

"Herrasi on säätänyt, että teidän tulee palvoa vain Häntä ja että teidän tulee tehdä hyvää vanhemmillenne, saavuttivatpa he molemmat tai vain toinen heistä korkean iän luonasi. Älä sano heille 'hyi', äläkä aja pois, vaan puhu heille ystävällisesti. Ole nöyrä ja levitä armon siipi heidän ylleen ja sano: “Herra, armahda heitä, sillä he kasvattivat minua, kun olin pieni."
17:23-24

Olemme myös määrännyt ihmisen pitämään huolta vanhemmistaan; hänen äitinsä on kantanut häntä äärimmäiseen uupumukseen saakka, ja hänen vieroittamisensa on kestänyt toista vuotta. Kiitä Minua ja molempia vanhempiasi. Minun luokseni on kaikkien palattava. Mutta jos he pakottavat sinua asettamaan Minun rinnalleni sellaista, mistä sinulla ei ole mitään tietoa, älä heitä silloin tottele; elä kuitenkin heidän kanssaan soveliaasti tässä maailmassa. Seuraa sellaisen tietä, joka kääntyy Minun puoleeni. Minun luokseni teidän on palattava, ja silloin Minä osoitan teille teidän tekonne.»
31:14-15

Juhaynah tuli Profeetan (saas) luokse ja sanoi: “ Äitini teki valan (nadhr) tehdäkseen Hajjin mutta hän ei ehtinyt tehdä Hajj ennen kuin hän kuoli. Suoritanko Hajjin hänen puolestaan?” Hän (saas) sanoi, “Kyllä, mene ja suorita Hajj hänen puolesta. Jos tietäisit, että äidilläsi on velkaa, etkö maksaisi sitä pois hänen puolesta? Maksa Allahille ne, jotka kuuluvat Hänelle, sillä Allah on etusijalla.

Kun Aabrahamin isä kieltäytyi luopumasta patsaiden palvonnasta ja suunnitteli tappavansa poikansa, koska tämä uskoi Allahiin, Aabraham toivotti isälleen rauhaa ja ilmoitti luopuvansa tästä.

"Mainitse Kirjassa myös Aabrahamista. Hän oli vanhurskas mies sekä profeetta. Hän lausui isälleen: »Oi isäni, miksi palvelet sellaista, joka ei kuule eikä näe eikä kykene vähääkään sinua auttamaan? Oi isäni, totisesti minulle on suotu tietoa, jota sinä et ole saanut, sentähden seuraa minua, minä olen johdattava sinut oikealle tielle. Oi isäni, älä palvele saatanaa. Totisesti, saatana on tottelematon Laupeimmalle. Oi isäni, minä pelkään, että Laupeimman kuritus on sinua kohtaava ja että sinusta tulee saatanan liittolainen.» Hän vastasi: »Oletko luopunut minun jumalistani, oi Aabraham? Totisesti, ellet muuta mieltäsi, niin minä olen kivittävä sinut kuoliaaksi. Poistu luotani pitkäksi aikaa.» Aabraham sanoi: »Rauha olkoon sinulle. Olen rukoileva sinulle Herraltani anteeksiantoa. Totisesti, Hän on lempeä minua kohtaan. Mutta minä luovun sinusta ja siitä, mitä sinä rukoilet Jumalan asemesta. Minä olen rukoileva Herraani ja ehkäpä en ole suotta vetoava Herraan.»"

Tämä ei tarkoita, etä sinun pitäisi millään lailla luopua vanhemmistasi, jos he eivät ole Allahin palvojia, taikka ryyppäävät tai katsovat pornoa tai vastaavaa.

Asma’ bint Abi Bakr al-Siddiiq (raa) sanoi: “ Äitini tuli luokseni ja hän oli mushrik (epäjumalanpalvoja) Profeetan (saas) aikaan. Kysyin Profeetalta (saas), “Äitini tuli luokseni ja pyysi apuani, tulisiko minun auttaa häntä? Hän (saas) sanoi, “Kyllä, ole yhteydessä äitiisi ja auta häntä.”
(Bukhari ja Muslim)

Lasten tulee totella vanhempia, koska he kokevat voivansa luottaa näihin, ei siksi, että heistä tuntuu, että on pakko totella. (Jos lapsi esimerkiksi ei varasta vain siksi, että vanhemmat suuttuisivat siitä, hän luultavasti varastaa jotain heti, kun pääsee vanhempien ulottumattomiin.)

Jos vanhempasi ovat kusipäitä, voi olla viisainta pysyä erossa heistä. Jos sinun täytyy kuitenkin olla tekemisissä heidän kanssaan, kohtele heitä asiallisesti - kuten kaikkia maailman ihmisiä -, vaikka he eivät kohtelisi sinua asiallisesti. Ei myöskään kannata vihata heitä, koska siitä he vain innostuvat ja viha kuluttaa sinua.

Allah on käskenyt

Kun Saad ibne Maaz, suuri Pyhän Profeetan (s.a.w.) seuralainen kuoli, hän (s.a.w.) itse osallistui tämän hautajaistoimiin ja kantoi tätä usean kerran huomattavana kunnianosoituksena. Sitten hän laski hänet hautaan ja hautasi hänet omilla käsillään. Nähdessään tämän Profeetan (s.a.w.) tunnollisuuden Saadin äiti huusi “Onnittelut, Oi poikani menossa Paratiisiin.” Kuullessaan tämän Islamin Lähettiläs (s.a.w.) sanoi: “ Odota, älä kiirehdi pahoihin asioihin. Poikasi on suuressa tuskassa ja kärsimyksessä tällä hetkellä.” Kun ihmiset kysyivät syytä tähän tilaan, hän (s.a.w.) vastasi, “Hän käyttäytyi hyvin pahasti perheensä jäseniä kohtaan.”


Ja tietäkää, että rikkautenne ja lapsenne ovat Teille koetus, ja että suuri palkinto odottaa Jumalan luona!
8:28

Kuva täältä, en tiedä onko alunperin; http://1cetusanminda.blogspot.fi

Koraanissa ja perimätiedossa puhutaan tietysti myös vanhemmuudesta. 

Yksi islamiin olennaisesti kuuluvista asioista on orvoista huolehtiminen, johon löytyy läädöksi Naisten suurasta.

Ja antakaa orvoille heidän omaisuutensa; älkää (holhoojina) vaihtako hyvää huonoksi älkääkä kuluttako heidän omaisuuttansa sekoittamalla sitä omaanne. Se olisi totisesti suuri synti.
4:2

Ohjeita vanhemmuuteen saa Muhammedilta (rauha Hänen yllään), jonka suhde tytär Faatimahin oli läheinen ja molemmin puolisen kunnioituksen täyttämä.


‘Aa`ishah kertoi: “Milloin hyvänsä Faatimah tuli huoneeseen, Profeetta nousi ylös, toivotti hänet tervetulleeksi, suuteli häntä ja tarjosi hänelle hänen istuinpaikkansa ja milloin hyvänsä Profeetta tuli huoneeseen, Faatimah nuosi ylös, toivotti hänet tervetulleeksi, suuteli häntä ja tarjosi hänelle hänen istuinpaikkansa. Kun hän tuli tapaamaan häntä hänen lopullisen sairautensa aikana, hän toivotti hänet tervetulleeksi ja suuteli häntä.”
(Abu Dawuud)

Muhammed ei milloinkaan lyönyt lapsiaan ja piti sellaista toimintaa syntinä. Toisekseen jokainen läimäys ja lyönti askel lähemmäs kohti lapseen kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa.

Lapsena Aisha (rasul'Allah) oli usein kiireinen leikkiensä kanssa ja oli joskus vähän ilkeä. Tämä ärsytti hänen äitiään ja äiti joskus löi häntä kevyesti. Profeetta (saas) vastusti tätä rankaisemista ja sanoi siitä äidille. Yhtenä päivänä Profeetta löysi Aishan itkemästä, seisomasta oven vieressä. Profeetta (saas) sanoi äidille, "Sinä et ole välittänyt siitä, mitä sanoin, Umm-Ruman."
"Hän satuilee isälleen minua vastaan" (kertoo isälleen satuja, jotka esittävät äidin huonossa valossa) oli äidin selitys.
"Ei sillä ole väliä, mitä hän tekee", sanoi Profeetta (saas), "häntä ei saisi lyödä."

Anas kertoi: “En koskaan nänyt ketään joka olisi ollut myötätuntoisempi lapsia kohtaan kuin Allaahin Lähettiläs. Hänen poikansa Ibraaheem oli imettäjän hoivissa Madeenan ympärillä olevilla kukkuloilla. Hänellä oli tapana mennä sinne, ja me menimme hänen kanssaan, hän astui taloon, nosti poikansa ylös ja suuteli häntä, sitten me tulimme takaisin.” (Muslim)

Profeetta sanoi: “Hän ei ole yksi meistä joka ei osoita myötätuntoa meidän pieniä kohtaan ja tunnista meidän vanhuksien oikeuksia.” (Saheeh, kertonut Ahmad)

Abu Hurayrah kertoi, että Profeetta suukotti al-Hasan ibn ‘Alee:a. Al-Aqra’ ibn Habis sanoi: "Minulla on kymmenen lasta, enkä ole koskaan suukottanut yhtäkään heistä." Profeetta sanoi: "Hänelle, joka ei näytä armoa, ei tulla näyttämään armoa.” (Bukhari ja Muslim)

Yhtenä päivänä Beduiini tuli ja kysyi Profeetalta : “Suuteletko sinä poikiasi? Me emme.” Profeetta sanoi: “Mitä minä voin teille tehdä, jos Allaah on ottanut armon sydämistänne?” (Fath al-Baaree)

Allahin lähettiläs (rauha Hänen yllään) on sanonut:
"Ole hyvä vanhempiasi kohtaan ja lapsesi tulevat olemaan hyviä sinua kohtaan. Ja katso muiden naisväkeä puhtaudella (älä likaisin ajatuksin ja likaisin aikomuksin) ja sinun naisväkeäsi (vaimoja, tyttäriä jne.) katsotaan puhtaudella."
Kanzul `Ummal, Volume 16, sivu 466
Profeetta sanoi: 
"Kuka haluaa nähdä toimentulonsa kasvavan ja elämänsä pidennettävän, tulisi ylläpitää perhesuhteita." 
(Bukhari)

"Jumalan edessä valaistuneita ovat ne, jotka ovat oikeudenmukaisia päätöksissään, heidän perheidensä kanssaan ja sen kanssa mistä he ovat vastuussa."
- Kirjasta "The Wisdom of the Prophet"

Uskovaiset, varjelkaa itsenne ja perheenne tulelta, joka kuluttaa ihmiset ja kivetkin, jota valvomaan on asetettu enkeleitä, heltymättömiä ja mahtavia; he eivät ole tottelemattomia Jumalan käskyille, vaan tekevät mitä heille on määrätty. 
66:6

Profeetta Muhammed (rauha hänen yllään) sanoi:
“Jokainen teistä on paimen ja jokainen teistä on vastuussa hänen laumastaan. Johtaja on paimen ja on vastuussa laumastaan; mies on perheensä paimen ja on vastuussa laumastaan; nainen on miehensä kodin paimen ja on vastuussa laumastaan; palvelija on hänen herransa omaisuuden paimen ja on vastuussa siitä. Jokainen teistä on paimen ja on vastuussa laumastaan.” (Kerännyt Bukhari ja Muslim)


Camelus bactrianukset toimivat qurais-heimon naisten ratsuina

Abu Huraira kertoi: "Kuulin Allaahin Sanansaattajan sanovan: “Qurayshin naiset ovat parhaita naisia, jotka koskaan ovat ratsastaneet kamelilla. He ovat myötätuntoisia heidän lapsiaan kohtaan ja varovaisimpia heidän miestensä omaisuuden suhteen."
(Bukhari)

Myös Imam Rezalla ja Imam Alilla on neuvoja perhe-elämään liittyen.

Koska Muhammed (rauha Hänen yllään) kuulemma sanoi, "Minä olen tiedon kaupunki ja Ali on sen portti. Joka haluaa tulla kaupunkiin, hänen täytyy astua portin läpi", olen kerännyt tähän Alinkin sanomisia. 

Imam Reza (a.s.) sanoo:
“Jokaisen miehen tulisi ponnistella tehdäkseen vaimonsa ja lapsensa (olon) turvalliseksi kykynsä mukaan, koska jos hän on tiukka ja epäystävällinen heille, ja jos heidän oikeutensa laiminlyödään, he tulevat toivomaan hänen kuolemaansa." 

Imam Ali, Abu Talibin poika (as) sanoi:
"Älä pakota lapsiasi käyttäytymään kuin sinä, sillä he ovat ehdottomasti syntyneet erilaiseen aikaan kuin sinun aikasi."

Imam Ali, Abu Talibin poika (as) sanoi:
"Ensimmäiset asiat, joita lasten pitäisi oppia, ovat asiat, jotka heidän pitää tietää, kun heistä tulee miehiä."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti