tiistai 14. elokuuta 2012

Islamin ensimmäinen marttyyri

On tuskin tarpeen kuvailla, mitä monille tulee mieleen puhuttaessa islamin marttyyreista. Islamin ensimmäinen marttyyri oli kuitenkin nainen nimeltä Sumayah bint Khubbat (bint tarkoittaa "jonkun tytär").

Tarina alkaa siitä, kun Yasir bin 'Amir Al- 'Ansiy tuli Jemenistä Mekkaan asuakseen siellä lopun ikäänsä pyhässä loistossa ja elääkseen onnellisesti kauniin vaimon ja pienen perheen kanssa.Hän valitisi Abu Hudhayfahin liittolaisekseen uudessa kotikaupungissaan. Se oli päätös, josta hän oli tyytyväinen, sillä mies kuului Banu Makhzumiin, qurais-heimon merkittävään klaaniin. Yasir asui Abu Hudhayfahin - jota rakasti - suojeluksessa. Jälkeenpäin Abu Hudhayfah tarjosi hänelle vaimoksi lempiorjaansa, Sumayahia. Ja niin Yasir otti vaimokseen naisen nimeltä Sumayah bint Khubbat, kun tämän isäntä (Hudhayfah siis) oli vapauttanut hänet. Mekkalainen yhteisö oli onnellinen tästä hyväkäytöksisen toverinsa ja kunnioitettavan ex-orjan välisestä avioliitosta.

Tästä avioliitosta syntyi kaksi poikaa nimiltään 'Ammar ja 'Abdullah. Perhe omisti kaiken aikansa kasvattakseen heidät tyypillisiksi nuoriksi quraish-miehiksi. 

Sumayah antoi kaiken rakkautensa ja huolenpitonsa pojille, kunnes he kasvoivat sellaisiksi aikuisiksi, joista kaikki vanhemmat haaveilevat. 'Ammar ja 'Abdullah erottuivat quraish-nuorisosta neuvokkuudellaan ja hyvillä tavoillaan, vaikka quraish-nuorisoa arvostettiin enemmän kuin mitään muita nuoria koko Arabi Peninsulassa, heidän upean moraalikäsityksensä tähden. Abu Hudhayfahin kuoleman jälkeen muu perhe pyrki jatkamaan eloa surusta huolimatta.


Uutiset Muhammedin saamista ilmestyksistä iskivät Mekkaan myrskyn lailla ja niiden puhkeamisesta lähtien Makhzumin perhe osoitti äärimmäisen vihamielisyytensä tätä uskontoa kohtaan. Klaanin päällikkö oli Abul Hakam bin Hisham, joka tunnettiin myöhemmin Abu Jahlina.

Uutiset kantautuivat niin Yasirin kuin kaikkien mekkalaisten perheiden korvin. He olivat tietoisia liittolaistensa - Banu Makhzumin ja Abu Jahlin - negatiivisista asenteista islamia kohtaan.
Yasir halusi kuulla uudesta uskosta sen lähteestä, joten hän meni tapaamaan Allahin lähettilästä (rauha hänen yllään) itseään Dar Al-Arqamiin. Hän kuunteli pelonsekaisella kunnioituksella, mitä Profeetalla oli sanottavaa ja alkoi uskoa niihin asioihin. Sitten hän riensi Sumayahin luo, ja tämäkin palasi islamiin (kääntyi muslimiksi) kuultuaan miehensä selvityksen. Jälkeenpäin he keskustelivat poikiensa kanssa islamista ja hekin vuorollaan ottivat islamin uskonnokseen. Koko perhe kiirehti Profeetan (rauha hänen yllään) luo ja kertoivat tulleensa islamiin. 

Vaikka da'wah (islamiin kutsuminen) kiellettyä, koska quraishit kiduttivat muslimeja äärimmäisesti, jotkut varhaiset muslimit vaativat saada julistaa islamiin kääntymistään. Heihin kuuluivat Yasir, hänen vaimonsa, heidän poikansa 'Ammar ja tämä julistus raivostutti Banu Makhzumin.
Banu Makkzumin johtajat lähestyivät Yasirin perhettä ja kysyivät: "Oi rakkaimmat liittolaiseme, onko se totta, mitä oleme kuulleet teistä?"

Yasir kysyi, "Mitä olette kuulleet meistä?"

"Olemme kuulleet, että olette vannonneet uskollisuutta Muhammedille?"

"Kyllä, niin olemme."

"Ettekö tiedä, että hän loukaa meidän jumaliamme, alentaa meidän uskomuksiamme ja kritisoi esivanhempiamme?"

"Tiedämme."

"Ja siitä huolimatta seuraatte häntä?"

"Kyllä, uskomme Allahiin ja siihen, mitä Hänen Lähettiläänsä tuo."

"Oletteko lakanneet uskomasta meidän jumaliimme, Al-Latiin, Al-Uzzaan ja Hubaliin?"

"Kyllä, olemme lakanneet uskomasta Al-Latiin, Al-Uzzaan ja Hubaliin."
Makhzumin klaanimiehet kääntyivät Sumayahin puoleen katsoakseen, oliko tämä samaa mieltä miehensä kanssa, ja nainen sanoi, "Vahvistan uskoni Allahiin jumalanani ja Muhammediin Hänen lähettiläänään."

He sanoivat: "Sitten kidutamme teitä pahasti."
Yasirin perhe itki: "Tehkää mitä haluatte, Allahin nimeen, me emme koskaan käänny takaisin [väärälle polulle] oikeasta, kun olemme tulleet sen tietämään."

Kun Yasir sanoi sen, banu makkzumilaiset kävivät heihin kolmeen kiinni, sitoivat ja raahasivat heidät Mekan aavikoituneelle alueelle, kuuman hiekan rannalle ja polttavan auringon alle. He piiskasivat ja potkivat heitä, mutta perhe ei antanut periksi. He olivat niin raivoissaan, että kävivät sellaisen vanhan naisen kuin Sumayahin kimppuun. Mutta mitä enemmän he kiduttivat häntä, sitä vahvemmaksi naisen usko kasvoi.

Muslimiyhteisö oli siihen aikaan liian heikko voidakseen tarjota mitään apua Yasirin perheelle, monien ollessa muslimeja salaa. Jopa Profeetta (rauha hänen yllään) saattoi auttaa heitä vain tekemällä dua'a'aa. Perhettä helpotti kuulla Profeetan (rauha hänen yllään) sanovan heille, "Yasir, ole kärsivällinen, Paratiisi on sinun."

Ja Paratiisi oli ainoa asia, mihin Yasirin perhe pyrki. Tämän takia Profeetan lupasu antoi heille vain lisää voimaa vastustella kiduttajia. Lopulta mahzum päällikkö Abu Jahl tuli ja näki vahvuutta Sumayahissa. Hän yritti voittaa Sumayahin puolelleen, mutta tämä ei kuunnellut.
Sitten hän uhkaili naista ja heitti keihäänsä tämän kasvoille, mutta tämä vain hymyili sarkastisesti. Hymystä raivostunut Abu Jahl puukotti häntä vatsaan, mutta miehen ote lipesi ja lävisti Sumayahin yksityisalueet, tappaen hänet. 
 


Näin Sumayah kuoli marttyyrina, kun Abu Jahl on verhottu häpeään, niin tässä elämässä kuin seuraavassa. Profeetta (rauha hänen yllään) rukoili Yasirin perheelle sanoen, "Oi Allah, älä annan kenenkään Yasirin perheestä joutua Helvetin tuleen".
Tällaisista ihmisistä Allah sanoo:
Totisesti, Jumala on lunastanut uskovaisilta heidän henkensä ja omaisuutensa antamalla niiden korvaukseksi paratiisin puutarhan, joka on heitä varten. He taistelevat Jumalan asian puolesta: he surmaavat ja heitä surmataan, kuten Hän on sitovasti luvannut toorassa, evankeliumissa ja Koraanissa, ja kuka täyttää uskollisemmin lupauksensa kuin Jumala? Olkaa siis onnelliset liittosopimuksestanne, jonka olette tehneet Hänen kanssaan. Juuri tämä on ylin onni. 
9:111 


Lähde: http://www.islambasics.com/view.php?bkID=176&chapter=16Ps. Jos omistat älypuhelimen, play-kaupasta löytyy ilmaiseksi Qibla-kompassi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti