perjantai 3. elokuuta 2012

Lapset ja seksuaalisuus länsimaissa

http://www.iltalehti.fi/perhe/2012073015897218_pr.shtml

Halusin laittaa tämän artikkelin tänne:

Haluaako 8-vuotiaasi meikata tai käyttää minihametta? Haikaileeko 10-vuotias tytöt isojen rintojen perään tai mankuuko pieni poika kuntosalille saadakseen isot lihakset?
Lapset näkevät seksikkäitä kuvia ja seksuaalisuutta lähes päivittäin niin mainoksissa, televisiossa kuin peleissäkin. Ei siis ole mikään ihme, että monet lapset alkavat matkia näkemiään asioita yhä nuorempina.
- Seksuaaliset viestit ympäristössä antavat lapsille sen mielikuvan, että heidän arvonsa määrittää se, mitä asioita heillä on, miltä he näyttävät ja miten he vetoavat toiseen sukupuoleen, sanoo kasvatustieteiden professori Diane Levin.
Katso asiantuntijoiden vinkit siitä, miten ehkäistä ympäristön seksuaalisten viestien vaikutus lapseen ja auttaa häntä pysymään lapsena edes vähän pidempään.

Tilanne: 6-vuotias poika menee tytön luo ja sanoo haluavansa harrastaa hänen kanssaan seksiä
Mitä tehdä: Pojalla tuskin on aavistustakaan siitä, mitä seksi tarkoittaa. Älä siis ole liian ankara, sillä se voi vain pelottaa ja hämmentää häntä. Kysy ensin, mitä hän luulee asian tarkoittavan.
- Selitä lapsen iälle sopivasti, että seksi on aikuisten välistä, neuvoo lasten ja nuorten lääkäri Lydia Shier.
Rohkaise lasta kysymään sanoista, joita hän ei ymmärrä. Se voi auttaa lasta myös käsittelemään näkemään ja kuulemiaan uusia ja hämmentäviä asioita.

Tilanne: 9-vuotias tyttö haluaa pukeutua lyhyeen hameeseen ja navan paljastavaan toppiin kouluun mennessään.
Mitä tehdä: Ensimmäinen reaktio lähes joka vanhemmalle on varmasti vaatteiden kieltäminen, mutta kannattaa myös miettiä sitä. mikä tekee lapsen iloiseksi.
- Jos sanot ei, lapsi voi alkaa tehdä asioita selkäsi takana, Levin varoittaa.
- Mutta jos annat hänelle sananvaltaa, opetat häntä olemaan ajattelevainen ja vastuullinen.
Kysy siis lapselta, miksi hän tahtoo pukeutua niin. Jos hän on huolissaan ystäviensä tai poikien mielipiteestä, kysy, mitä muut tytöt tekevät.
Selitä, miksi et halua tytön pukeutuvan niin, mutta ole myös ymmärtäväinen, miten vaikeaa on olla lapsen kokemien vaatimusten mukainen. Yritä sitten päästä kompromissiin. Ehkä tyttö voi laittaa jonkun hiukan pidemmän hameen lempipuseronsa kanssa.
Yritä myös kiinnittää lapsen huomio muihin asioihin, jotka voivat kehittää hänen itsetuntoaan, kuten uuteen harrastukseen.

Tilanne: 11- ja 9-vuotiaat lapset rakastavat musiikin kuuntelua ja mukana laulamista. Ongelma on, että he hoilaavat samalla hyvin seksuaalissävytteisiä sanoituksia.
Mitä tehdä: Et voi aina kontrolloida sitä, mitä musiikkia lapsesi kuuntelevat. Paras tapa hoitaa tilanne on kysyä lapsilta, miksi he pitävät kyseisestä musiikista. Vastaus on todennäköisesti se, että muutkin kuuntelevat sitä ja juuri se laulu on nyt pinnalla.
Kerro lapsillesi ymmärtäväsi, että he pitävät laulusta, mutta sinä et pidä siitä, mitä siinä lauletaan. Selitä lapsille heidän iälleen sopivasti, mikä kohta on sinusta ikävä ja miksi. Lapset eivät melko varmasti ole edes ymmärtäneet, mitä laulavat.

Tilanne: 8-vuotias tyttäreni tulee usein koulusta kasvot toiselta tytöltä lainatuilla meikeillä meikattuna.
Mitä tehdä: Sano tytölle huomanneesi meikin ja kysy, miksi hänellä on sitä.
- Kuuntele tyttöä ja kerro sitten, että sinusta hänen ei pitäisi meikata, koska meikki ona ikuisille, eikä se näytä samalta nuorten kasvoilla, ehdottaa tohtori Shier.
Muistuta tyttöä siitä, että vaikka joku muu tyttö saisikin käyttää meikkiä koulussa, perheillä on eri säännöt.
Jos tyttö yhä haikailee meikkien perään, anna hänen valita itselleen haluamansa huulivoide, joka tuntuu hänestä kuin meikiltä.
- Hänestä tuntuu siltä, kuin hän olisi saanut valita, eikä ala piileskellä selkäsi takana, kasvatustieteiden professori Lyn Mikel Brown sanoo.

Tilanne: 10-vuotias poika tuntee painostusta pyytää tyttöjä treffeille, vaikka hän ei ole vielä valmis.
Mitä tehdä: Kysy lapselta, miksi hänestä tuntuu silti ja mitä hän itse haluaa tehdä. Kerro myös, mitä mieltä sinä olet niin nuorena treffailusta. Tarkenna hänelle, että hänen ei tarvitse tehdä sellaista, mikä ei hänestä tunnu vielä hyvältä.
- Selvitä myös, mitä treffit hänelle tarkoittavat, äläkä tee omia olettamuksiasi siitä. Lapsi saattaa vain haluta jutella ihastuksen kanssa. Ehdota, että lapsi kutsuisi muita lapsia sekä ihastuksen teille kylään, tohtori Shier ehdottaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti