tiistai 30. heinäkuuta 2013

Pahoinpitelevän vanhemman kanssa toimiminen

Onislam-sivustolta käännetty.

Kysymys: Olen narsistisen äidin tytär ja minua valitettavasti pahoinpideltiin lapsena henkisesti. 
Alhamdulillah Allah on suonut minulle on onnellisuuden, mutta äitini sairaus vaikuttaa yhä koko perheeseemme. Kesti vuosia, ennen kuin tutkin ja sain selville, että äitiini sopii kaikki narsistisen äidin piirteet ja hän on vielä pahempikin. Hänen itsekkyytensä on aiheuttanut vihaa sisarusten välille ja se jatkuu ja jatkuu. Lopulta me päätimme yhdessä perheenä, siis kaikki veljet ja siskot, vetää yhtä köyttä ja uhmata häntä. Mitä teemme?

Vastaus: Olen pahoillani kuullessani kokemastasi lapsuudenaikaisesta pahoinpitelystä. On niin surullista kuulla, että ne, joiden pitäisi suojella sinua, vahingoittavat sinua ja käyttävät haavoittuvaisuuttasi sinua vastaan. Se todella tekee minut surulliseksi.

Olen iloinen kuullessani, että olet pysynyt uskossasi ja löytänyt onnen läpikäymistäsi vaikeuksista huolimatta. Se yksin osoittaa minulle sinnikkään, vahvan ja mukavan luonteesi. En tiedä, millainen vaikutus lapsuudellasi on ollut sinuun ja olen varma, että se on ollut syvä - vaikka näyttää siltä, että olet osannut löytää keinoja päästä siitä yli.
Kysymyksesi ei anna minulle paljon yksityiskohtia, joten voin kommentoida vain sitä, mitä olet kirjoittanut. Sanoit, että sisarusten välillä on vahvoja tunnereaktioita ja tämä on meneillään oleva ongelma. En tiedä, kuinka jakautumisen keskellä voitte "nousta äitiäne vastaan" yhdistyneenä rintamana. Olen varma, että, kuten kirjoitit, hän aiheuttaa jakautumista teidän välillä ja lietsoo riitoja. Ennen kuin menen äitiisi, haluaisin kuitenkin kommentoida suhteitasi sisaruksiisi. Erimielisyys, kovat tunteet ja kilpailu on tavallista sisarusten kesken, niidenkin, jotka tulevat lämpimämmistä vanhemmista.

En taaskaan tiedä yksityiskohtia, mutta oletan, että kellekään teistä ei opetetty empaattisia tapoja kuunnella, laittaa toista etusijalle, hakea ymmärrystä, jne. En sano, ettei teillä olisi näitä taitoja, vaan todennäköisesti olette itse ne löytäneet; näin ollen ne eivät ehkä perustu ominaisuuksiin, jotka kaikki olette oppineet kotona; ne eivät ole jaettuja arvoja.

Joten kehotan teitä kaikkia menemään perheterapiaan parantaaksenne suhteenne toisiinne. Käsitelkää kipua ja oppikaa uusia tapoja solmia siteitä ja olla vuorovaikutuksessa, välittämättä menneisyydestä, vaan perustamalla ihmissuhteenne siihen, mitä haluatte tulevaisuudelta.
Mitä tulee äitiisi - jos hän todella on narsistinen, keskustelusta hänen kanssaan ei ole hyötyä. Hän ei tule hyväksymään virhettään ja kaikki, mitä sanotte, kaikuu kuuroille korville. Hän todennäköisesti huolestuu ja kokee, että hänet on petetty ja häntä vastaan jengiydytty.

Huolimatta hän on silti äitisi ja vaikkei sinun tarvitse rakastaa häntä tai pitää hänestä, sinun täytyy osoittaa hänelle kunnioitusta ja luulen, että tämän kunnioituken osoittaminen on paras tapa selvitä. Jos et voi osoittaa hänelle kunnioitusta, on parempi, että olet hänen kanssaan tekemisissä niin vähän kuin mahdollista.

Tiedän, että usein niiden uhmaaminen, jotka ovat loukanneet sinua ja tuskastasi kertominen voi olla parantavaa. Monesti tämä kuitenkin aiheuttaa vielä enemmän vahinkoa, koska emme saa meiltä loukanneilta ihmisiltä vahvistusta tai ainakaan hyväksyntää näille tunteillemme ja kävelemme turhautuneina pois.

Vältä konflikteja, sillä ne imevät sinut kuiviin. Keskitä se energia saadaksesi nykyhetkessä ja tulevaisuudessa parempi elämä kuin mitä sinulla oli menneisyydessä. Toivon, että se auttaa. Toivon sinulle parasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti