perjantai 14. lokakuuta 2016

Suura 112 - Ibn Katheerin Koraanin selitysteoksesta

Seuraava teksti on suomennettu Ibn Kathirin kirjoittamasta Koraanin selitysteoksesta, joka kertoo Koraanin tekstien taustoja - millaisissa tilanteissa Allah on ne paljastanut, ja muuta hyödyllistä tietoa. Kirja on hyvä, suosittelen. Sitä voi lukea englanniksi täältä. Me pienet ihmiset emme voikaan tehdä Koraanin tulkintoja omin päin, vaan se on oppineiden heiniä.

Ibn Kathir 1300-luvulla elänyt viisas ja merkittävä islaminoppinut.

Syy tämän suuran ilmestymiseen ja sen hyveet

Imam Ahmad kirjasi Ubayy bin Ka`bilta, että idolinpalvojat sanoivat Profeetalle (rauha hänelle): "Oi, Muhammad! Kerro meille Herrasi sukujuurista." Joten Allah paljasti:

112:1 Sano: »Hän, Jumala on yksi,
112: 2 ainoa Jumala, kaikkivaltias.
112: 3 Hän ei ole (toista) synnyttänyt
112: 4 eikä ole (toisesta) syntynyt.
112: 5 Ketään ei ole Hänen vertaistaan.»

At-Tirmidhi ja Ibn Jarir kirjasivat samoin ja he lisäsivät kertomukseensa hänen sanoneen:

﴿الصَّمَدُ﴾
"(As-Samad) on Se, joka ei synnyttä, eikä ole syntynyt, koska mitään ei synny ilman että se kuolee, ja mikään ei kuole jättämättä jälkeensä perintöä, ja Allah ei totisesti kuole, eikä jätä jälkeensä perintöä."

(Ketään ei ole Hänen vertaistaan.)
"Tämä tarkoittaa, että ei ole mitään samankaltaista kuin Hän, mitään samanveroista, eikä mitään Häntä muistuttavaakaan." Ibn Abi Hatim kirjasi myös tämän, ja At-Tirmidhi sanoi sen olevan Mursal-kertomus. Sitten At-Tirmidhi sanoi: "Ja tämä on kaikkein oikein."

Hadith sen hyveistä

Al-Bukhari raportoi `Amrah bint `Abdur-Rahmanilta - jolla oli tapana olla Profeetan (rh) vaimon 'Aishan kotona - että 'Aisha sanoi: "Profeetta lähetti miehen päälliköksi sotaretkelle ja tämä tapasi johtaa seuralaisiaan rukouksessa Koraania resitoiden. Ja hän päätti resitointinsa lausumalla "Sano: »Hän, Jumala on yksi". Joten kun he palasivat, he kertoivat tästä Profeetalle, ja Profeetta sanoi:
"Ja kysykää häneltä, miksi hän niin tekee." Niin he kysyivät asiaa ja mies sanoi: "Koska se on kuvaus Ar-Rahmanista ja rakastan resitoida sen." Siihen Profeetta sanoi: "Kertokaa hänelle, että Allah, Kaikkein Korkein, rakastaa Häntä."

Näin Al-Bukhari kirjasi tämän hadithin Tawhid-kirjaansa. Myös Muslim ja An-Nasa'i kirjasivat tämän. Salah-kirjassaan Al-Bukhari kirjasi Anasin sanoneen: "Mies Ansarista tapasi johtaa ihmisiä rukouksessa Quban moskeijassa. Aina kun aloitti resitoimaan suuraa johtamassaan rukouksessa, hän aloitti sen resitoimalla, "Sano: »Hän, Jumala on yksi", kunnes oli resitoinut koko suuran. Sitten hän resitoi toisen suuran sen jälkeen. Ja hän teki näin joka rakassa. Joten hänen toverinsa sanoivat asiasta hänelle: "Totisesti, aloitat tällä suuralla. Sitten se ei sinusta riitä, ennen kuin lausut toisenkin suuran. Sinun pitäisi joko resitoida se tai jättää se ja lausua toinen suura sen sijaan."
Mies sanoi: "En jätä sitä. Jos haluatte minun jatkavat rukoustenne johtamista, teen näin; ja jos te kaikki olette sitä vastaan, jätän teidät (ts. lakkaan johtamasta teitä)."
He pitivät häntä parhaana johtamaan rukouksia, eivätkä halunneet ketään muuta hänen tilalleen. Joten kun Profeetta tuli, he kertoivat tälle asiasta, ja tämä sanoi:
"Oi, se-ja-se! Mikä estää sinua tekemästä niin kuin toverisi käskevät, ja mikä saa sinut lausumaan tämän suuran jokaisessa rakassa?"
Mies sanoi: "Totisesti, rakastan sitä."
Profeetta sanoi: "Rakkautesi vuoksi pääset Paratiisiin."

Tämän kirjasi Al-Bukhari, epäyhtenäisellä kertojaketjulla, mutta tavalla, joka viittaa hänen hyväksyntäänsä.

Hadith, joka kertoo tämän suuran olevan samanveroinen kuin kolmasosa Koraania

Al-Bukhari kirjasi Abu Sa'idilta, että mies kuuli toisen miehen resitoivan

﴿قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ﴾

"Sano: »Hän, Jumala on yksi", ja toistelevan sitä uudestaan ja uudestaan. Niinpä aamun koitteessa mies meni Profeetan luo ja kertoi tälle asiasta ja tuntui suhtautuvan siihen vähättelevästi. Profeetta sanoi:

«وَالَّذِي نَفْسِي بِيَدِهِ إِنَّهَا لَتَعْدِلُ ثُلُثَ الْقُرْآن»

"Kautta Hänen, jonka kädessä sieluni on, totisesti se vastaa kolmasosaa Koraanista."

Myös Abu Dawud ja An-Nasa'i kirjasivat tämän. Toisessa Al-Bukharin kirjaamassa hadithissa Abu Sa`idilta, olkoon Allah Häneen tyytyväinen, Allahin lähettiläs sanoi seuralaisilleen:

«أَيَعْجِزُ أَحَدُكُمْ أَنْ يَقْرَأَ ثُلُثَ الْقُرْآنِ فِي لَيْلَةٍ»

"Pystyykö joku teistä lausumaan kolmanneksen Koraanissa yhdessä yössä?"
Tämä oli heille vaikeaa ja he sanoivat: "Kuka meistä kykenee siihen, oi, Allahin lähettiläs."
Siihen tämä vastasi:

«اللهُ الْوَاحِدُ الصَّمَدُ ثُلُثُ الْقُرْآن»


"Jumala on Yksi, As-Samad" on kolmasosa Koraania."

Al-Bukhari yksin on kirjannut tämän hadithin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti