lauantai 10. huhtikuuta 2021

Juoruilemisen synti

Juoruilu ja selän takana puhuminen on suuri synti, jota on periaatteessa hyvin helppo välttää, mutta johon ihmiset, niin miehet kuin naiset, syyllistyvät valitettavan usein. Muslimin tulee pitää kiinni Allahin lähettilään (rauha hänelle) neuvosta puhua hyvää tai pysyä vaiti.


Ellei Jumalan laupeus ja Hänen armonsa olisi tukenanne tässä maailmassa ja tulevassa, niin totisesti suuri onnettomuus olisi teitä kohdannut juorupuheen tähden, johon sotkeuduitte
(Koraani 24:14)

Jumala ei rakasta sitä, että ihmisistä levitetään pahoja huhuja, paitsi milloin joku on kärsinyt vääryyttä; niin, Jumala on kuuleva, tietävä.
(Koraani 4:148)

Totisesti, jotka levittävät häväistysjuttuja uskovaisista, niitä kohtaa tuskallinen tuomio tässä maailmassa ja tulevassa, sillä Jumala tietää, mutta te ette tiedä.
(Koraani 24:19)

Ja kun heille tulee jokin tieto, joka herättää turvallisuuden tai pelon tunteen, he suoraa päätä levittävät sitä, sen sijaan että alistaisivat sen profeetan ja niiden (henkilöiden) tutkittavaksi, joilla on arvovaltaa; silloin arvostelukykyiset heidän joukossaan saisivat varman tiedon näiltä. Ilman Jumalan armoa ja laupeutta olisitte te, harvoja lukuunottamatta, jo käyneet Saatanaa seuraamaan.
(Koraani 4:83)

Ibn 'Abbas sanoi: "Allahin lähettiläs ohitti kaksi hautaa ja hän sanoi: 'Heitä rangaistaan, mutta heitä ei rangaista minkään suuren takia. Yksi heistä ei estänyt virtsaa sotkeentumasta vaatteisiinsa ja toinen tapasi kulkea levittämässä ilkeitä juoruja."
(Sunan ibn Majah, Vol 1, kirja 1, Hadith 347, sahih)


Ne, jotka eivät anna väärää todistusta, ja jotka turhaa puhetta kuullessaan kulkevat arvokkaasti ohi,

(Koraani 25:72)

Abu Huraira kertoi Allahin lähettilään (rauha hänelle) sanoneen: "Tiedättekö, mitä on selän takana puhuminen?"
He (seuralaiset) sanoivat: "Allah ja Hänen lähettiläänsä tietävät parhaiten."
Siihen hän sanoi: "Selän takana puhuminen tarkoittaa, että puhut veljestäsi tavalla, josta hän ei pitäisi."
Hänelle sanottiin: "Mikä on mielipiteesi siitä, jos mainitsemani vika veljessäni pitää paikkansa?"
Hän sanoi: "Silloin olet todella puhut hänestä selän takana ja jos hänessä ei ole sitä vikaa, se on herjaamista."

(Muslim, kirja 32, hadith 6265)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti