perjantai 25. tammikuuta 2013

Abu Dawudin perimätietoa

Kirja 1 - Puhdistautuminen
 
Mughirah ibn Shu'bah kertoi:
"Kun Profeetta (rauha hänelle) meni (ulos) purkaakseen itseään (tarpeilleen), hän meni kauas". (Jotta ei häiritsisi ihmisiä.)
Abu Dawud, kirja 1, hadith 1

Jabir ibn Abdullah kertoi:
"Kun Profeetasta (rauha hänelle) tuntuii, että hänen täytyi päästä tarpeilleen, hän meni kauas pois, jossa kukaan ei voinut nähdä häntä."
Abu Dawud, kirja 1, hadith 2

Abu Musa kertoi: Abu al-Tayyah raportoi sheikin (vanhan miehen) auktoriteetilla: Kun Abdullah ibn Abbas tuli Basrahiin, ihmiset kertoivat hänelle tarinoita Abu Musasta. Niinpä Ibn Abbas kirjoitti hänelle kysyäkseen muutamia asioita. Vastauksessaan Abu Musa kirjoitti hänelle: Yhtenä päivänä olin Allahin apostolin (rauha hänelle) seuralaisten joukossa. Hän halusi virtsata. Sitten hän tuli pehmeälle maalle ja virtsasi. Hän (Profeetta) sanoi: "Jos joku teistä haluaa virtsata, hänen pitäisi etsiä (tämänkaltainen) paikka virtsaamiseen."
Abu Dawud, kirja 1, hadith 3

Anas b. Malik kertoi:
"Kun Allahin Apostoli (rauha hänelle) meni vessaan, hän tapasi sanoa (ennen sisään menoa): "Oi Allah, etsin Sinusta turvaa."
Näin Hammadin version mukaan. 'Abd al-Warithin version mukaan hän sanoi: "Etsin turvaa Allahista, uros- ja naarasdemoneja vastaan."
Selittääkseen näitä erilaisia versioita Abu Dawud sanoo: Shu'bah kertoi 'Abd al-'Azizin auktoriteetilla: "Oi Allah, etsin turvaa Sinusta" ja joskus hän raportoi: "Haen Allahista turvan". Wuhaib (b. Khalid) ('Abd al-'Azizin auktrotiteetilla) kertoi: "Ihmisen pitäisi hakea turva Allahista."
Abu Dawud, kirja 1, hadith 4

Anas kertoi: Yhden Anasin auktoriteetilla kerrotun perimätiedon mukaan: "Oi Allah, etsin turvaa Sinusta."
Abu Dawud, kirja 1, hadith 5 - Luku: Mitä ihmisen pitää sanoa mennessään tarpeilleen


Kirja 2 - Rukous
 
Jabir ibn Abdullah kertoi: Tapasin rukoilla keskipäivän rukouksiani Allahin apostolin (rauha hänelle) kanssa ja otin kourallisen soraa, jotta se voisi tulla kylmäksi käsissäni ja laitoin ne eteeni, jotta voisin laittaa otsani soralle painaessani kasvoni maahan. Tein näin kovan kuumuuden takia.
Abu Dawud, kirja 2, hadith 399

Abdullah ibn Mas'ud kertoi: Varjon pituus, kun Allahin apostoli rukoili (keskipäivän rukouksia), oli kolmesta viiteen jalkaa kesällä ja viidestä seitsemään talvella.
Abu Dawud, kirja 2, hadith 400

Ali ibn Shayban kertoi: Tulimme Allahin apostolin (rauha hänelle) luo Medinaan. Hän lykkäsi iltapäivärukousta niin kauan, kun aurinko pysyi valkeana ja selkeänä.
Abu Dawud, kirja 2, hadith 408


Kirja 5 - Avioliitto
 
Abdullah ibn Abbas kertoi: Mies tuli Profeetan (saas) luo ja sanoi: "Minun vaimoni ei estä (toisen) miehen kättä, joka koskee häntä."
Hän sanoi: "Eroa hänestä."
Mies sanoi sitten: "Pelkäänpä, että sisimpäni saattaa haluta häntä (vaimoa)."
Hän sanoi: "Sitten nauti hänestä."
Abu Dawud, kirja 5, hadith 2044

Abdullah ibn Amr ibn al-'As kertoi: Marthad ibn AbuMarthad al-Ghanawi tapasi ottaa sotavankeja Mekasta (Medinaan). Mekassa oli prostituoitu nimeltä Inaq, jolla oli luvaton suhde hänen kanssaan. (Marthad sanoi:) Minä menin Profeetan (rauha hänelle) luo ja sanoin hänelle: "Voinko mennä naimisiin Inaqin kanssa, Allahin apostoli?" Kertoja sanoi: Hän oli vain hiljaa. Sitten tämä jae paljastettiin: "Älköön haureellinen mies naiko muuta kuin haureellisen naisen taikka pakanavaimon, ja älköön haureellinen nainen menkö muulle kuin haureelliselle taikka pakanalliselle miehelle." (24:3) Hän kutsui minua ja lausui tämän jakeen minulle ja sanoi: "Älä mene naimisiin hänen kanssaan."
Abu Dawud, kirja 5, hadith 2046


Kirja 8 - Jihad
 
Mu'awiyah kertoi: Kuulin Allahin apostolin (rauha hänelle) sanovan: "Muuttaminen ei lopu ennen kuin katuminen loppuu, ja katuminen ei lopu, ennen kuin aurinko nousee lännestä."
Abu Dawud, kirja 8, hadith 2473

Imran ibn Husayn kertoi: Profeetta (rauha hänelle) sanoi: "Osa minun yhteisöstäni jatkaa taistelua oikean puolesta ja päihittävät vastustajansa, kunnes viimeinen heistä taistelee Antikristuksen kanssa."
Abu Dawud, kirja 8, hadith 2478

Abdullah ibn Amr ibn al-'As kertoi, että Profeetta (rauha hänelle) sanoi: "Kotiinpaluu on kuin tutkimusretkelle lähtisi."
Abu Dawud, kirja 8, hadith 2481


Kirja 21 - Ruoka
 
Abdullah ibn Umar kertoi: Profeetta (rauha hänelle) sanoi: "Se, joka ei hyväksy kutsua, jonka saa, on tottelematon Allahia ja Hänen lähettilästään kohtaan, ja hän joka astuu sisään ilman kutsua, saapuu varkaana ja poistuu ryöstäjänä".
Abu Dawud, kirja 21, hadith 3732

Anas ibn Malik kertoi: Profeetta (rauha hänelle) piti hääjuhlat Safiyyahille aterian ja taateleiden kanssa.
Abu Dawud, kirja 21, hadith 3735

Jabir ibn Abdullah kertoi: Kun Profeetta (rauha hänelle) palasi Medinaan, hän teurasti kamelin tai lehmän.
Abu Dawud, kirja 21, hadith 3738

Abu Huraira kertoi: Profeetta (rauha hänelle) sanoi: Vieraanvaraisuus ulottuu kolmeen päivään, ja mitä sen jälkeen menee, lasketaan sadaqahiksi (hyväntekeväisyydeksi).
Abu Dawud, kirja 21, hadith 3740

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti