sunnuntai 12. toukokuuta 2013

Tarina Bukharin elämästä - 1000 dinaria

Al-'Ajlooni kertoi, että imaami Bukhari - olkoon Allahin armo hänen kanssaan - kerran matkusti veneellä etsien tietoa ja hän oli ottanut mukaansa 1000 dinaria. Yksi hänen matkakumppaneistaan mielisteli häntä, esitti hänelle rakkautta ja kiintymystä. Purjehduksen aikana hän kävi usein istumaan tämän viereen. Pitkillä matkoilla ystävyys kehittyy nopeammin kuin normaalisti ja kun he olivat viettäneet jonkin aikaa matkalla, imaami Bukhari kertoi miehelle, että hänellä oli 1000 dinaria mukanaan.

Seuraavana aamuna mies heräsi ja alkoi itkeä, huutaa, repiä vaatteitaan ja läimiä omia kasvojaan, kuin olisi juuri kärsinyt suuren menetyksen. Hänen matkatoverinsa kysyivät, mikä oli vialla ja ensin hän ei vastannut mitään, kuin hän olisi yhä niin shokissa, ettei saanut mitään sanottua. Toistuvien kyselyjen jälkeen hän sanoi lopulta: "Minulla oli iso laukku, jossa oli 1000 dinaria ja hävitin sen".

Veneestä vastuussa oleva miehistö alkoi etsiä matkustajia. Kaikki kerrallaan tutkittiin ja kun imaami Bukhari tajusi, mitä tapahtui, hän varmisti, ettei kukaan ollut näkemässä ja heitti rahalaukkunsa veteen yli laidan. Kun koko laiva kaikkine matkustajineen oli tutkittu ja mitään rahoja ei löydetty, laivasta vastuussa olevat palasivat satuilleen miehen luo ja ojensivat häntä valehtelusta ja isojen hankaluuksien aiheuttamisesta.

Heti kun laiva lopulta saapui rantaan, matkustajat alkoivat astua maihin; samaan aikaan imaami Bukharin vanha ystävä tuli hänen luokseen ja kysyi, mitä tämä oli tehnyt laukulle täynnä rahaa.

"Heitin sen mereen", imaami Bukhari sanoi viileästi.

"Ja sinä kärsivällisesti hyväksyt sen, että menetit juuri niin suuren summan rahaa?" mies kysyi tyrmistyneenä.

"Oi, tietämätön", Bukhari sanoi, "etkö tiedä, että olen käyttänyt koko elämäni keräämään haditheja Lähettiläästä (rauha hänelle) ja että maailma tietää luotettavuuteni. Hyödyttäisikö minua sitten altistaa itseni syytöksille varkaudesta? Ja menettäisinkö arvokkaan helmen (ts. tietoni ja saavutukseni oppineena), jonka olen ansainnut eliniän aikana ja rajattomalla määrällä dinareita?"

Salajideen ibn 'Alee ibn 'Abdul Maujoodin kirjoittamasta Bukharin elämäkerrasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti