perjantai 29. marraskuuta 2013

Yöllinen matka

Kunnia olkoon Hänelle, joka yön aikana kuljetti palvelijansa pyhitetystä moskeijasta toiseen, kaukaiseen - jonka ympäristön olemme siunanneet - jotta hän saisi nähdä joitakin tunnusmerkeistämme. Totisesti, Hän on kaikkikuuleva, kaikkinäkevä. 
Koraani 17:1

Yhtenä yönä Jumala vei Muhammadin (rauha hänelle) Mekasta Jerusalemiin ja sitten Taivaaseen. Joidenkin hadith-oppineiden mukaan tämä tapahtui noin vuosi ennen kuin hän teki Hijran eli muutti Medinaan.
Muhammad (rh) oli unessa, kun enkeli Gabriel tuli tönäisemään hänet hereille ja ilmoittamaan, että nyt lähdetään reissuun. Muhammad (rh) nousi siivekkään ratsun, Al-Buraqin selkään, joka lähti laukkaamaan kovaa vauhtia yläilmoihin.

Gabriel ojensi Jumalan profeetalle (rh) astian, jossa oli maitoa, ja toisen, jossa oli viiniä ja antoi valita kumman vain.

Abu Huraira kertoi: "Allahin lähettiläälle (rauha hänelle) annettiin malja maitoa ja malja viiniä yönä, jona hänet vietiin matkalle (Al-Mi'raj)."
(Bukhari, Vol 7, kirja 69, Hadith 50)

Abu Huraira kertoi: "Yönä, jona Allahin lähettiläs (rauha hänelle) vietiin yömatkalle (Miraj), hänelle annettiin Jerusalemissa kaksi kuppia, toisessa viiniä ja toisessa maitoa. Hän katsoi sitä ja otti maitokupin. Gabriel sanoi: 'Ylistys Allahille, joka johdatti sinut Al-Fitraan (oikealle polulle); jos olisit ottanut viinin, kansasi olisi joutunut harhaan.'"
(Bukhari, Vol 7, kirja 69, Hadith 482)Hän vieraili kaikissa Taivaan seitsemässä kerroksessa ja näki niin kauniita ihmeitä, ettei sellaisia ole kukaan maan päällä nähnyt.

Anas (Allah olkoon tyytyväinen häneen) raportoi Al-Isra'sta (Taivaaseenastumisesta) Allahin lähettiläs (rh) sanoi: "Sitten Jibril (Gabriel) nousi kanssani lähimpään taivaaseen ja pyysi, että portti avattaisiin.
Häneltä kysyttiin: 'Kuka siellä?' Hän vastasi: 'Jibril.'
Häneltä kysyttiin: 'Kuka on sinun kanssasi?' Hän sanoi: 'Muhammad.'
Samalla tavalla hän nousi kolmanteen, neljänteen ja kaikkiin taivaisiin (seitsemänteen saakka). Kaikilla porteilla häneltä kysyttiin: 'Kuka siellä on?' Hän vastasi: 'Jibril.'"
[Al-Bukhari ja Muslim]
(Riyad as-Salihin, kirja 6, Hadith 874)

Taivaassa hän tapasi kaikki profeetat ja johti rukousta heille.

Malik bin Sasaa kertoi, että Profeetta puhui heille yöstä, jona astui Taivaaseen. Hän sanoi: "(Sitten Gabriel otti minut) ja kohotti kunnes hän saavutti toisen taivaan, jossa hän pyysi, että portti avattaisiin, mutta siellä kysyttiin: 'Kuka siellä?' Gabriel vastasi: 'Minä olen Gabriel.' Kysyttiin: 'Kuka on sinun kanssasi?' Hän vastasi 'Muhammad.' Kysyttiin: 'Onko hänet kutsuttu?' Hän vastasi: 'Kyllä.' Kun saavuimme toiseen taivaaseen, näin Yahyan (Johnin) ja Jeesuksen, jotka olivat serkuksia. Gabriel sanoi: 'Tässä ovat Yahyan (John) ja Jeesus, joten tervehdi heitä.' Tervehdin heitä ja he vastasivat tervehdykseeni sanoen: 'Tervetuloa, hurskas velija hurkas Profeetta!'"
(Bukhari, vol 4, kirja 55, hadith 640)

Abu Huraira kertoi: Profeetta sanoi: "Tapasin Mooseksen yönä, jona nousin Taivaaseen."
Profeetta kuvaili häntä sanomalla, kuten ajattelen: "Hän oli pitkä henkilö, jolla oli ohut tukka kuin hän kuuluisi Shanu'sin heimoon."
Profeetta sanoi edelleen: "Tapasin Jeesuksen."
Profeetta kuvaili häntä sanoen: "Hän oli keskipitkä ja punakasvoinen, kuin hän olisi juuri tullut ulos kylpyhuoneesta. Näin Aabrahamin, jota muistutin enemmän kuin kukaan hänen lapsistaan."
Profeetta sanoi: "Sinä yönä minulle annettiin kaksi kuppia: toinen oli täynnä maitoa ja toinen täynnä viiniä. Minua pyydettiin ottamaan toinen, josta pitäisin, ja otin maidon ja join sen. Siihen minulle sanottiin: 'Olet valinnut oikean polun (uskonnon). Jos olisit ottanut viinin (muslimi)kansasi olisi joutunut harhaan."
(Bukhari, vol 4, kirja 55, hadith 647)

Ibn Umar kertoi: Profeetta sanoi: "Tapasin Mooseksen, Jeesuksen ja Aabrahamin yönä, jona nousin Taivaaseen. Jeesus oli punaihoinen, kiharatukkainen ja hänellä oli leveä rintakehä. Mooses oli ruskeaihoinen, hänellä oli suorat hiukset ja hän oli pitkä kuin Az-Zuttin ihmiset."
(Bukhari, vol 4, kirja 55, hadith 648)

Ibn Mas'ud (Allah olkoon tyytyväinen häneen) sanoi: 
Allahin lähettiläs (rauha hänelle) sanoi: "Tapasin Ibrahimin (rh) Taivaaseen astumisen yönä ja hän sanoi minulle: 'Oi, Muhammad, välitä terveisini ummallesi (yhteisöllesi) ja kerro heille, että Paratiisi on suunnaton tasanko puhdasta maata ja suloista vettä. Se on tasoitettu maa. Kasvit kasvavat siellä, kun sanoo: Subhan-Allah, Al-hamdu lillah, La ilaha illallah ja Allahu Akbar (Allah on vapaa epätäydellisyydestä; ylistys Allahille; ei ole muuta tosijumalaa kuin Allah; ja Allah on suurin)."
[At-Tirmidhi]
(Riyad as-Salihin, kirja 16, Hadith 1440)

Anas bin Malik kertoi:
Yö, jona Allahin lähettiläs (rauha hänelle) vietiin matkalle pyhästä moskeijasta Mekan Kaabasta: "Kolme ihmistä tuli hänen luokseen (unessa, kun hän oli vielä nukkumassa Pyhitetyssä moskeijassa ennen kuin Taivaallinen Ilmestys paljastettiin hänelle. Yksi heistä sanoi: 'Kuka hän heistä on?'
Keskimmäinen (toinen) enkeli sanoi: 'Hän on paras heistä.'
Viimeinen (kolmas) enkeli sanoi: 'Ota paras heistä.'
Vain sen verran tapahtui, eikä hän nähnyt heitä ennen kuin toisena yönä, ts. sen jälkeen kun Taivaallinen Inspiraatio paljastettiin hänelle. (Fath-ul-Bari, sivu 258, Vol. 17) Ja hän näki heidät, hänen silmänsä olivat unessa, mutta hänen sydämensä ei - ja niin on profeettojen kanssa: heidän silmänsä nukkuvat, mutta heidän sydämensä eivät nuku. Joten ne enkelit eivtä puhuneet hänelle ennen kuin kantoivat hänet ja laittoivat Zamzam-lähteen viereen. Sieltä Gabriel tuli ottamaan hänet vastuulleen.
Gabriel viilsi (osan hänen ruumiistaan) hänen kurkkunsa ja rintakehänsä puolivälin (sydämen) väliltä ja otti kaiken tavaran ulos rinnasta ja vatsasta ja pesi sen Zamzam-vedessä omin käsin, kunnes kehon sisäpuoli oli pesty ja sitten kultainen tarjotin, jossa oli kultainen astia täynnä uskoa ja viisautta, tuotiin, ja sitten Gabriel täytti hänen rintansa ja kurkkunsa verisuonilla sen kanssa ja sitten sulki sen (rinnan).
Sitten hän nousi hänen (Muhammadin [rh]) kanssa maailman taivaaseen ja koputti yhteen sen ovista. Taivaan asukkaat kysyivät: 'Kuka siellä?'
Hän sanoi: 'Gabriel.'
He sanoivat: 'Kuka on sinun kanssasi?'
Hän sanoi: 'Muhammad?'
He sanoivat: 'Onko hänet kutsuttu?'
Hän sanoi: 'Kyllä.'
He sanoivat: 'Hän on tervetullut.'
Joten Taivaan asukkaat tulivat iloisiksi, kun hän aapui, eivätkä he teinneet, mitä Allah tekisi Profeetalle (rh) maaassa ennen kuin Allah kertoi heille.
Profeetta (rh) tapasi Adamin lähimmällä Taivaalla. Gabriel sanoi Profeetalle: 'Hän on isäsi; tervehdi häntä.'
Profeetta (rh) tervehti häntä ja Adam tervehti takaisin, sanoen 'Tervetuloa, poikani! Kuinka hyvä poika oletkaan!'
Katso, hän näki kaksi virtaavaa jokea ollessaan lähimmällä taivaalla.
Hän kysyi: 'Mitä nämä kaksi jokea ovat, oi Gabriel?'
Gabriel sanoi: 'Ne ovat Niilin ja Eufratin lähteet.'
Sitten Gabriel otti hänet sen Taivaan ympärille ja katso, hän näki toisen joen penkereellä, jolle oli rakennettu palatsi timanteista ja smaragdeista. Hän laittoi kätensä jokeen ja huomasi, että sen muta oli kuin Adhfarin myskiä.
Hän kysyi: 'Mitä tämä on, oi Gabriel?'
Gabriel sanoi: 'Tämä on Kauthar, jota Herrasi on pitänyt sinua varten.'

Sitten Gabriel nousi hänen kanssaan toiseen Taivaaseen ja enkelit kysyivät samat kysymykset kuin ne ensimmäisessä Taivaassa, ts. 'Kuka siellä?' Gabiel vastasi: 'Gabiel'. He kysyivät: 'Kuka on sinun kanssasi?' Hän sanoi: 'Muhammad.' He kysyivät: 'Onko hänet lähetetty?' Hän sanoi: 'Kyllä.' Sitten he sanoivat: 'Hon on tervetullut.'
Sitten hän (Gabriel) nousi yhdessä Profeetan (rh) kanssa kolmanteen Taivaaseen ja enkelit sanoivat samaa, mitä enkelit ensimmäisessä ja toisessa Taivaassa olivat sanoneet. Sitten hän nousi hänen kanssaan neljänteen Taivaaseen ja he sanoivat samaa; ja sitten hän nousi hänen kanssaan viidenteen Taivaaseen ja he sanoivat samaa; ja sitten hän nousi hänen kanssaan kuudenteen Taivaaseen ja he sanoivat samaa; ja sitten hän nousi hänen kanssaan seitsemänteen Taivaaseen ja he sanoivat samaa. Kussakin Taivaassa oli profeettoja, joiden nimet hän mainitsi, ja muistan, että Idris oli toisessa Taivaassa, Aaron neljännessä Taivaassa, toinen porofeetta, jonka nimeä en muista, viidennessä Taivaassa, Abraham kuudennessa Taivaassa ja Mooses seitsemännessä taivaassa, hänen etuoikeutensa saada puhua suoraan Allahin kanssa, vuoksi.
Mooses sanoi Allahille: 'Oi, Herra! Luulin, että ketään ei nostettaisi yläpuolelleni.'
Mutta Gabriel nousi hänen (Muhammadin) kanssa jonkin matkaa korkeammalle, korkeuteen, jonka vain Allah tietää, kunnes hän saavutti Lote puun (jonka yli kukaan ei voi mennä) ja sitten Vastustamaton, Kunnian ja Majestiteetin Herra lähestyi ja tuli lähemmäksi, kunnes hän (Gabriel) oli noin kahden kyynärän päässä tai jopa lähempänä. On sanottu, että se oli Gabriel, joka lähestyi ja tuli lähemmäs Profeettaa.
(Fath Al-Bari, sivut 263, 264, Vol. 17) Allah paljasti hänelle asioita, kuten: '50 rukousta seuraajillesi päivällä ja yöllä.'
Sitten Profeetta (rh) laskeutui, kunnes hän tapasi Mooseksen ja Mooses pysäytti hänet ja kysyi: 'Oi,  Muhammad! Mitä Herrasi määräsi teille?'
Profeetta (rh) sanoi: 'Hän määräsi minua rukoilemaan 50 rukousta päivässä ja yössä.'
Mooses sanoi: 'Seuraajasi eivät pysty siihen; palaa Herrasi luo ja vähennä sitä sinulle ja heille.'
Joten Profeetta (rh) kääntyi kohti Gabrielia kuin haluaisi neuvotella tämän kanssa asiasta.
Gabriel sanoi mielipiteensä sanoen: 'Kyllä, jos haluat.'
Joten Gabriel nousi hänen kanssaan Vastustamattoman luo ja sanoi, kun tämä oli paikallaan, 'Oi, Herra, ole kiltti, kevennä taakkaamme, sillä seuralaiseni eivät pysty siihen.'
Joten Allah määräsi hänelle 10 rukousta, jonka jälkeen hän palasi Mooseksen luo, joka pysäytti hänet ja lähetti hänet taas takaisin Herralleen, kunnes määrätyt rukoukset vähenivät vain viiteen.
Sitten Mooses pysäytti hänet, kun rukoukset oli vähennetty viiteen ja sanoi: "Oi, Muhammad! Kautta Allahin, yritin houkutella kansaani Bani Israelia tekemään vähemmmän kuin tämän, mutta he eivät pystyneet siihen ja luovuttivat. Sinun seuralaisesi ovat kuitenkin heikompia keholtaan, sydämeltään, näöltään ja kuuloltaan, joten palaa Herrasi luo, jotta Hän voisi keventää taakkaasi.'
Profeetta (rh) kääntyi kohti Gabrielia toivoen neuvoa ja Gabriel ei pitänyt ajatuksesta. Joten hän nousi ylös hänen kanssaan viidennen kerran.
Profeetta (rh) sanoi: 'Oi, Herrani, seuraajani ovat heikkoja kehoiltaan, sydämiltään, kuuloltaan ja yleiskunnoltaan, joten kevennä meidän taakkaamme.'
Siihen Vastustamaton sanoi: 'Oi, Muhammad!'
Profeetta (rh) sanoi: 'Labbaik and Sa`daik.'
Allah sanoi: 'Sana, joka tulee minulta, ei muutu, joten se tulee olemaan niin kuin käskin sinua, Kirjojen Äidissä.'
Allah lisäsi: 'Jokainen hyvä teko palkitaan kymmenkertaisesti, joten se on kuin 50 rukousta Kirjojen  Äidissä (palkintona), mutta teidän tarvitsee rukoilla vain viisi rukousta.'
Profeetta (rh) palasi Mooseksen luo, joka kysyi: 'Mitä olet tehnyt?'
Hän sanoi: 'Hän on keventänyt taakkaamme: Hän on antanut meille jokaisesta hyvästä teostamme kymmenkertaisen palkkion.'
Mooses sanoi: 'Kautta Allahin! Yritin saada Bani Israelia tekemään vähemmän kuin sen, mutta he luovuttivat. Joten palaa Herrallesi, jotta Hän keventäisi taakkaanne vielä.'
Allahin lähettiläs (rh) sanoi: 'Oi, Mooses! Kautta Allahin, minua ujostuttaa palata liian monta kertaa Herrani luo.'
Siihen Gabriel sanoi: 'Laskeudu Herrasi nimeen.'
Sitten Profeetta (rh) heräsi kun hän oli Pyhitetyssä Moskeijassa (Mekassa). 
(Bukhari, Vol 9, kirja 93, Hadith 608)

Tuona yönä Muhammadille (rh) myös näytettiin Helvetti. 

Anas (Allah olkoon tyytyväinen häneen) sanoi: Allahin lähettiläs (rauha hänelle) sanoi: "Mi'raj'n (Taivaasen astumisen yön) aikana näin joukon ihmisiä, jotka raapivat rintakehiään ja kasvojaan naulaisilla kynsillään. Kysyin: 'Keitä nämä ihmiset ovat, oi Jibril (Gabriel)?'
Jibril vastasi: 'Nämä ovat ihmisiä, jotka söivät toisten lihaa (puhumalla pahaa) ja talloivat ihmisten kunniaa.'"
[Abu Dawud]
(Riyad as-Salihin, kirja 18, Hadith 1526)

Kun Muhammad (rh) palasi maan päälle, hän kertoi seuraajilleen kokemuksistaan. He ällistyivät, kuinka on mahdollista kulkea niin pitkä matka yhdessä yössä. Gabriel näytti hänelle Jerusalemin pienoismallia, jota hän kuvaili epäuskoisille.

Jabir bin `Abdullah kertoi, että kuuli Allahin lähettilään (rauha hänelle) sanovan: 'Kun quraishilaiset eivät uskoneet minuun (ts. tarinaan Yöllisestä Matkastani), nousin ylös Al-Hijrissa ja Allah näytti minulle Jerusalemin edestä ja aloin kuvailla sitä heille samalla kun katselin sitä."
(Bukhari, vol 5, kirja 58, hadith 226)

Ibn `Abbas kertoi: Koskien: 'Ja ilmestyksen (ylösnousu Taivaaseen), jonka sinulle näytimme, Me annoimme vain koetukseksi ihmisille.' (17:60)
"Allahin lähettiläs (rauha hänelle) todisti sitä omin silmin, kun hänet vietiin matkalle. Ja kirottu puu on Az-Zaqqum-puu (kitkerä, pistävä puu, joka kasvaa Helvetin pohjalla."
(Bukhari, vol 6, kirja 60, Hadith 240)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti