perjantai 13. joulukuuta 2013

Uskovien äiti Khadija - Muhammadin (rauha hänelle) ensimmäinen vaimo

'Aisha raportoi, että Allahin apostoli (rauha hänelle) ei ottanut muita vaimoja niin kauan kuin Khadija eli. (Muslim, kirja 31, hadith 5975)

'Aisha raportoi: "En koskaan kadehtinut ketään Allahin apostolin (rauha hänelle) vaimoa niin kuin Khadijaa (vaikken koskaan ollut nähnyt häntä), sillä Allahin apostoli ylisti häntä hyvin usein."
(Muslim, kirja 31, hadith 5974)


'Aisha raportoi: "En tuntenut niin paljon mustasukkaisuutta kenestäkään Profeetan (rauha hänelle) vaimosta kuin Khadijasta, vaikken koskaan nähnyt häntä, mutta Profeetta (rauha hänelle) mainitsi hänet hyvin usein ja kun hän teurasti lampaan, hän leikkasi sen osioa ja lähetti niitä Khadijan naiskavereille. Kun joskus sanoin hänelle: 'Kohtelet Khadijaa kuin maailmassa ei olisi ketään muita naisia kuin Khadija', Profeetta (rauha hänelle) vastasi: 'Khadija oli sellainen-ja-sellainen ja häneltä sain lapsia.'"
(Bukhari, Vol 5, kirja 58, Hadith 166)

Anas raportoi: "Kun Profeetalle, Allah siunatkoon häntä ja antakoon hänelle rauhan, annettiin jotakin, hän tapasi sanoa: 'Vie tätä sille-ja-sille. Hän oli Khadijan ystävä. Vie tätä sen-ja-sen taloon. Hän rakasti Khadijaa."
(Al-Adab Al-Mufrad, kirja 11, hadith 232, Al-Albani sanoi, että tämä on hasan)

'Ali kertoi: Kuulin Profeetan sanovan: "Maria, 'Imranin tytär, oli paras naisista (hänen aikansa maailman) ja Khadija on paras (kansansa) naisista."
(Bukhari, vol 4, kirja 55, hadith 642)
Muhammad (rauha hänelle) menee naimisiin Khadijan kanssa


KHADIJA (olkoon Allahin armo hänen kanssaan)

Hänen nimensä oli Khadija bint Khuwailid ibn Asad ibn 'Abd al-'Uzza ibn Qusay ibn Kilab.
Khadijah syntyi merkittävään quraish-heimon klaaniin, ylempään keskiluokkaan kuuluvaan perheeseen Mekassa. Hänen äitinsä oli Fatima bint Za'ida, joka polveutui toisesta quraish-klaanista. Hänen isänsä Khuwaylid oli yksi heimon kunnioitetuimmista johtajista ja kuollut taistelussa.

Arabien sukututkijat kuvailevat Profeetan (rauha hänelle) olleen Muhammad ibn'Abd Allah ibn 'Abd al-Muttalib ibn Hashim ibn 'Abd Manaf ibn Qusay ibn Kilab. Jos se pitää paikkansa, Muhammed oli yksi hänen veljenpojistaan, yhteisen isoisoisän Qusay ibn Kilabin kautta.

Vaikka Khadija syntyi äärimmäisen patriarkaalisen yhteiskuntaan, hänellä oli luultavasti melko hyvä olla: rahasta ei ollut puutetta, ja hänet tunnettiin nimillä Ameerat-Quraysh, Qurayshin prinsessa, sekä al-Tahira, Puhdas - ei hänen syntyperänsä, vaan kauniin persoonansa ja hyveellisen luontonsa johdosta. Hän tapasi ruokkia ja vaatettaa köyhiä, antoi rahaa naimisiinmenoakin varten niille, joilla ei muuten ollut mahdollista astua avioliiton autuuteen taloudellisista syistä.

Hän oli ollut kahdesti naimisissa, Atiq (Utayiq) b. Aidhin ja Abu Halah b. Zurarahin kanssa; pluskvamperfektissä, sillä hän oli jäänyt leskeksi. Eikä hän halunnut jäädä leskeksi enää kolmatta kertaa, vaikka oli saanut miesvainajiltaan kiitettävät summat rahaa. Hänellä oli ainakin neljä lasta.

Profeetta (rauha hänelle) kuului nuorempaan sukupolveen ja asui sellaisessa Mekan kaupunginosassa, joka oli kaukana Khadijahin kotitilalta. Khadija oli aivan tietämätön tästä nuoresta miehestä, joka oli vasta hiljattain aloittanut uransa kauppamiehenä. 
Sitten hän kuuli rehellisestä, hyvätapaisesta ja karismaattisesta kauppamiehestä nimeltä Muhammed, joka tunnettiin al-Aminina (Luotettavana) ja al-Sadiqina (Totuudellisena).

Hän kuului perheeseen, joka oli kunnioitettavaa ylempää keskiluokkaa Mekassa ja hän oli ollut kahden miehen kanssa aviossa. Hän oli 40, ehtinyt jo keski-ikään. Hän ei ollut koskaan ottanut sitä riskiä, että uskoisi kamelilaumansa jonkun sellaisen haltuun, joka saattaisi hävitä arvokkaiden eläinten kanssa Syyrian aavikoille, eikä hän kuulisi niistä enää koskaan. Hänellä oli kotiaskareita hoitamassa orjatyttö nimeltä Maysara. Hän oli todellinen uskovainen ja sinnikäs. Hän oli hurskas. Hän suoritti kaikki islamin rituaalit. Hän oli aina ensimmäisenä oppimassa Koraania ja Allahin käskyjä. Hän paastosi, kuten Muhammad. Hän antoi almuja. Hän antoi kaiken omaisuutensa Allahin tähden. Hänelle ei koskaan tullut edes mieleen pitää pientäkään osaa omaisuudestaan itsellään. Hän todella uhrasi helpon elämänsä ja mukavuutensa Allahin ja Hänen lähettiläänsä vuoksi. 

Khadija oli tyypillinen mekkalainen quraishilainen naikkonen, reilu ja vaatimaton käytöksessään, pikkutarkasti Jumalalle alistuva ja tottelevainen aviomiehelleen. Hän oli omistautunut vaimo. Hän rakasti Muhammadia. Hän oli hyvin kiintynyt mieheensä. Hän arvosti tämän transkendenttisia piirteitä. Hän arvosti tämän loistavia ja yleviä ajatuksiaan. Hän arvosti sitä, että tätä oli siunattu taivaallisilla saavutuksilla. Hän katsoi miehensä perään ja piti huolta tästä. Hän auttoi miestään. Hän teki yhteistyötä tämän kanssa. Hän teki kaikenlaisia uhrauksia tämän vuoksi. Muhammadin profeettiuden varhaisina päivinä hän pystyi lohduttamaan tätä ja tekemään tämän olon mukavaksi.

Khadija, ensimmäinen uskovista

Kun Profeetta tuli kotiin saatuaan ilmestyksen ja kertoi hänelle tapahtuneesta, vaimo rauhoitteli Muhammadia ja peitteli hänet ja lähti matkaan serkulleen Waraqa ibn Nawfalille.

Siellä hän kertoi tälle kaiken, mitä puoliso Muhammad oli kertonut hänelle nähneensä ja kuulleensa.
"Quddus, quddus (suurenmoista, suurenmoista!)", huuteli Waraqa. "Oi, Khadija, todella hyviä uutisia! Totisesti kautta Hänen, jonka käsissä on Waraqan sielu, jos se, mitä olet kertonut minulle, on totta, oi, Khadija, sitten Suuri Namus (Jibril tai Gabriel), joka tuli Moosekselle, on lopultakin tullut hänelle (Muhammadille). Ja totisesti hän on tämän kansan Profeetta. Onnittele häntä. Nyt hänen pitää olla sinnikäs".

Tämän viestin kanssa Khadija kiirehti taas kotiin ja kertoi aviomiehilleen, mitä Waraqa oli sanonut. Tämä rauhoitti vähän hänen pelkojaan. Khadija oli nyt vakuuttunut uskova. Hän oli todellinen uskovainen. Hän oli hurskas uskovainen. Hän oli todella ensimmäinen uskovainen. 


Useimmat Profeetta Muhammadin (rauha hänelle) elämäkertakirjailijat väheksyvät "Kutsun" varhaista vaihetta muutamilla sivuilla. Tosiasiassa tämä jakso liittyy vahvasti Khadijan älykkyyteen ja uskoon Allahiin ja Hänen lähettilääseensä ja herkeämätömään kannustukseen, jota hän antoi Muhammadille (rauha hänelle). Varhaisten Ilmestysten historia on rikas tiedossaan Muhammadin (rauha hänelle) ja hänen ensimmäisen vaimonsa Khadijan välisestä suhteesta. Vain yksinkertaisesti kokoamalla yhteen lähdemateriaalin (kuten tafsiir-kirjallisuuden) haditheihin, meidän on helppo muodostaa kuva Khadijan luonteesta. 


Khadija sairastuu ja kuolee

Boikottiaika, jona hashmiitit (Banu Hashim) jäivät lähes eristyksiin ulkonaailmasta, oli kovien koettelemusten aikaa. Olosuhteet vaikuttivat naisten ja lasten terveyteen. Khadija, joka oli jo murtunut Shi'b Abi Talibin vaikeuksien vuoksi, kertoi tuntevansa jotain, mitä ei ollut ikinä tuntenut, että hän oli sairaana. Joskus joulukuussa vuonna 619 hän siirtyi ajasta ikuisuuteen sairasteltuaan kolme päivää. 

Kuoleman enkeli pyytää Muhammadilta (rauha hänelle) lupaa viedä Khadija pois


Hänen hyveensä

Tällainen oli Khadija, jota Muhammed (rauha hänelle) muisteli aina rakkaudella ja lämmöllä, jopa silloin kun hän myöhemmin oli Arabian ainoa johtaja ja hänellä oli monia kauniita vaimoja kanssaan Medinassa. 


Abu Huraira raportoi, että enkeli Gabriel tuli Profeetan luo ja sanoi: "Allahin lähettiläs, täällä on Khadija, joka on tullut tuoden astiaa, jossa on ruokaa. Kun hän tulee, suo hänelle tervehdys hänen Herraltaan (Allahilta) sekä minulta ja kerro hänelle hyvät uutiset, että Paratiisissa hänellä tulee olemaan loistavien helmien talo."
(Bukhari ja Muslim)

Seuraava esimerkki osoittaa, miten syvästi Profeetta rakasti Khadijaa ja miten paljon hän tätä arvosti. 'Aisha raportoi, että kerran hän loukkasi Profeetan tunteita tässä asiassa ja mies vastasi: "Allah on siunannut minua hänen (Khadijan) rakkaudellaan". Toisen kerran 'Aisha kysyi, oliko hän ollut ainoa Profeetan rakkauden arvoinen nainen ja Muhammad (rauha hänelle) oli pakahtua hellyydestä vastatessaan: "Hän uskoi minuun, kun kukaan muu ei uskonut, hän palasi islamiin, kun ihmiset eivät uskoneet minuun ja hän auttoi minua ja lohdutti minua, kun kukaan ei ojentanut minulle auttavaa kättä."

Carlyle kuvaa tällaista sattumaa: "Hän ei koskaan unohtanut tätä hyvää Khadijaa. Kauan jälkeenpäin, nuori 'Aisha, hänen lempivaimonsa, nainen, joka totisesti kunnostautui muslimina kaikilla ominaisuuksillaan koko ikänsä; tämä nuori ja loistava 'Aisha kyseli häneltä yhtenä päivänä: "Enkö minä ole nyt parempi kuin Khadija? Hän oli leski; vanha ja menettänyt kauneutensa; rakastatko minua enemmän kuin häntä?" "En, Herran tähden!" vastasi Muhammad. "Hän uskoi minuun, kun kukaan muu ei uskonut minuun. Koko maailmassa minulla on ollut yksi ystävä ja se oli hän."
Hän lisää: "Hän näyttää eläneen mitä hellimmällä, rauhanomaisimmalla, terveellisimmällä tavalla, tämän puolisonsa kanssa, rakastaen häntä aidosti ja yksin häntä."

Hadith- ja tarikh-kirjoissa kerrotaan lukuisista sattumuksista, jotka valottavat, miten syvästi Muhammad (rauha hänelle) ja Khadijah rakastivat toisiaan ja miten kiintyneistä he olivat toisiinsa. 'Aisha kertoi, että Khadijan sisko Halah bint Khuwailid pyysi lupaa tavata Profeetta (rauha hänelle). Profeetan (rauha hänelle) mieleen palautui, miten vaimovainaja oli muinoin esittänyt saman pyynnön, sillä Halahin ääni muistutti Khadijaa. Mies oli mielissään ja hänelle sanottiin, että se oli Halah bint Khuwailid.
Sen kuullessaan 'Aisha kävi mustasukkaiseksi ja sanoi:
"Tarkoitatko yhtä quraishin naisista, jonka jalat olivat hoikat ja joka kuoli kauan sitten? Allah on antanut sinulle parempaa seuraa hänen sijastaan." (Muslim)

Hän myös raportoi, että kun Mekkan Quraishin maksoi vapauttaakseen Badrin taistelun vangit,
Profeetan tytär Zainab teki myös järjestelyjä vapauttaakseen miehensä, Abu Al-Asin. Hän lähetti rahaa ja kaulakorun, jonka oli saanut äidiltään Khadijalta häälahjaksi.
Tämän kaulakorun nähtyään Profeetta oli syvästi liikuttunut ja pyysi seuralaisiltaan: "Jos pidätte sitä sopivana, voitte vapauttaa hänen miehensä hänen tähtensä ja myös palauttaa hänen kaulakorunsa."
Seuralaiset suostuivat tähän mielihyvin ja vapauttivat Abu Al-Aasin ja palauttivat kaulakorun Zainabille.

Teksti: http://www.pbuh.us/prophetMuhammad.php?f=Re_Wives
kuvat: http://www.superstock.com/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti