lauantai 14. joulukuuta 2013

Ainoat lapset, jotka eivät vietä joulua

1. Selvitä faktat. Mitä enemmän tiedät aiheesta, sitä vakaampi tulet olemaan kannassasi. Muista, että lastesi täytyy tietää, miksi haluat heidän eroavan ikätovereistaan tässä asiassa. Jos osoitat heille kunnioittavasi heitä ja heidän älyään, he tuntevat itsensä varmemmiksi ja kelvollisemmiksi. Heidän varmuutensa ja ymmärryksensä islamin perusasioista tulee olemaan hyvin tärkeää, jos he aikovat erottautua luokkakavereistaan. Tässä tietoa joulun ja jouluperinteiden synnystä:
http://www.thuleia.com/jouluperinteet.html

2. Olkaa yksimielisiä mahdollisen puolisosi kanssa. On ensisijaisen tärkeää, että sinä ja puolisosi olette samaa mieltä joulusta. Keskustelkaa huolistanne, ideoistanne ja haluamistanne menettelytavoista.

3. Osoita myötätuntoa. Esittele aihe lapsille kysymällä heiltä kysymyksiä. Selvitä, mitä heidän koulunsa tai ystävänsä suunnittelevat jouluksi. Kysy, miltä se heistä tuntuu ja varmista, että he kuuntelevat sinua. Älä keskeytä heitä, kun he ilmaisevat ajatuksiaan ja tunteitaan. Anna heidän tietää, että ymmärrät ja välität siitä, miltä heistä tuntuu ja kysele heidän sanomisistaan, oletko ymmärtänyt ne oikein. Vanhemmat voivat sanoa sellaista kuin, "tiedän, että on vaikeaa nähdä ystäviesi pitävän hauskaa jouluna ja se voi tehdä sinut surulliseksi, koska jäät pois siitä."

4. Selitä kantasi. Esittele tutkimuksesi joulusta. Anna puolisosi tukea sinua. Selitä lapsillesi, mitä kantasi jouluun merkitsee sinulle. Korosta, että tämä on sinun ja puolisosi näkökulma ja muistuta, että rakastat heitä. Älä korosta fatwoja tai sitä, mitä joku yhteisössäsi saattaa sanoa.
Ethän halua lasten ajattelevan, että islam rajoittaisi heidän elämäänsä tai että välität enemmän siitä, mitä ihmiset sanovat, kuin lapsistasi ja siitä, mitä he haluavat. Varmista, että he tietävät nämä asiat:
- Joululla on pakanajuuret.
- Se liittyy Jeesuksen pitämiseen jumalana.
- Muslimeilla on omat eid-juhlansa, ei muiden ryhmien kehittämiä juhlia.

5. Osoita lisää myötätuntoa. Kannusta lapsiasi kysymään kysymyksiä ja kunnioita heitä keskustelemalla heidän mahdollisista huolistaan. Haluathan nähdä, miten heidän suhtautumisensa jouluun muuttuu, kun olet kertonut perheen kannan.

6. Ymmärrä faktat. Lapsesi saattaa hyvinkin tietää muita muslimiperheitä, joilla on erilainen kanta jouluun (ja muihin juhliin) kuin teidän perheellänne. Muistuta lapsiasi, että jokainen perhe on vastuussa omista päätöksistään. Vain se, että joku toinen muslimiperhe tekee jotain, ei tarkoita, että se on oikea ratkaisu teidän perheellenne. Muistuta lapsiasi olemaan varmoja omista päätöksistään ja etteivät he saa olla tuomitsevia muita kohtaan.

7. Opeta heitä olemaan ylpeitä siitä, mitä he ovat. Muistuta lapsiasi, että on ok olla erilainen. Korosta, ettei se tarkoita, ettei lapsilla saisi olla ei-muslimiystäviä tai etteivät he saisi osallistua muihin koulun tai ikätovereiden aktiviteetteihin. Muistuta heitä kaikista asioista, joita he rakastavat islamissa ja muslimiyhteisössä. Kerro, että islamissa me hyväksymme parhaat puolet siitä, mikä on hyvää ja suojaamme itseämme kaikelta siltä, mikä ei sovi yhteen islamin periaatteiden kanssa.

8. Järjestä hauskaa tekemistä. Viettäkää perheilta moskeijassa 31. lokakuuta tai tavatkaa ystäviä. Tämä auttaa lapsia pyyhkimään joulun mielestään ja viettämään aikaa muiden joulua viettämättömien kanssa, jolloin he eivät tunne oloaan yksinäisiksi.

9. Ota huomioon koulu. Laita opettajalle viestiä, jossa kerrot kantasi jouluun. On ehkä aihetta hakea lapsi aiemmin koulusta tai pidä hänet kotona, kun koulussa vietetään joulujuhlia (jos kunnon joulujuhlat järjestetään). Ole halukas vastaamaan opettajan mahdollisiin kysymyksiin.

10. Palkitse lapsiasi. Molemmat eid-juhlat ovat juuri menneet ohi, mutta voit silti tehdä jotain erityistä osoittaaksesi heille, miten arvostat sitä, kuinka he ovat käsitelleet tilanteen. Miettikää, miten jännittävää teillä tulee olemaan Eid al Fitrina, Hajjina ja Eid al Adhana!
Selitä islamilaisten juhlien tärkeys ja merkitys niiden takana. Kysele lapsilta, mitä erityistä voisitte tehdä joulun juhlimisen sijasta. Anna heidän ehdottaa jotain sanomalla vaikkapa: "Koska te yritätte niin kovasti miellyttää Allahia, yritetään keksiä jotain hauskaa, mitä voitaisiin tehdä perheenä." Se auttaa lapsiasi näkemään vaihtoehtoja ja jakamaan näkemyksiään kanssasi.

Kevyesti mukaillen käännetty täältä
http://muslimmatters.org/2013/10/28/halloween-10-tips-muslim-parents/

Kuva
http://weheartit.com/entry/90784597

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti