tiistai 24. joulukuuta 2013

Mitä islam sanoo sukupuolenkorjauksesta?

Transsukupuoliset ovat yksi eniten päänvaivaa islaminoppineille aiheuttavista teemoista. Olen usein kuullut sanottavan, että islam ei hyväksy sukupuolenvaihdosprosessia, mutta mielestäni tästä ei ole mustaa valkoisella. Kielteisyyttä leikkauksia ja hormonihoitoa kohtaan perustellaan sillä, ettei ihminen saa muuttaa sitä, minkä Jumala on luonut. Koraani kieltää ihmiskehon muokkaamisen, mutta ei tätä kieltoa oteta, eikä pidä ottaa absoluuttisesti muutenkaan. Kaikkea muutakin kuin trans-ihmisten sukuelimiä ihmisessä leikellään ja muokataan, käsiä, jalkoja, olkapäitä, jne., kun ne eivät toimi normaalisti.
Ja onhan se poikien ympärileikkauskin on hyvin suositeltavaa, joskaan ei pakollista, kuten juutalaisilla.

Transsukupuolisuus ei ole vain psyykkinen kokemus siitä, että oma fyysinen ja sosiaalinen sukupuoli on väärä, vaan sille on myös biologisia syitä.

Geenitutkija professori Vincent Harley on sanonut:
"Yhteiskunta pitää transsukupuolisuutta elämäntapavalintana, kuitenkin löydöstemme mukaan sukupuoli-identiteetin kehittymiselle on biologinen syyt."

Naisen kehon omaava ihminen, joka kokee olevansa mies, ei ainoastaan omaa subjektiivista kokemusta siitä, että on väärän sukupuolen kehossa, vaan hänen aivonsa muistuttavat miehen aivoja. Tavallisesti naisen kehossa olevalla on tietysti naisen aivot ja miehen kehossa olevalla miehen aivot.
(Lisäksi tietenkin järjetöntä pitää transsukupuolisuutta elämäntapavalintana, kun transsukupuolisuus ei ole tekemistä, vaan tiettyjen asioiden tuntemista.)

Ja entä intersukupuoliset, jotka omaavat fyysisestikin sekä miehen että naisen piirteitä? Jos tällaisen lapsen vanhemmat leikkauttavat hänet pojaksi ja kasvettuaan hän tajuaa haluavansa olla tyttö, kuuluko hänen elää miehen ruumiissa siksi, että hänen vanhempansa päättivät niin? Ei Jumala tehnyt tästä ihmisestä poikaa. Sukupuolenvaihdosprosessiin menemällä hän ei muuta Jumalan luomaa, vaan vanhempiensa päättämää.

Abu Huraira kertoi, että Profeetta Muhammad (rauha hänelle) sanoi: "Ei ole sairautta, jonka Allah on luonut, ilman, että Hän on luonut sille myös hoidon."
(Bukhari, vol 7, kirja 71, hadith 582)

Mitäpä jos transsukupuolisuus on sairaus ja sukupuolenvaihdosprosessi ei suinkaan ole Jumalan kieltämää, vaan Jumalan luoma parannuskeino sukupuoliristiriidalle?

Jotkut ehkä kokevat loukkaavaksi, että transsukupuolisuus luokittellaan sairaudeksi. Mutta jos ihmisellä on joku sairaus, eihän se tarkoita, että häntä saisi saa syrjiä tai kiusata. Ovathan diabetes, epilepsia ja sepelvaltimotautikin sairauksia.

Yksi sairauden määritelmä on että se on käyttäytymismalli tai fyysinen poikkeavuus, joka aiheuttaa yksilölle itselleen tai ympäristölle haittaa.
Se, että miehen aivot muistuttavat naisen aivoja - tai päinvastoin - on fyysinen poikkeavuus. Se johtaa kokemukseen siitä, että on väärän sukupuolen kehossa. Se aiheuttaa ihmiselle haittaa, kuten ahdistusta ja huonoa itsetuntoa, valitettavan usein myös itsemurha-ajatuksia.

Jos nämä pohdintani ovat ihan hanurista, Jumala suokoon minulle anteeksi. Olkaamme myös me uskovat anteeksiantavaisia ja ymmärtäväisiä toistemme virheitä, erilaisuutta ja vaikeuksia kohtaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti