tiistai 17. heinäkuuta 2012

Dawa eli islamiin kutsuminen

Aina dawa ei tuota toivottuja tuloksia
Sano: Tämä on minun tieni. Minä kutsun Jumalan luo selkeiden merkkien perusteella...
12:108

Kuvan on piirtänyt Reza. "Seal of prophethood" tarkoittaa profeettojen sinettiä, "seal" on hylje. 

Dawa on islamiin kutsumista, islamin "lähetystyötä". Se on kutsumista Allahin luokse, ihmisten opastamista rakentavaan ja puhtaaseen, pois pahasta ja turhasta, islamista kertomista tietämättömille ja eksyneille. Se on jotain, mitä kaikkien muslimien tulisi pyrkiä tekemään - kunhan omaavat ainakin ne pohjatiedot. Muslimit eivät - ainakaan yleensä - varsinaisesti koputtele ihmisten ovia (enkä tässä uskontokielteisessä yhteiskunnassa suosittele ketään muslimia tekemään niin, ellei ole masokisti tai varma, että sitä talon asukasta kiinnostaa), vaan ovat valmiita kertomaan uskonnosta todenmukaisesti, puolustamaan uskoaan ja selvittelemään väärinkäsityksiä. Välillä se voi olla rankkaa, jos ihmiset kysyvät kusipäisiä asioita. Mutta on paljon mahdollista, että he juuri silloin eivät ole kusipäitä, vaan haluavat oikeasti tietoa islamista. Paitsi kertomalla islamista kysyttäessä, voit myös tehdä mainoslehtisiä ja postereita, joihin laitat tietoa islamista, esim. peruspilarit, "islam soi naisille 1400 vuotta sitten seuraavat oikeudet" ja voit laittaa siihen linkin hyvälle islam-sivustolle ja sähköpostiosoitteesi, ja vaikka maalata alikulkutunneleihin Profeettaa ihailevia graffitteja. Dawan teossa pitää olla aina rehellinen ja totuudenmukainen. 
Bukharin hadith-kokoelmassa kerrotaan, että Muhammed (saw) sanoi, "Välitä eteenpäin se, mitä minä olen sanonut, edes yksi jae siitä". 

Ei kannata olettaa, että saisit ketään käännytettyä islamiin - niin helppoa ei elämä ole. Se on arvokasta, jos saat jonkun korjaamaan väärinkäsityksensä islamista, ihmiset eivät niistä kovin mielellään luovu. (Siis eivät luovu väärinkäsityksistä - islamista jotkut luopuvat heti, kun tulee vähänkin vaikeuksia matkaan.)

Kutsu heitä Herrasi tielle viisaudella ja sopivilla kehoituksilla ja kumoa heidän puheensa parhain keinoin. Totisesti Hän, sinun Herrasi, parhaiten tuntee ne, jotka harhaantuvat Hänen tieltään, ja Hän tuntee myös parhaiten ne, jotka johdatuksessa vaeltavat. 
16:125 

Pakkokäännyttäminen ei toki ole sallittua islamissa, eikä mitenkään toimiva "vaihtoehto".

Muslimin ei tule koskaan salata uskoaan, vaan kantaa sitä ylpeydellä ja rakkaudella! (Paitsi jos asut vielä vanhempiesi kanssa, eivätkä he hyväksyisi uskoasi, vaan yrittäisivät estää sinua harjoittamasta sitä, silloin saattaa olla parasta salata se heiltä. Vaikka he eivät konkreettisesti estäisi sinua harjoittamasta islamia, heidän tuomitseva asenteensa varmasti vaikuttaa sinuun ja saisi sinut helposti hylkäämään rukouksena.)Ne jotka salaavat selvät todistukset ja Meidän ilmoittamamme johdatuksen, senjälkeen kun olemme selittänyt ne (tässä) Pyhässä kirjassa, heidät kiroaa Jumala ja heitä kiroavat kaikki, joilla on valta kirota,  
paitsi jos he kääntyvät, tekevät parannuksen ja tuovat totuuden julki. Minä säälin katuvia, koska olen säälivä, armollinen.
2:159-160 

Profeetta Muhammed (saws) sanoi:
"Sen joka piilottaa tietämyksensä, Allah polttomerkitsee Helvetin tulessa kuumennetulla raudalla."
(Ahmad)

Ken puhuu paremmin kuin se, joka kutsuu muita Jumalan luokse, tekee hyvää ja sanoo: »Totisesti olen Jumalalle alamainen»? 
41:33 

Dawa oli Jumalan profeettojen ensisijainen tehtävä. Jumala valitsi ihmisten joukosta erinäisiä hurskaita sieluja ja käski näiden levittää kansansa keskuudessa sanomaa todellisesta Jumalasta ja epäjumalien ja muiden huonojen asioiden jättämisestä. Profeetat ponnistelivat väsymättä Jumalan tiellä, vaikka usein saivat vain kaikkien mulkkujen vihat niskaansa. 
 
Profeetta, Me olemme totisesti lähettänyt sinut todistajaksi, hyvän sanoman tuojaksi ja varoittajaksi kutsumaan Jumalan luo Hänen luvallaan ja olemaan palavana soihtuna. 
33:45-46 

Me olemme lähettäneet jokaiselle kansalle profeetan: ”Palvokaa Jumalaa ja välttäkää epäjumalia.” 
16:36


Tietysti myös toisia muslimeja tulee tukea elämän tarkoituksessa - Allahin palvonnassa.

Tulkoon teistä kansakunta, joka kutsuu hyvään, käskee kohtuullisuuteen ja kieltää pahasta. Tällaiset menestyvät.
3:104

Dawa on palkitsevaa työtä niin tässä elämässä kuin seuraavassakin. 

Profeetta (saws) sanoi:
"Se, joka ohjaa toisen tekemään hyvän teon, saa saman palkkion kuin teon tekijä."
(Sahih Muslim)

"Allahin nimeen, jos Allah ohjaa teistä jotakuta, se on teille parempi kuin parhaimman sorttiset kamelit."
(Bukhari ja Muslim)

Se ei kuitenkaan ole daa’iin vastuulla, jos eksynyt lammas lopulta ajautuukin takaisin epäuskoon.


Lähettiläs Muhammed (saw) sanoi:
"Jotkut ihmiset tulevat Tuomiopäivänä ja heidän imaninsa (uskonsa) on erinomainen, se on valo, joka loistaa heidän rinnastaan ja oikeasta kädestään. Heille sanotaan, 'Hyviää uutisia teille tänään, Assalamu Alaikum ja hyvyyyttä teille, te pääsette Jannahiin (Paratiisiin) ikuisiksi ajoiksi! Niin enkelit ja profeetat tulevat olemaan teille kateellisia Jumalan rakkaudesta." Sahabah (Muhammedin seuralaisen) kysyi, 'Keitä he ovat, oi Allahin lähettiläs?' Hän (saw) vastasi, 'He ei eivät ole meistä eivätkä he ole teistä. Te olette minun seuralaisiani, mutta he ovat minun rakastettujani. He tulevat teidän jälkeennne ja huomaavat, että ihmiset ovat tehneet Kirjasta (Koraanista) turhan ja sunnan ihmiset ovat tappaneet. He tarttuvat kirjaan ja sunnaan ja elvyttävät ne. Sitten he lukevat niitä ja opettavat niitä muille ja sitten he kokevat, että rangaistuksen polku on paljon raskaampi ja rumempi kuin, mitä te (Sahabahit) ollette kokeneet. Tosiaan, heistä yhden iman on yhtä kuin teistä neljänkymmenen iman. Heistä yhden shaheed (uskontunnustus) on teistä 40:n ihmisen uskontunnustuksen arvoinen.' Te löysitte auttajan totuutta kohti (Profeetan [saw]) ja he eivät löydä auttajaa totuutta kohti. Heitä ympäröivät tyranniset johtajat joka puolelta, ja  --- and they will be in the surroundings of Bayt ul-Maqdis (al-Quds) en osaa suomentaa tätä lausetta; --- Bayt ul-Maqdis, joka tunnetaan myös al-Qudsina, tarkoittaa Jerusalemia ---- 
Allahin nusrah (muslimiyhteisön auktoriteettihlö, joka tukee Allahia) tulee heidän luokseen ja he saavat kunnian siitä käsiinsä." Sitten Profeetta (saw) sanoi, "Oi Allah, anna heille Nusrah ja tee heistä läheisimpiä ystäviäni Jannahissa."

[Musnad al-Imam Ahmad, chain no. 77, Hadith no. 17561] 


Ibn Abbas raportoi: Kun Profeetta, rauha hänen yllään, lähetti Mu’adhin Jemeniin, hän sanoi tälle, "Tosiaan, sinä olet menossa Kirjan kansasta tulleiden ihmisten luo, joten olkoon Allahin ykseys ensimmäinen asia, johon kutsut heitä. Jos he oppivat sen, kerro heille, että Allah on nauttinut heidän viidestä rukouksestaan, joita he ovat rukoilleet yöllä ja päivällä. Ja jos he rukoilevat, kerro heille, että Allah on nauttinut hyväntekeväisyydestä, jota he ovat tehneet omaisuudestaan ja se otetaan rikkailta ja annetaan köyhille. Ja jos he ovat samaa mieltä, niin ota heidän omaisuudestaan ja käytä hyväntekeväisyyteen, mutta älä koske ihmisten parhaimpaan omaisuuteen.
[Sahih Bukhari, Kirja 93, Numero 469]


Tämä on Minun oikea tieni; sitä siis vaeltakaa! Älkää käykö muita teitä, sillä ne eksyttävät teidät Hänen tieltään! Tämän on Hän määrännyt teille, jotta pelkäisitte Jumalaa.» 
6:153 

Siten Me olemme tehnyt teidät välittäjäkansaksi, että te olisitte todistajia ihmisten edessä ja profeetta Muhammed olisi todistajana teidän edessänne. 
2:143


Joitain dawan tekovinkkejä, joita olen lukenut netistä (en ole niin luova, että olisin keksinyt lisätä tähän mitään):

- liity sotaa vastustavaan marssiin
- liity "tehdään köyhyydestä historiaa"-marssiin (okei, Suomessa ei sellaisia järjestetä, perusta sellainen)
- ryhdy sijais- tai tukivanhemmaksi 
- vieraile vankiloissa, kirjoita heille ja kun he vapautuvat, auta heitä pääsemään kiinni normaaliin elämään - tai jopa islamilaiseen sellaiseen
- suojele ympäristöä
- vie paikallisia kouluja vierailemaan moskeijaan 
- tuoksu hyvältä ja hymyile
- laita pystyyn nettisivusto/blogi
- pidä kouluissa puheita (valitettavasti koulut eivät välttämättä tajua omaa parastaan - mutta jos saat mahdollisuuden tulla puhumaan kouluun tai mihin tahansa paikaan, tartu täysillä tilaisuuteen!)
- julkaise lehtiä
- kirjoita artikkeleita lehtiin
- kirjoita kirjoja tai tarinoita
- rukoile paikassa, jossa ihmiset voivat nähdä sinut
- jos opiskelet, vedä kokeista hyviä arvosanoja ("Allah on määrännyt pätevyyden kaikkiin asioihin")
- siivoa katuja ("Puhtaus on puoli uskoa", "on 72 uskontasoa, joista ensimmäinen on shahada ja viimeinen on siivota pois tieltä/lattialta jotain häiritsevää" 
- laita autoosi islam-aiheisia tarroja, käytä t-paitoja ja mukeja 
- luovuta verta
- anna ihmisille islamiin liittyviä lahjoja, vaikkapa kirjoja
- julkaise kääntyneiden tarinoita
- vastaa aina islamia kritisoiviin blogikirjoituksiin (paitsi jos olet uusi muslimi, kannattaa ehkä mieluummin linkata se kirjoitus jollekin, joka on ollut muslimi kauemmin)
- tee Wikipediaan korjauksia islam-aiheisiin artikkeleihin (minäkin olen tehnyt - ja joku meni heti sorkkimaan sitä korjaustani...) ja kirjoita sinne lisää artikkeleita

http://www.islamsgreen.org/islams_green/2006/02/101_ways_to_giv.html Te olette paras seurakunta, mikä on muodostunut ihmisten keskuuteen. Te määräätte ihmisille oikeat elämäntavat, estätte heitä pahuudesta ja uskotte Jumalaan. Jos Pyhän kirjan saaneet olisivat uskoneet, olisi se ollut heille parempi; heidän keskuudessaan on uskovaisia, mutta useimmat heistä ovat jumalattomia.
3:110

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti