sunnuntai 9. syyskuuta 2012

Islam ei kiellä ystävystymästä ei-muslimien kanssa

Answering-christianity-sivuston artikkeli "Saavatko muslimit ystävystyä ei-muslimien kanssa?"
Loppuun olen laittanut muita mieleeni juolahtaneita haditheja ja Koraanin jakeita.

Esittely: Allah käski olemaan oikeudenmukainen ja ystävällinen ei-muslimeille:
Jumala ei kiellä teitä osoittamasta ystävällisyyttä ja oikeamielisyyttä niitä kohtaan, jotka eivät ole taistelleet teitä vastaan uskontonne tähden eivätkä karkoittaneet teitä kodeistanne; totisesti, Jumala rakastaa oikeamielisiä. (60:8)

Se, että joku olisi ei-muslimi, ei tarkoita automaattisesti, että hän olisi muslimin vihollinen. Rauhaa rakastavia ja viattomia ei-muslimeja tulee kohdella oikeudenmukaisuudella ja ystävällisyydellä, sillä muutoin muslimi tekisi syntiä ja rikkoisi Kaikkivaltiaan Allahin pyhiä käskyjä, "Allah rakastaa niitä, jotka ovat oikeudenmukaisia."

Nykyään ovat (kaikki) hyvät nautittavat teille sallitut. Pyhän kirjoituksen saaneiden käyttämät ruoat ovat luvalliset teille ja teidän ruokanne ovat luvalliset heille. Samoin ovat (sallitut teille) hyveelliset oikeauskoisten naiset ja hyveelliset naiset kansoista, joille ennen teitä Kirjoitukset annettiin; teidän on annettava heille (säädetyt) aviolahjat ja elettävä heidän kanssaan kunniallisesti, karttaen haureutta, ottamatta heitä vain rakastajattariksenne. Ken uskontonsa pettää, hänen työnsä raukeaa tyhjiin ja hän joutuu kadotettujen pariin tulevassa elämässä. (5:5)

Allah teki muslimiehille lailliseksi ottaa vaimoiksi kristittyjä ja muslimeja. Kuinka tämä on mahdollista, jos heidän kanssaan ei saa ystävystyä?

Kieltääkö islam todella ottamasta ystäviksi juutalaisia, krisittyjä ja muita ei-muslimeja? (Ei kiellä)Tämän artikkelin osat ovat:
- Kieltääkö islam todella ottamasta ystäviksi juutalaisia, krisittyjä ja muita ei-muslimeja?
- Muslimimiehet saavat ottaa juutalaisia ja kristittyjä vaimoiksi.
- Allah rakastaa joitain kristittyjä ja juutalaisia ja palkitsee heidät Paratiisilla.
- Miksi Jumala kielsi tekemästä liittoa juutalaisten ja kristittyjen kanssa?
- Johtopäätös.

Tarkastellaanpa asiaan liittyviä Koraanin kohtia.

Te, jotka uskotte! Älkää lyöttäytykö juutalaisten ja kristittyjen ystäviksi, - he ovat ystäviä vain toisilleen, ja joka ottaa heidät liittolaisikseen, on yksi heistä. Jumala ei totisesti ulota johdatustaan väärämielisiin. (5:51)

Te, jotka uskotte! Niiden joukosta, joille Kirjoitus oli ennen teitä annettu, älkää ottako sellaisia ystäviksenne, jotka pitävät pilkkana tai leikintekona teidän uskontoanne, älkääkä myös jumalattomien joukosta, vaan osoittakaa hurskautenne Jumalalle, jos olette uskovaisia. (5:57)
Ne, jotka ottavat uskottomia ystävikseen uskovaisten asemesta, etsivätkö he heiltä kunniaa? Kaikki kunniahan on Jumalan hallussa. (4:139)

Te, jotka uskotte, älkää suosiko ihmisiä, joihin Jumala on vihastunut. Heillä on tulevan elämän toivoa yhtä vähän kuin uskovat kuolleiden ylösnousemukseen. (60:13)

Ylläolevissa jakeissa arabiankielen sana "ystävät" on "Awliyaa", jolla on neljä kirjaimellista merkitystä: 1) liittolaiset, 2) ystävät ja 3) suojelijat. Viimeiseksi mainitussa jakeessa käytetään sanaa "tatawallu", joka on johdettu sanasta "awliyaa".
"Waliy", joka on yksikkö sanasta "awliyaa" (monikko), tarkoittaa "suojelijaa", kuten vanhempasi olivat suojelijoita, kun olit lapsi. Kuten huomaat, arabiankielisellä sanalla "awliyaa" on useita eri merkityksiä.

Tärkeä huomio: Jakeessa 60:13 Allah Kaikkivaltias sanoo "la tatawallu qawman", joka tarkoittaa: "älä ota heimoa (tai yhteisöä) liittolaisia", mikä edelleen todistaa, ettei "Awliyaa" tarkoita ylläolevissa Koraanin jakeissa "ystävyyttä", vaan liittoa.

Siinä ei ole mitään väärää, että ystävystyy ei-muslimien kanssa ja auttaa häntä ymmärtämään ja arvostamaan islamia ja todella syleilee heitä, jos he omaksuvat sen. Kuten edellä selkeästi osoitettiin, Allah Kaikkivoipa käski kohtelemaan ystävällisyydellä ja oikeudenmukaisuudella kaikkia hyviä ei-muslimeja.
Englannin (tai suomen)kielinen käännös Ylevistä Jakeista ei ole täsmällinen, sillä siinä käytetään sanaa "ystävät" kontekstin ulkopuolella. Sana "liittolaiset" on oikeampi, koska kaikissa Koraanin jakeissa puhuttiin siitä, että joukko muslimeja ottaisi RYHMÄN TAI YHTEISÖN Awliyaaksi, joka sopii täydellisesti kuvaamaan sanaa "liittolaisuus", kun "ystävyys" on henkilökohtaisella tasalla oleva ihmissuhde.
Toinen esimerkki virheellisestä Koraanin käännöksestä on seuraava:
Ne taas, jotka ovat liitossa Jumalan ja Hänen lähettiläänsä sekä oikeauskoisten kanssa, ovat totisesti sillä puolella, jolle Jumala suo voiton. (5:56)
"As to those who turn (For friendship) to Allah, His Messenger, and the (Fellowship of) Believers - it is the Fellowship of Allah that must certainly triumph."

Arabiankielinen sana "fellowship" on "hizb", kuten Lebanonissa "Hizbullah, joka tarkoittaa "Allahin liitto". Hizbullahit ovat sissejä ja sotilaita, jotka taistelivat Israelia vastaan pitkiä taisteluja eteläisessä Lebanonissa ja saivat lopulta ajettua heidät pois. Lisäksi, talibaneja vastaan taisteleva "Pohjoinen Liitto" Afganistanissa on nimeltään "Hizb Al-shamal". 

Hizb on käännetty virheelliseksi fellowshipiksi (toveruudeksi), eikä allianceksi (liitoksi). Ylevä jae 5:56 sanoo selkeästi, että muslimien täytyy muodostaa liittoja vain Allahin, Muhammedin (saas) ja uskovaisten kanssa. Mikä tahansa muu liitto on menetys. Tämä on täsmälleen se, mihin liitot juutalaisten, kristittyjen ja pakanoiden kanssa johtavat: lopulliseen menetykseen tässä elämässä ja Ankaraan Rangaistukseen Tuomiopäivänä.

Joten Koraani ei sano, etteivät muslimit saisi ottaa ei-muslimeja ystävikseen. Koraani sanoo, etteivät muslimimaat saa muodostaa liittoja islamia vastustavien muslimien kanssa. 

Ylevä jae 5:57 sanoo kuitenkin, että muslimin tulisi välttää ystvystymistä kenenkään sellaisen muslimin tai ei-muslimin kanssa, joka ei kunnioita islamia tai ottaa sen pilkan kohteeksi.
[Tässä kohtaa ehkä kysyt, miten kukaan muslimi voi epäkunnioittaa islamia tai pilkata sitä. Mutta kyllä sellaisia itsensä muslimeiksi kokevia ja islamia jossain määrin harjoittavia ihmisiä on.] Joten näyttää siltä, että sanalle "Awliyaa" paras ja oikein käännös on "ystävät". 

Sanan "ystävät" käyttö jakeissa 5:51 ja 4:139 Koraanin käännöksessä on moniselitteistä. Ylevistä jakeista ei ole selvää, tarkoitti Allah "ystävät" sanomalla "Awliyaa".
Jakeesta 5:56 näkee selvästi, että Allah on ollut huolissaan liitoista, joihin muslimit sitoutuvat, ei henkilökohtaisista ystävyyssuhteista.

Muslimimiehet saavat avioitua juutalaisten ja kristittyjen kanssa

Toinen todiste siitä, että käännös "ystävät" on virheellinen ja oikea käännös olisi "liittolainen" on se, että Allah salli miesten avioitua juutalaisten ja kristittyjen kanssa. Miten he voisivat solmia näihin avioliittoon johtavia ystävyyssuhteita, jos ystävystyminen olisi kiellettyä? 

Nykyään ovat (kaikki) hyvät nautittavat teille sallitut. Pyhän kirjoituksen saaneiden käyttämät ruoat ovat luvalliset teille ja teidän ruokanne ovat luvalliset heille. Samoin ovat (sallitut teille) hyveelliset oikeauskoisten naiset ja hyveelliset naiset kansoista, joille ennen teitä Kirjoitukset annettiin; teidän on annettava heille (säädetyt) aviolahjat ja elettävä heidän kanssaan kunniallisesti, karttaen haureutta, ottamatta heitä vain rakastajattariksenne. Ken uskontonsa pettää, hänen työnsä raukeaa tyhjiin ja hän joutuu kadotettujen pariin tulevassa elämässä. (5:5)

On kysyttävä hyvin yksinkertainen kysymys: kuinka juutalainen tai kristitty voi avioitua muslimin kanssa, jos ei rakasta tätä? Ja kuinka he voisivat rakastua toisiinsa, ellei sitä edeltäisi ystävyyssuhde tai vain lämpimät tunteet muslimimiehen ja naisen välillä?

Allah rakastaa joitain kristittyjä ja juutalaisia ja palkitsee heidät Paratiisilla

Toinen todiste siitä, että käännös "ystävät" on virheellinen ja oikea käännös olisi "liittolainen" on se, että miksi Allah kieltäisi ystävystymästä heidän kanssaan, kun Hän itse rakastaa joitain heistä ja palkitsee nämä Paratiisilla. Tämä tarkoittaa, että juutalaiset ja krisset ovat Allahin silmissä jopa parempia kuin jotkut muslimit. 

Katso, Pyhän kirjan omaavien joukossa on sellaisia, jotka uskovat Jumalaan, siihen, mikä on ilmoitettu teille ja mikä on ilmoitettu heille, jotka nöyrtyvät Jumalan edessä eivätkä vaihda Jumalan tunnusmerkkejä mitättömän arvoihin. (3:198)

Pyhän kirjan saaneista eivät kuitenkaan kaikki ole samanlaisia; heidän keskuudessaan on vakaa joukko (ihmisiä), jotka yön aikana lukevat Jumalan ihmeellisiä ilmoituksia ja Häntä kumartavat. He uskovat Jumalaan ja Viimeiseen päivään, harrastavat hyvää ja estävät ihmisiä pahuudesta, kilvoittelevat keskenään hyvissä töissä; nämä kuuluvat vanhurskaisiin. (3:112-113)

Ylläolevat jakeet puhuvat selkeästi oikeamielisistä juutalaisista ja kristityistä, jotka uskovat Allah Kaikkivaltiaaseen ["Allah"="Jumala"], tekevät hyviä tekoja ja tulevat saamaan suuren palkintonsa ja pääsemään Paratiisiin. Miksi muslimi ei saisi ystävystyä näiden ihmisten kanssa, joita Jumala rakastaa syvästi. 

[Koraanissa sanotaan myös
(Koraaniin) uskovat ja myöskin ne jotka ovat juutalaisia, kristittyjä, saabalaisia, jos he uskovat Jumalaan ja Viimeiseen päivään ja elävät hurskaasti, saavat totisesti palkkansa Herransa luona; ei mikään pelko valtaa heitä, eikä heidän tarvitse murehtia. (Koraani 2:62)]
Miksi Jumala kielsi tekemästä liittoa juutalaisten ja kristittyjen kanssa?
Kun islam oli "tuore" ja vaillinainen ja muslimit vasta opettelivat ymmärtämään islamia, Allahin uskontoa, joukko tekopyhiä juutalaisia ja kristittyjä yrittivät hämätä muslimeja esittämällä kääntyvänsä muslimeiksi ja hylkäämällä sen sitten, luoden vaikutelman, ettei islamia kannattanut omaksua. 
Katsotaanpa jaetta 3:71: Osa niistä, jotka ovat saaneet Pyhän kirjan, sanoo: »Uskokaa päivän noustessa siihen, mikä on ilmoitettu uskovaisille (muslimeille), ja kieltäkää se päivän päättyessä; näin ehkä saamme heidät puolellemme.» 
Muslimit ovat olleet hyvin varovaisia juutalaisten ja kristittyjen suhteen, koska he olivat tuolla tavoin osoittaneet olevansa tekopyhiä.
Johtopäätös
On selvää, ettei islam kiellä ottamasta ystäviksi juutalaisia, kristittyjä tai ketään muitakaan. Islam kieltää kuitenkin muodostamasta liittoja ei-muslimien kanssa. Ainoa liitto, jonka muslimi saa tehdä, on liitto Allah Kaikkivaltiaan kanssa, Profeetan (silloin kun hän eli 1400 v. sitten) ja muiden uskovaisten muslimien.
________________________________________
Suosittelen myös lukemaan Sakinan kirjoituksen tästä aiheesta.
Kolmannessa suurassa puhutaan paljon ihmissuhteista ei-muslimien kanssa. Esim.
Mitä hyvää he (juutalaiset ja kristityt!) tekevätkin, ei heiltä koskaan riistetä sen hedelmää, sillä Jumala tuntee ne, jotka Häntä pelkäävät. (3:112)
Tämän jälkeen puhutaan uskottomista, jotka ovat selkeästi eri porukkaa kuin Allahia miellyttävät juutalaiset ja kristityt.
Ei Jumala tee heille vääryyttä, vaan itse he tekevät vääryyttä itselleen. Te, jotka uskotte, älkää antautuko avomieliseen ystävyyteen muiden kuin teikäläisten kanssa; muut eivät jätä turmelematta teitä. He halajavat teidän perikatoanne, heidän vihansa on jo pursunut heidän suustansa; mutta se, mikä heidän sydämissään piilee, on vielä pahempaa. (3:116-117)
Heistä sanotaan, myös että Jos jotain hyvää tapahtuu teille (muslimeille), kadehtivat he sitä, mutta jos jokin paha kohtaa teitä, siitä he iloitsevat. (3:119)

Allah kieltää antautumasta avomieliseen ystävyyteen tällaisten henkilöiden kanssa. Allah sanoo heidän olevan ihmisiä, jotka turmelevat muslimeja ja jotka puhuvat pahoin ja joiden sydämissä on pahaa.
Allah kieltää siis ystävystymästä nimenomaan sellaisten ei-muslimien kanssa, jotka turmelevat muslimeja, toivovat näille pahaa ja puhuvat rumasti. Tässä ei ole puhuttu ei-muslimeista, jotka suhtautuvat suopeasti islamiin.

Seuraavassa jakeessa sanotaan: Katso, te olette sellaisia, jotka rakastatte heitä, mutta he eivät rakasta teitä (3:118)
Eli muslimi siis jopa rakastaa tällaista ihmistä - joka on sentään hänen universaali siskonsa tai veljensä, vaikka turmelee muslimeja ja muutenkin tekee pahaa. 
Profeetta (sallalahu aleihi wassalam) sanoi uskovaisen olevan sellainen, "joka ystävystyy ja jonka kanssa muilla on mukava olla. Hyvyyttä ei ole sellaisessa, joka ei ystävysty muiden kanssa ja jonka seurassa muilla ei ole mukava olla." (Al-Silsilah al-Saheehah, no. 427.)
Hän ei sanonut, että saisi ystävystyä vain muslimien kanssa. 
Kuten aikaisemmin kirjoitin, muslimin tulee kohdella hyvyydellä myös vanhempiaan, vaikka nämä olisivat ei-muslimeja:
Asma’ bint Abi Bakr al-Siddiiq (raa) sanoi: “ Äitini tuli luokseni ja hän oli mushrik (epäjumalanpalvoja) Profeetan (saas) aikaan. Kysyin Profeetalta (saas), “Äitini tuli luokseni ja pyysi apuani, tulisiko minun auttaa häntä? Hän (saas) sanoi, “Kyllä, ole yhteydessä äitiisi ja auta häntä.”
(Bukhari ja Muslim)

Miten Muhammedin (saas) vaimon sisko voisi olla yhteydessä äitiinsä, jos ei-muslimeja pitäisi vältellä ruton lailla tai heidän päänsä jopa räjäyttää, kuten halla-aholaiset kiven kovaan väittävät?

Teoksessa Biharul Anwar, vol 74, sivulla 56, Imam Muhammad al-Baqir (rauha hänelle) sanoi Allahin käskeneen ystävällisyyteen vanhempia kohtaan, vaikka nämä olisivat pahoja (ja Allah ei pidä pahuudesta, päinvastoin).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti