maanantai 26. marraskuuta 2012

Muhammadilla oli enemmän kuin neljä vaimoa - miksi?

Miksi Profeetta Muhammadilla oli enemmän kuin neljä vaimoa?
kirjoittanut Bassam Zawadi

Jotkut islamkriitikot tapaavat kritisoida Profeetta Muhammadia (rauha hänelle) siitä, että hänellä oli enemmän kuin neljä vaimoa. "Jos miehellä saa olla korkeintaan neljä (4) vaimoa (Koraani 4:3), miten voi olla, että Profeetalla oli heitä enemmän?" he kysyvät.
Jotkut näkevät sen Profeetan etuoikeutena. Etuoikeuden mukana tuli kuitenkin myös rajoitteita.
Tämä jae on osoitettu suoraan Profeetalle (rauha hänelle)
Qiyam Al Layl (eräänlaiset yörukoukset) eivät ole muuten muslimeille pakollisia, mutta ne olivat pakollisia Profeetalle (Koraani 17:79)
(Ole valveilla osa yöstä; tämä olkoon lisätehtäväsi. Ehkä Herrasi nostaa sinut kunniakkaaseen asemaan.)
Tämä jae on osoitettu suoraan Profeetta Muhammadille (rauha hänelle). (Katso Ibn Kathirin Tafsir.) Joten Jumala teki joissain asioissa poikkeuksia Muhammadin (rauha hänelle) kohdalla.

Aiheeseen palataksemme, miksi Profeetalla sai olla monta vaimoa. No, tässä artikkelissa on selitetty jokaisen avioliiton takana ollut viisaus: 
http://www.bismikaallahuma.org/archives/2005/why-was-the-prophet-polygamous/

Seuraava tekstinpätkä on lainattu täältä: http://ww1.messageonline.org/2002augsept/cover3.htm
Vaikka Profeetta sai poikkeuksellisesti ottaa enemmän vaimoja (33:50), tämän mahdollisuuden myötä hänelle ja hänen vaimoilleen tuli myös rajoitteita, jotka eivät koske ketään muuta. Esimerkiksi hänen vaimonsa, "uskovaisten äidit" eivät saaneet mennä naimisiin enää Muhammadin (rauha hänelle) jälkeen (33:53). Jos Profeetta olisi vaadittu eroamaan vaimoista, kunnes jäljelle olisi jäänyt enää neljä vaimoa, se olisi ollut epäreilua vaimojen kannalta; he olisivat joutuneet eroamaan, eivätkä olisi saaneet enää mennä uusiin naimisiin. Kaiken lisäksi, kuhunkin Profeetan (rauha hänelle) avioliittoon liittyi tietty opetus, joko sosiaalinen tai oikeudellinen. Eroamalla joistain vaimoista nuo opetukset olisivat tehokkaasti kielletty, etenkin se, että naimisiinmeno toisen klaaniin kuuluvan kanssa ja erilaisista taustoista tulevan kanssa on sallittua. Tämä monimuotoisuus salli läheisen tarkastelun hänen yksityiselämäänsä ja opetuksiinsa ja kommunikoinnin heidän kunnioittavan väkensä kanssa.
Lisäksi, toisin kuin muslimit muutoin, Profeetta ei saanut erota kenestäkään vaimosta, eikä avioitua enää muiden kanssa (33:52).

Ihmiset saattavat kysyä, miksi Profeetan vaimot eivät saaneet mennä uusiin naimisiin. No, ajattelepa, kuinka paljon fitnaa (korruptiota) jota olisi saattanut esiintyä, kun himiet olisivat tapelleet, kuka saa avioitua Profeetan entisen vaimon kanssa. Kuvittele myös sitä fitnaa, jota olisi voinut tulla, jos ihmiset olisivat alkaneet palvomaan Profeetasta syntyneitä lapsia, kuten shiiat palvovat Profeetan lastenlapsia.
Me voimme yrittää ja arvailla viisautta Allahin määräysten takana, mutta sen tiedämme, ettei kellään ole oikeutta kritisoida Profeetta Muhammadia tekopyhäksi siksi, että hänellä oli enemmän vaimoja kuin neljä.

Lähde: Answering-christianity

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti