keskiviikko 8. elokuuta 2012

Bukharin haditheja, vol 1, kirjat 1 ja 2

http://clouddragon.wordpress.com/
Kirja 1 hadithit 1-3 ja 5
Kirja 2 hadithit 7-15

Kirja 1

Tämän kertoi 'Umar bin Al-Khattab: "Kuulin Allahin apostolin sanovan, "Palkinto teoista riippuu aikomuksista ja kaikki ihmiset palkitaan sen mukaan, mikä oli hänen aikomuksensa. Joten aina kun ihminen muuttaa nähdäkseen maailmaa tai naidakseen naisen, hänen muuttonsa palkitaan sen mukaan, mitä hän aikoi."(Bukhari, vol 1, kirja 1, hadith 1)

Tämän kertoi 'Aisha (kaikkien uskovien äiti): Al-Harith bin Hisham kysyi Allahin apostolilta, "Oi Allahin apostoli! Kuinka Taivaallinen Inspiraatio paljastettiin sinulle?"
Allahin apostoli vastasi: "Joskus se paljastettiin kuin kellon soitto, ja tämä Inspiraation muoto on kaikein rankin, ja sitten se tila menee ohi kun olen ymmärtänyt mitä minulle paljastettiin. Joskus enkeli tulee miehen muodossa ja puhuu minulle ja ymmärrän kaiken, mitä hän sanoo."
'Aisha lisäsi: "Totisesti näin Profeetan inspiroituvan taivaallisesti hyvin kylmänä päivänä ja kylmä hiki valui hänen otsaltaan (kun Inspiraatio oli ohi).
(Bukhari, vol 1, kirja 1, hadith 2)

Tämän kertoi 'Aisha (kaikkien uskovien äiti): Taivaallisen Inspirarion alku Allahin apostolille oli hyvän unen muodossa, josta tuli totta kuin kirkas päivänvalo, ja sitten hänelle suotiin rakkaus eristäytymiseen. Hän tapasi mennä syrjäiselle paikalle Hira-vuoren luolaan, jossa hän palvoi (yksin Allahia) useita päiviä, ennen tahtoaan nähdä perheensä. Hän tapasi ottaa mukaansa matkaruokaa ja jäädä sinne ja sitten tulla takaisin (vaimonsa) Khadijan luo ottaakseen taas ruokaa, kunnes yhtäkkiä Totuus laskeutui hänelle kun hän oli Hira-luolassa. Enkeli tuli hänen luokseen ja pyysi häntä lukemaan. Profeetta sanoi, "En minä osaa lukea."

Profeetta lisäsi, "Enkeli tarrasi minuun kiinni (voimakkaasti) ja ahdisteli minua niin kovasti, etten enää kestänyt sitä. Sitten hän antoi minun olla ja pyysi taas minua lukemaan, ja sanoin 'En tiedä, miten luetaan.' Sitten hän kävi minuun kiinni kolmannen kerran ja ahdisteli minua ja sitten päästi minut, ja sanoi, 'Lue Herrasi nimeen, joka on luonut (kaiken olemassaolevan), on luonut ihmisen hyytymästä (kovettuneesta verestä? clot). Lue! Ja sinun Herrasi on Kaikken jaloin."
(Lue Koraanista 96:1-3)
Sitten Allahin apostoli palasi Inspiraation kanssa ja hänen sydämensä pamppaili rajusti. Sitten hän meni Khadija bint Khuwailidin luo ja sanoi, "Peitä minut! Peitä minut!" He peittivät hänet, kunnes hänen pelkonsa oli ohi ja sitten hän kertoi heille kaiken, mitä oli tapahtunut, ja sanoi, "Minä pelkään, että jotain voi tapahtua minulle." Khadija vastasi, "Ei ikinä! Allahin nimeen, Allah ei koskaan tule väheksymään sinua. Pidät hyvät suhteet sukulaisiisi, autat köyhiä ja rahattomia, palvelet vieraitasi anteeliasti ja autat epäonneen joutuneita."

Khadija sitten seurasi serkkuaan Waraqa bin Naufal bin Asad bin 'Abdul 'Uzzaa, josta oli esi-islamilaisella ajalla tullut kristitty ja joka kirjoitti käyttäen heprealaisia aakkosia. Hän oli vanha mies ja menettänyt näkönsä. Khadija sanoi Waraqalle, "Kuuntele sisarenpoikasi tarina, oi serkkuni!"
Allahin apostoli kuvaili kaiken, mitä oli nähnyt. Waraqa sanoi "Tämä on sama yksilö, joka pitää salaisuudet (enkeli Gabriel), jonka Allah lähetti Moosekselle. Toivonpa, että olisin nuori ja voisin
elää (pidempään) vielä aikaan, jolloin ihmiset kääntyvät puoleesi." (you will be turned out?)
Allahin apostoli kysyi, "Karkottavatko he minut?"
Waraqa vastasi myönteisesti ja sanoi, "Jokaista, joka koki jotain samanlaista, kuin sinulle on tuotu, kohdeltiin vihamielisyydellä; ja jos olisin elossa sinä päivänä, kun sinun puoleesi käännytään, tukisin sinua jämäkästi."
Mutta muutaman päivän kuluttua Waraqa kuoli ja Taivaallinen Inspiraatiokin pysyi poissa vähän aikaa.

Jabir bin 'Abdullah Al-Ansari kertoi puhuttaessa ajanjaksosta, jolloin ilmestyksiä ei tullut, kertoi Profeetan sanoneen:
"Kun olin kävelemässä, kuulin yhtäkkiä äänen taivaalta. Katsoin ylös ja näin saman enkelin, joka oli käynyt luonani Hira-luolassa, istuvan tuolilla taivaan ja maan välillä. Pelästyin häntä ja tulin takaisin kotiin, ja sanoi 'Kääri minut (peittoihin)'. Ja sitten Allah paljasti seuraavat Pyhät jakeet (Koraanista):

Sinä, joka olet viittaan kiedottu (Muhammed), nouse ja varoita (ihmisiä Allahin rangaistuksesta), ylistä 

Herraasi, puhdista vaatteesi, karta epäpuhdasta (74:1-5)

Tämän jälkeen paljastukset alkoivat tulla voimakkaasti, usein ja säännöllisesti. 
(Bukhari, vol 1, kirja 1, hadith 3)

Ibn 'Abbas kertoi: "Allahin apostoli oli kaikkein jaloin kaikista ihmisistä, ja hän tapasi olla kaikkien anteliain Ramadan-kuussa, jona Gabriel tapasi hänet. Gabriel tuli joka yö Ramadanina opettamaan hänelle Koraania. Allahin apostoli oli kaikkein jaloin ihminen, jopa jalompi kuin vahva, hallitsematon tuuli (hän oli aina valmis ja oikein kiirehti tekemään hyviä tekoja).
(Bukhari, vol 1, kirja 1, hadith 5)

Kirja 2

Ibn 'Umar kertoi: Allahin apostoli sanoi: Islam perustuu näille viidelle periaatteelle:

1. Todistaa, ettei ole muuta palvonnan arvoista kuin Allah, ja Muhammad on Allahin sanansaattaja.
2. Suorittaa rukoukset velvollisuudentuntoisesti ja täydellisesti.
3. Maksaa Zakat (almuvero).
4. Tehdä Hajj (pyhiinvaellus Mekkaan).
5. Paastota Ramadan-kuussa.
(Bukhari, vol 1, kirja 2, hadith 7)

Abu Huraira kertoi: Profeetta sanoi, "Usko koostuu yli kuudestakymmenestä haarasta (osasta). Ja Haya on osa uskoa." (Haya on laaja käsite, johon kuuluu itsekunnioitus, vaatimattomuus jne.)
(Bukhari, vol 1, kirja 2, hadith 8)
 
'Abdullah bin 'Amr kertoi: Profeetta sanoi, "Muslimi on se, joka välttelee vahingoittamasta muslimeja kielellään ja käsillään. Ja Muhajir (siirtolainen) on se, joka luopuu (hylkää) kaikesta, minkä Allah on kieltänyt."
(Bukhari, vol 1, kirja 2, hadith 9)
  
Abu Musa kertoi: Jotkut ihmiset kysyivät Allahin apostolilta, "Kenen islam on paras? (Kuka on todella hyvä muslimi) Hän vastasi, "Se, joka ei vahingoita muslimeja kielellään, eikä käsillään."
(Bukhari, vol 1, kirja 2, hadith 10)
 
'Abdullah bin 'Amr kertoi: "Mies kysyi Profeetalta: "Minkälaiset teot ovat islamissa hyviä?" Profeetta vastasi: "Ruokkia köyhiä ja tervehtiä niitä, jotka tuntee ja niitä, joita ei tunne."
(Bukhari, vol 1, kirja 2, hadith 11)
 
Anas kertoi: Profeetta sanoi: "Kukaan teistä ei todella usko, ennen kuin toivoo veljelleen samaa kuin itselleen." 
(Bukhari, vol 1, kirja 2, hadith 12)
 
Abu Huraira kertoi: Allahin apostoli sanoi, "Hänen kauttaan, jonka käsissä elämäni on, kellään teistä ei ole uskoa, ennen kuin hän rakastaa minua enemmän kuin isäänsä ja lapsiaan."
(Bukhari, vol 1, kirja 2, hadith 13)
 
Anas kerto, "Kukaan teistä ei usko, ennen kuin rakastaa minua enemmän kuin isäänsä ja lapsiaan ja koko ihmiskuntaa."
(Bukhari, vol 1, kirja 2, hadith 14)

 Anas kertoi: Profeetta sanoi, se johon seuraavat kolme ominaisuutta sopivat, omaa uskon riemun sydämessään:
1. Se, jolle Allah ja Hänen apostolinsa tulevat rakkaammiksi kuin mikään muu.
2. Se, joka rakastaa toista ihmistä, ja rakastaa tätä vain Allahin tähden.
3. Se, joka vihaisi kääntymistä ateismiin (epäuskoon) yhtä paljon kuin vihaisi tulla heitetyksi tuleen."
(Bukhari, vol 1, kirja 2, hadith 15)

(Huom, ei tarkoita, että vihaisi ateisteja...)

1 kommentti:

 1. Moi. Olit jättänyt blogiini (häkkipoika) kommentin, ja päätin että vastaan tänne niin saat vastauksen perille. :)
  Mielestäni transsukupuolisuus, kuten monet muut sukupuolen monimuotoisuudet ja kaipa myös seksuaalinen suuntautuminen juurtuu aika paljolti ihmisen omasta persoonasta ja luultavasti myös geeneistä. Joidenkin mielestä nämä asiat johtuvat kasvatuksesta. Toki sekin voi vaikuttaa, mutta omalla kohdallani en usko että sillä on ollut mitään vaikutusta.
  En ole perehtynyt ihmisen biologiaan tai edes psykologiaan sen kummemmin, mutta omista kokemuksistani voisin kyllä sanoa että jostain tuollaisesta se johtuu. Vähän sama kuin se, että tuleeko sinusta miespuolisena iso, lihaksikas ja karvainen, vai lyhyt, hoikka ja silokasvoinen. Tai naisena kurvikas tai isorintainen. Ja niin edelleen.
  En tiedä onko mitään tutkimusta siitä, että onko ihmisillä, jotka kokevat olevansa transsukupuolisia, sitten suurempi määrä estrogeeniä/androgeenejä (siis "vastakkaisia" mies- ja naissukupuoli-hormoneja) kuin ihmisillä jotka tuntevat itsensä sukupuolensa mukaisiksi.
  Mutta mielestäni myös persoonallisuudella on iso linkki ihmisen sukupuolisen tuntemuksen/seksuaalisuuden kanssa. Tai no, en oikein osaa selittää tätäkään. Onhan olemassa sukupuolistereotypioista poikkeaviakin ihmisluontoja, kuten tunteikkaita, herkkiä ja niin henkisesti kuin fyysisesti naisellisempia miehiä, jotka kuitenkin pitävät itseään miehenä.

  Joku voisi myös ajatella, että kun ihminen epätietoisuudessaan ja hämmentyneenä sitten oppii vaikkapa homoseksuaalisuudesta tai transsukupuolisuudesta, hän alkaa vain siksi samaistua sellaisiin ihmisiin, jotta saisi omalle hämmennykselleen ratkaisun jne. Siis voisin kuvitella että joku voisi ajatella näin, mutta olen eri mieltä. Omalla kohdallani olin tuntenut näin jo pitkän aikaa, ja vasta sitten aloin etsimään sille jotain merkitystä. En minä vieläkään ole täysin varma olevani miespuolinen, mutta tiedän varmaksi etten pysty elämään elämääni naisena. As "simple" as that.

  Aika usein kyllä mietin itsekin että mistä tämä johtuu. Joka tapauksessa, ei se mikään valinta ole, tekisin mitä vain jos voisin kokea itseni normaaliksi ja viihtyä omassa kropassani ja sukupuolessani ilman mitään ongelmia.

  Nämä ovat kuitenkin minun mietteitäni. Joku toinen voi tuntea aivan eri tavoin, ja se on okei. Tuskin näihin mitään absoluuttista vastausta on. :)

  VastaaPoista