maanantai 20. elokuuta 2012

Ramadan-tunnelmia

1. Shawwal 1433

Koska verensokerini on aina ollut selkeästi alhaisempi kuin se standardilukema, olin vähän huolissani, onnistunko paastoamaan kuten kuuluu. Mutta ei siitä aiheutunut mitään ongelmaa. Minulle ei missään vaiheessa tullut huimausta, pään kolotusta tai muitakaan oireita, eikä tullut nälkäkään, niinäkään päivinä, joina jätin suhoorin syömättä. Vaikka kyllä sitä ruokaa välillä teki mieli... mansikoita, omenoita, ananasta...

Ramadan alkoi, Ramadan loppui, mutta aion korvata menetettyjä paastopäiviä ja sitten jatkaa vapaaehtoista paastoamista. (Tai paastosin tähänkin mennessä vapaaehtoisesti, mutta se on eri asia...)

En vain ikävä kyllä ole kokenut sellaista syvällistä, rentouttavaa puhdistautumisentunnetta, jonka sain kerran harjoitellessani paastoa (ja olin vain jotain 11 tuntia ravinnotta), mutta varmaan sellainen vielä tulee. Arvelisin, että muuton tuoma elämänmuutos - ja muutenkin muut asiat - ovat täyttäneet ajatukseni siinä määrin, ettei sydämeni ole voinut olla täysillä mukana Ramadanin vietossa.
Alhamdulillah, ensi vuonna saan varmasti muutenkin Ramadanista enemmän irti. Ei tätä paastoa tullut suunniteltuakaan mitenkään (missä välttämättä ei ole mitään väärää).

Koska täällä opistolla ei tällä hetkellä ole mitään maallista tekemistä, olen paneutunut lukemaan muiden Ramadan-seikkailuja tältä ja aikaisemmiltakin vuosilta. Ja kokoajan ajattelen, että "yhyy, minäkin olisin halunnut tehdä tuota ja tuota asiaa"... mutta eihän tässä ole liian myöhä tehdä mitään sinällään.

Olen myös ensimmäistä kertaa käyttänyt muutamaan otteeseen ihan "kaapu-kaapua", jonka sain X:ltä lahjaksi, mikä onkin oikein mukava ja käytännöllinen. Jotkut katsovat, että mikä mörkö tuossa kävelee, joidenkin mielestä olen varmaan hassunnäköinen, suurin osa ei katso minua sen enempää kuin ketään muutakaan.
(Tällä hetkellä minulla on muuten kimono, mikä on sangen hyvä vaate.)

ps. Tietääkö kukaan miten Samsung-lärpäkkeestä voi siirtää valokuvia tietokoneeseen? Olisi aika hölmöä antaa puhelimen mukana tietokoneeseen yhdistettävä johto, ellei puhelin tee yhteistyötä tietokoneen kanssa, mutta en havainnollista sitä yhdistämistä.


"Teidän, jotka uskotte, tulee paastota, samoin kuin piti paastota niidenkin, jotka ennen teitä elivät, jotta karttaisitte pahaa. (Paastottava on) määrätyt päivät. Mutta jos joku teistä on sairas tai matkoilla, on hänen paastottava joinakin muina päivinä, ja niiden, jotka siihen pystyvät, on paaston korvaukseksi ravittava joitakin köyhiä. Jos joku vapaaehtoisesti tekee hyvän työn, on se hänelle parempi. Mutta paastoaminen on teille kuitenkin kaikkein parasta (s.o. paastoamalla parhaiten täytätte Jumalan tahdon); tämä olkoon sanottu teille tiedoksi. Ramadan on se kuukausi, jolloin Koraani annettiin opastukseksi ihmisille ja selväksi todistukseksi (Jumalan) johdatuksesta, jotta hylättäisiin paha ja valittaisiin hyvä; tämän kuukauden aikana paastotkoon se teistä, joka on kotioloissaan, mutta jos joku on sairas tai matkoilla, on hänen sen sijaan (muuna aikana) paastottava yhtä monta muuta päivää. Jumala tahtoo tehdä sen teille helpoksi eikä tarkoita sitä teille taakaksi, - jotta paastopäivienne luku täyttyisi ja te ylistäisitte Jumalaa Hänen johdatuksensa tähden sekä olisitte Hänelle kiitollisia."
2:183-185

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti