torstai 23. elokuuta 2012

Mustassakaan huivissa ja kaavussa ei tule kuuma

Eeva Törmänen -Kuka hölmö käyttäisi mustia vaatteita kesähelteellä? Valkoinenhan on se viileä väri, jolla pärjää kuumimmassakin auringonpaisteessa. Vai onko sittenkään?Todellisuudessa mustat vaatteet toimivat parhaiten kuumuudessa, väittää io9.com -sivusto.
Kyse on fysiikasta ja biologiasta, ja vähän tuulestakin.

Valkoisen sanotaan olevan paras vaatteen väri kesähelteellä, koska se heijastaa auringon lämmön pois eikä ime sitä itseensä kuten musta vaate. Tämä on aivan totta. Sivuston mukaan sama ilmiö tapahtuu kuitenkin myös vaatteen sisällä: ihmiskehosta lähtevä lämpö heijastuu valkoisesta vaatteesta takaisin kroppaan.
Musta vaate puolestaan imee paitsi auringon lämmön, myös ihmisen lämmön itseensä. Vaate lämpenee, mikä ei sekään ole hyvä, jos lämpö ei pääse vaatteesta mihinkään. Tähän tarvitaan pientä tuulenvirettä: jos pienelläkin tuulella tai ilmavirralla vaate pääsee luovuttamaan lämmön pois. Tuuleksi riittää vienot kolme metriä sekunnissa.
Teoriaa on tutkittu myös eläinmaailmassa ja huomattu, että vaalea ja pöyheä karvoitus tai höyhenpeite luovuttaa vähiten lämpöä. Tästä syystä arktisilla alueille elävät eläimet ovat vaaleita ja pörröisiä – kyse ei ole pelkästä taustaväriin sulautumisesta, kirjoittaa The Straight Dope -sivusto.
Kesäpukeutujan pitää kuitenkin muistaa, että mustan vaatteen viileys -teoria toimii vain jos vaate on löysä ja kangas yhtä ohutta kuin vaaleassa vaatteessa.

Tiukat topit ja t-paidat tuppaavat olla tukalia kesähelteellä melkein minkä värisinä.


Tummennus ja alleviivaus on omani. Muslimien pukeutumisessa avainsanat ovat löysä ja ohut. Huivia ei tarvitse sitoa tiukasti, eikä tehdä siihen paksuja solmuja. Sensijaan käytettäessä ihonmyötäisiä, tiukkoja vaatteita, kehoon kertyy paljon hikeä. 
Ja sinne niqabin, jellaban tai minkään muun kaapumaisen vaatteen (- kuten esim. kimononkaan -) alle ei tosiaan tarvitse laittaa mitään muuta kuin alusvaatteet, onhan esikuvamme on Profeetta (sallalahu aleihi wassalam), ei Michelin ukko.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti