lauantai 1. joulukuuta 2012

Kärpäs-haditheja

Niin ihanaa kuin gnotobioottisista kulkusirkoista ja bakteriofageista kääntäminen onkin, en valitettavasti ole varma, saako ulkopuolinen mitään tolkkua läheskään kaikesta, mitä tässä selitän. Mutta kyllä tässä ihan asiaa on (ainakin alkuperäiskielellä), eikä pelkää sanahelinää.


Haditheja kärpäsistä
kirjoittanut G. F. Haddad

Vasta nykyaikana on saatu selville, että tavallinen kärpänen kantoi loispatogeeneja (-taudinaiheuttajia), jotka aiheuttivat monia sairauksia, kuten malariaa, lavantautia, koleraa ja muita. On saatu myös selville, että kärpänen kantoi bakteriofagi-sienikuntaa, joka pystyi taistelemaan kaikkien näiden sairauksien itiöitä vastaan.

Profeetta Muhammed (rauha hänelle) vihjasi näihin molempiin faktoihin 1400 vuotta sitten, kun hän sanoi, kuten Abu Huraira ja Abu Sa`id Al-Khudri kertovat Al-Bukharissa ja Sunanissa.

Jos kärpänen putoaa astiaanne (ruoka- tai juoma-astiaan), upottakaa se kokonaan, ennen kuin otatte sen pois, sillä sen siivistä yhden alla on myrkkyä ja toisen alla on vastamyrkkyä.

Abu Hurairan versiossa, Abu Dawudin kokoelmassa, Ahmad lisää:
Ja se suojelee itseään siivellä, joka kantaa sairautta, joten upottakaa se kokonaan.

Ahmad ja At-Tahawi lisäsivät: "Sitten ottakaa se pois [astiasta]."

Saman tyylisessä hadithissa Ahmad sanoo: 
Sa`id ibn Khalid sanoi: "Menin katsomaan Abu Salamahia. Hän toi meille hieman voita ja taatelileivoksia. Kärpänen putosi lautaselle. Abu Salamah alkoi upottaa sitä sinne sormellaan. Minä sanoin, "setä! Mitä sinä olet tekemässä?" Hän sanoi, "totisesti, Abu Sa`id Al-Khudri kertoi minulle, että Allahin lähettiläs sanoi, 'kärpäsen yhden siiven alla on myrkkyä ja toisen alla vastamyrkkyä. Jos se putoaa ruokaan, upottakaa se sinne; se lähettää ensin myrkyn ja laittaa sitten parannuksen.'"

Al-Bazzar kertoi teoksessaan Musnad ja Ad-Diya' Al-Maqdisi kertoi teoksessaan Al-Ahadith Al-Mukhtarah (5:206) Thumamah ibn `Abdullah ibn Anasilta, läpi luotettavien kertojien, Ibn Hajarin teoksen Fath Al-Bari (10:250) ja Al-Qastallanin teoksen Irshad As-Sari (5:304) mukaan: 
Thumamah sanoi:  "Me olimme Anaksen kanssa ja kärpänen putosi astiaan. Anas liikutti sitä kädellään ja upotti sitä kolmesti ja sanoi sitten, "Bismillah" (Allahin nimeen) ja sanoi sitten, 'totisesti, näin Allahin lähettiläs käski meitä tekemään'".
Shah Wali Allah Ad-Dahlawi kommentoi kirjassa Hujjat Allah Al-Balighah, että tämä hadith osoittaa Jumalan antamaa tietäymstä monista sairauksista, joita kärpäset kantavat, kuten myös kuvaa Luoja viisautta antaessaan hyvin myrkyllisille lajeille immuniteettia tai vastamyrkkyä suojaksi niille niiden omaa myrkkyä vastana, jotta ne voivat selviytyä. 
Ibn Hajar kirjoitti näin kommentaarissaan tästä hadithista: 
En näe mitään millä paikantaa siiven kantavan vastamyrkkyä, mutta yksi oppineista sanoi huomanneehnsa, että kärpänen suojelee itseään vasemmalla siivellään, jotta se voi päätellä, että oikea siipi on se, jolla on vastamyrkkyä. 
Ibn Hajar siteerasi myös Al-Jawzia, joka sanoi kärpästen survottuna antimoniin (stibnite) parantavan näköä, mutta kirjassa `Umdat Al-Qari (7:304) Al-`Ayni siteeraa Ibn Al-Baytar Al-Maliqin reseptiä, jossa kärpäsiä survotaan munankeltuaisten kanssa.

Tohtori Ghyath Hasan Al-Ahmad huomauttaa kirjassaan At-Tibb An-Nabawi fi Daw' Al-`Ilm Al-Hadith ( Prophetic Medicine in the Light of Modern Science ) (1995, 2:188-189), että tohtori Nabih Da`ish teki kokeen King `Abdul`Azizin yliopistossa Riyadhissa, jossa hän loi kymmenen bakteerikultuuria näytteistä sterilisoitua nestettä, johon kärpänen laskeutui ilman, että se upposi sinne; kymmenen lisää bakteerikulttuureja näytteistä, johon kärpänen oli uponnut kolmesti. Tulokset osoittivat bakteeripesien viihtyvän ensimmäisessä setissä, mutta tyrehtyvän ja kuluvan loppuun toisessa, vielä enemmän kolmannessa ja eniten neljännessä setissä. 
On paljastettu, että huonekärpäset kantavat vaarallisia patogeeneja (taudinaiheuttajia) eläimille ja ihmisille. Jopa tämän hadithin kriitikoiden on pakko myöntää, että Profeetan (rauha hänelle) aikaan kukaan ei tiennyt kärpästen kantavan niin haitallisia organismeja. Mistä hän huomasi, että "sen siivistä yhden alla on myrkkyä"?

Lisäksi jo pitkään on ollut todisteita bakteerien patogeeni-nujertamis mikro-organismeista, jotka elävät huonekärpäsissä. Rockefeller Foundation vol 43 artikkelissa Journal of Experimental Medicine (1927) sivulla 1037 lukee: 
Kärpäsille annettiin jotain jalostettuja mikrobeja tiettyihin sairauksiin. Vähän ajan päästä itiöt kuolivat ja mitään jälkeä ei jäänyt jäljelle niistä, kun itiön nielaisevia ainesosia muodostui kärpästen bakteriofageissa. Jos näistä kärpäsistä saataisiin suolaliuos, se sisältäisi bakteriofageja, jotka voivat nujertaa neljänlaisia sairauksia-houkuttelevia itiöitä ja auttaa kehittämään immuniteettia neljää muuta itiötyyppiä vastaan. 
Lainattu Abd Allah Al-Qusamia, Mushkilat Al-Ahadith Al-Nabawiyya wa-Bayanuha (s. 42).

Vielä viime aikaisempana, Coloradon yliopiston nettisivujen hyönteistutkimus toteaa, että "Gnotobiottisia" [=itiö-vapaita] hyönteisiä (Greenberg et al, 1970) käytettiin todisteena bakteeri patogeenien kyvystää nujertaa Musca-domestican [huonekärpästen] mikroeliöstö" ja "useimmat suhteet hyönteisten ja niiden mikroeliöstöjen välillä jäävät epämääräisiksi. Tutkimukset gnotobioottisista (gnotobiotic) kulkusirkoista viittaavat siihen, että mikroeliöstö antaa ennestään odottomattomia hyötyjä hyönteisille."

Joten näin kärpäset eivät ole vain patogeenien (taudinaiheuttajien) kantajia, vaan kantavat myös mikroeliöstöä, joka voi olla hyvää tekevä. Nämä kärpäs-mikroeliöstöt ovat bakteriofageja tai itiöitä syöviä. Bakteriofagit hyökkäävät viruksiin ja bakteerikantoihin. Ne voivat olla valittuja ja syntyneitä tappamaan erityisiä organismeja. Virukset tartuttavat bakteerit, kopioivat ja täyttävät bakteerisolun uusilla viruksen kopioilla, ja sitten hajottavat bakteerin soluseinämän, saaden sen halkeamaan. Samanlaisen bakteerin-tappamis-mekanismin olemassaolo kahdessa bakteriofagissa viittaa siihen, että ihmistartuntojen antibiootit on ehkä tehty näiden soluseinämiä-tuhoavien proteiinien pohjalta ( Science 292, June 2001, s. 2326-2329).

Bakteriofagi-lääkettä oli lännessä saatavilla ennen 1940-lukua, mutta sen valmis lopetettiin, kun penisilliini ja "ihme antibiootit" ilmestyivät markkinoille. Bakteriofagit jatkoivat kukoistamistaan eteläisessä Euroopassa tiskin-alta-lääkkeinä. "O1-bakteriofagia" on käytetty kaiken tyyppisiin salmonella-diagnooseihin, kun Shigella-punatautia ennaltaehkäistiin fagien aavulla. ( Annales Immunologiae Hungaricae, No. 9, 1966, Saksassa).


Fagiterapia tekee comebackin

Ensimmäistä kertaa vuonna 1917 tutkija Felix d'Herelle Ranskan Pasteur Instituutista sanoi, että bakteriofagit (tai pelkät fagit) ovat viruksia, jotka saalistavat bakteereja (prey upon bacteria). Niillä on yksinkertainen rakennen: DNA:n täyttämä pää kiinnittyy varteen hämähäkkimäisiä "jalkoja", joita käytetään bakteerien pintaan tarttumiseen. Kun fagi kerran telkeytyy bakteeriin, se ruiskuttaa sen geneettisten materiaalien hyötykuormaa bakteerin sisuksiin. Bakteeri alkaa sitten vikkelästi tuottamaan "tytär" kopioita faagista - kunnes bakteeri tulee liian täyteen ja repeää, lähettäen tuhansia uusia fagi-hiukkasia avaraan maailmaan.

Lääkärit käyttävät fageja moniin sairauksiin kolerasta lavantaudin välillä. Joissan tapauksissa fagia sisältävää nestettä kaadetaan avoimeen haavaan. Toisinaan fageja annetaan oraalisesti, aerosolilla tai pistämällä neulalla. Joissain tapauksissa hoito tehosi hyvin; toisissa ei. Kun antibiootit tulivat valtavirtaan, fagiterapia heikentyi lännessä.

[Teksti jatkuu vielä jokusen rivin, mutta en saanut siitä oikein tolkkua, minkä lisäksi se ei näyttänyt ihan liittyvän aiheeseen, joten olkoon... Ja Allah tietää parhaiten.]

Lähde: onislam.net

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti