sunnuntai 9. joulukuuta 2012

Nainen hindulaisuudessa ja islamissaHindunainen

1. Hindunaisella ei ole oikeutta erota aviopuolisostaan.
2. Hänellä ei ole oikeutta omaisuuteen, eikä perintöön.
3. Puolison valintaa on rajoitettu, sillä hän voi avioitua vain omaan kastiinsa kuuluvan kanssa; kaiken lisäksi hänen horoskooppinsa pitää mennä yksiin aiotun sulhasen/perheen kanssa.
4. Tytön perheen täytyy maksaa valtavat myötäjäiset sulhaselle/perheelle.
5. Jos hindunaisen aviomies kuolee, hänen pitää tehdä Sati (polttaa tuhkaksi kuolleen aviomiehen kanssa). Vaikka tämän päivän laki kieltää Satin, yhteiskunta rankaisee häntä toisenlaisilla "pyhillä" tavoilla (katso alta).
6. Hän ei voi mennä uudelleen naimisiin.
7. Leskeä pidetään kirouksena, eikä hän saa esiintyä julkisesti. Hän ei saa käyttää koruja, eikä värikkäitä vaatteita. (Hän ei saa osallistua edes lastensa häihin!)
8. Lapsi- ja vauva-avioliittoihin kannustetaan. 

Musliminainen

1. Musliminaisella on kaikki samat oikeudet kuin muslimimiehellä, myös avioeron suhteen.
2. Hän nautti omaisuus- ja perintöoikeuksista. (Mikä muu uskonto suo naisille nämä oikeudet?) Hän voi myös johtaa oma yritystään.
3. Hän voi valita aviomiehekseen kenet tahansa muslimin. Jos vanhemmat etsivät hänelle puolison, avioliittoon on pakko saada hänen hyväksyntänsä.
4. Myötäjäiset ovat lahja mieheltä vaimolle (ei toisin päin, kuten jotkut tietämättömät muslimit sen tekevät).
5. Muslimileskeä kannustetaan menemään uusiin naimisiin, ja se on muslimiyhteiskunnan velvollisuus.
6. Seka-avioliittoihin kannustetaan ja niiden tarkoitus on ehkäistä rasismia ryömimästä yhteisöön.
7. Muslimiäidille annetaan kaikkein korkeinta arvostusta.

Mikä oikeus hinduilla on kritisoida muslimeja? Oletko ikinä kuullut muslimien polttavan vaimojaan? Joissain osissa Intiaa naisia kuolee päivittäin myötäjäiskuolemissa - aviomiehet tai appiukot polttavat hindunaisia.

Hindusta muslimiksi kääntyneen naisen kokemus
Minun kokemukseni ja kuinka ymmärsin, ettei islam alista naista
kirjoittanut Sisko Noor

Tulen puhtaasta hinduperheestä, jossa meitä (naisia) aina opetettiin arvostamaan itseämme olentoina, jotka lopulta menevät naimisiin ja saavat lapsia ja palvelevat aviomiestä - oli tämä ystävällinen tai ei. Tämän lisäksi huomasin monia asioita, jotka alistavat naisia, kuten:
- Jos naisesta tuli leski, hänen täytyi aina pitää valkoista saria (pukua), syödä vegetaari-ruokaa, leikata hiuksensa lyhyiksi, eikä mennä koskaan uudelleen naimisiin. Morsiamen piti maksaa myötäjäiset sulhaselle. Ja sulhanen saattoi pyytää miten paljon tahansa, riippumatta siitä, että morsiamelle tuli hankaluuksia maksaa ne.

- Lisäksi, avioliiton jälkeen jos hän ei pystynyt maksamaan myötäjäisiä kokonaan, kidutettiin sekä fyysisesti että henkisesti ja hän saattoi päätyä "keittiömurhan" uhriksi, jossa aviomies tai sekä aviomies että tämän äiti yrittävät sytyttää vaimon tuleen, kun tämä on keittiössä tai laittamassa ruokaa ja yrittävät saadaa sen näyttämään tapaturmaiselta kuolemalta. Näin tapahtuu yhä useammin ja useammin. Oman isäni ystävän tytär koki tämän kohtalon viime vuonna!

- Kaiken tämän lisäksi miehiä kohdellaan jumalina hindulaisuudessa. Yhdessä hindujen uskonnollisessa juhlassa naimattomat tytöt rukoilevat ja palvovat jumalankuvaa, joka esittää tiettyä jumalaa (Shiraa), jotta saisivat Shiran kaltaisen aviomiehen. Jopa oma äitini on pyytänyt minua tekemään näin. Tämä sai minut näkemään, että hindu-uskonto perustuu taikauskoon ja asioihin, joilla ei ole julkituotuja todisteita, vaan ovat pelkkiä perinteitä, jotka alistavat naista, eivätkä voi olla oikein.

Myöhemmin kun tulin Englantiin opiskelemaan, ajattelin tulleeni vihdoin maahan, joka antaa samat oikeudet miehille ja naisille, eikä alista naisia. Meillä kaikilla on vapaus tehdä mitä haluamme, ajattelin. No, aloin tavata ihmisiä ja saada uusia ystäviä ja oppia tästä uudesta yhteiskunnasta, käydä kaikissa paikoissa, joinne uudet kaverini menivät, jotta "sosiaalistuisin" (baareihin, tanssihalleihin, jne). Ymmärsin, ettei tämä tasa-arvo ollut todellista käytännössä, niin kuin se oli teoriassa.

Ulkoisesti naisille näyttää olevan annettu samat oikeudet koulutuksessa, työssä, jne., mutta todellisuudessa naisia silti alistetaan erilaisella, hienovaraisemmalla tavalla. Kun menin ystävieni kanssa niihin paikkoihin, joissa he hengailivat, huomasin, että kaikki halusivat puhua minulle, ja ajattelin, että se oli normaalia. Mutta vasta myöhemmin ymmärsin, kuinka naiivi olin ollut, ja tajusin, mitä nämä ihmiset todella halusivat. Minusta alkoi pian tuntua epämukavalta, kuin en olisi oma itseni; minun täytyi pukeutua tietyllä tavalla, jotta ihmiset pitäisivät minusta ja puhua tietyllä tavalla miellyttäkseni heitä. Huomasin pian, että minusta tuntui yhä epämukavammalta ja epämukavammalta, vähemmän ja vähemmän itseltäni, mutten osannut päästä ulos siitä tilanteesta. Kaikki sanoivat, että he nauttivat olostaan, mutta en kutsu tätä nauttimiseksi.

Ajattelen, että naiset, jotka elävät näin, ovat alistettuja; heidän täytyy pukeutua tietyllä tavalla miellyttääkseen muita ja näyttääkseen viehättäviltä, ja myös puhua tietyllä tavalla, jotta ihmiset pitäisivät heistä. Tänä aikana en ollut ajatellut islamia, vaikka minulla oli joitain muslimituttuja. Mutta minusta tuntui, että minun täytyi todella tehdä jotain, löytää jotain, minkä kanssa tuntisin oloni onnelliseksi ja turvalliseksi, ja kunnioitetuksi. Jotain, mihin voisin uskoa, pitäen sitä oikeana, sillä jokaisella ihmisillä on usko, jonka mukaan he elävät.
Jos hauskanpito muiden kanssa on jonkun usko, he tekevät niin. Jos rahan tekeminen on jonkun usko, he tekevät kaikkensa saavuttaakseen sen. Jos he uskovat, että juopottelu on tapa nauttia elämästä, sitten he tekevät niin. Mutta minä uskon, että mikään noista ei johda mihinkään; ketkään heistä eivät tunne oloaan todella tyytyväiseksi ja

Näinä ns. "tasa-arvoisen yhteiskunnan" päivinä sinulla täytyy olla poikaystävä (tai olet outo!) ja et saa olla neitsyt. Joten tämä on alistamisen muoto, vaikka kaikki naiset eivät tajuakaan sitä. Kun tulin islamiin, oli selvää, että olin viimein löytänyt pysyvän turvallisuuden. Uskonnon, uskon, joka oli niin täydellinen ja selkeä kaikilla elämän osa-alueilla. Monilla ihmisillä on väärinkäsitys, että islam on alistava uskonto, jossa naiset peitetään päästä varpaisiin, eikä heillä ole mitään vapautta, eikä oikeuksia. Tosiasiassa islamissa naisella on enemmän oikeuksia ja on ollut viimeiset 1400 vuotta kuin ei-muslimi-naisilla lännessä ja muissa yhteiskunnissa, joissa he saivat nämä oikeudet vasta hiljattain. Mutta tänä päivänäkin on yhteiskuntia, joissa naisia silti alistetaan, kuten aikaisemmin mainitsin hindunaiset. (Kattila-Mauri huomauttaa tähän, ettei tekstissä kiistetä muslimimaissa tapahtuvaa naisten alistusta, kyse ei ole siitä; on selvää, ettei sitä voi perustella islamin uskonnolla.)

Musliminaisilla on perintöoikeus. Heillä on oikeus käydä kauppaa ja johtaa omaa yritystä. Heillä on kaikki oikeudet omaisuuteensa ja sen hallintaan, eikä aviomiehillä ole oikeutta koskea naisen omaisuuteen. Heillä on oikeus koulutukseen, eikä heitä voi pakottaa naimisiin. Itse Koraanissa, joka on Jumalan sanaa, on monia jakeita, joissa käsketään miehiä olemaan ystävällisiä naisille ja jotka korostavat naisten oikeuksia. Islam antaa säännöt, jotka EIVÄT ole miehiltä, vaan ne ovat Jumalalta; näinpä se on täydellinen uskonto. 

Melko usein musliminaisilta kysytään, miksi he ovat peitettyjä päästä varpaisiin ja heille sanotaan, että se on alistamista - ei se ole. Islamissa avioliitto on tärkeä osa elämää, se rakentaa yhteiskuntaa. Sen takia naisen ei pidä esitellä itseään kaikille (huom. tarkoittaa olla paljastavasti pukeutuneena), vain aviomiehelleen. Mieskään ei saa näyttää tiettyjä osia muille kuin vaimolleen. Jumala on käskenyt naisia peittämään itsensä siveellisyyden vuoksi: 

Profeetta, sano vaimoillesi ja tyttärillesi ja uskovaisille naisille, että heidän tulee hunnuttaa kasvonsa; näin on sopivinta, jotta heidät kunniallisiksi naisiksi huomataan, niin ettei heitä tunkeilevasti lähestytä; Jumala on kaikessa viisas ja laupias. (33:59)

Haluan myös huomauttaa, että säännöt, jotka Jumala on lähettänyt, koskevat myös miehiä, eivätkä pelkästään naisia. Kaikki, mitä Jumala käskee, on oikein, puhdasta ja hyödyllistä ihmiskunnalle. Koraanissa sanotaan selvästi:
Sano uskovaisille miehille, että he luovat katseensa maahan ja hillitsevät halujaan (siveellisyysrikoksilta, avioliiton ulkopuolisilta suhteilta, jne.) Tämä on heille säädyllisintä, ja Jumala tietää mitä he tekevät. Sano myös uskovaisille vaimoille, että luovat silmänsä maahan ja hillitsevät halujaan eivätkä näyttele sulouttaan tavallisuudesta poiketen (24:30-31)

Kun aloin käyttämään hijabia, olin todella onnellinen tehdessäni niin. Haluan todella käyttää sitä. Blaa blaa blaa...

Lopuksi haluan sanoa, etten hyväksynyt islamia sokeasti tai pakotettuna. Blaa blaa blaa...teksti: missionislam.com
kuvan lähde: vi.sualize.us

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti